Quantcast
Channel: Moseplassen
Viewing all 861 articles
Browse latest View live

Se Finn Schjølls hage :)

$
0
0

Tidligere i uken var jeg på besøk hos fantastiske Finn Schjøll. Det ble noen flotte timer fylt med god samtale og bøttevis av inspirasjon. For et hjem og for en hage! Og for en mann :)

Finns hage begynner egentlig utenfor gjerdet, han har raust nok anlagt et bed som beriker hverdagen for de som passerer. Men det bedet var ikke så fotogent så tidlig i sesongen, så vi fokuserer heller på det som skjer på innsiden av hagens gjerder og hekker.

Og aller først er det tidenes pergola. Altså. Denne pergolaen er et sant kinderegg av en hagestruktur som ønsker velkommen, kobler hus og garasje, boder og gjerde sammen, deler hagen opp i rom, og gir Finn noe å style med lys og annet for å skape interesse også om vinteren. Arkitekten i meg er i nesegrus beundring av grepet til arkitekt Arkitekt Ola Mowé, og det kommer mer om den i ett senere innlegg.

Pergolaen leder deg rett på inngangsdøren, men vi svinger heller til høyre, og tar en titt på drivhuset.

Tredd inn med skohorn ligger et koselig lite drivhus fra Gartnerteknikk. Geniale doble dører åpner huset helt opp, og vakre fliser gir rommet karakter.

Når du går videre fra drivhuset så kommer du til hva Finn refererer til som den eksotiske hagen. Når jeg spurte hvor i hagen Finn var mest, så var det hit han pekte. Her omsluttes han helt, og kan sitte i skyggen av store syriner eller tuja. Juvelen i hagen er forresten fortsatt i vinteroppbevaring i garasjen, en 100 år gammel krukke :)

De fleste av krukkene på trappen har sukkulenter. Lite kravstore og meget tørketålende planter som er godt egnet for små krukker. Jeg vil tro de fleste av disse ikke tåler en norsk vinter og derfor bor inne i vinterhagen om vinteren, som ligger så passende rett innenfor trappen.

Er det noe som ikke mangler i denne hagen så er det sitteplasser! De dukker opp i små grupper praktisk talt over alt. Jeg er ekstremt opptatt av at sitteplasser beriker hagen. Både fordi de gir deg ett sted å oppleve hagen fra, og fordi de bidrar til å gi øynene noe å hvile på, de fungerer som smykker!

Nå har vi kommet rundt til østsiden av huset, som på innsiden rommer kjøkken og spisestue. Her var stil og stemning en helt annen. I grunnen ikke så fotogent, men veldig deilig! Ett laaangt og luftig rom hvor Finn og hans mann Knut i samarbeid med arkitekt Arkitekt Ola Mowé har dyrket det lange, fremfor å unnskylde det.

Nordsiden av huset. Ett enkelt og åpent rom med lave rhododendroner og Finns egendesignede rause klatrestativ som fylles med pipeholurt.

Så snur vi oss rundt og går ut i det jeg tenker på som hagens “finstue”:


Her finner du en stor åpen platting omsluttet av gjerder hus og pergola, som så er møblert med en stor sittegruppe midt på, og rundt sittegruppen er det mengder av krukker. Utrolig lekkert og smart grep! Her sitter du virkelig midt i hagen, på en åpen men alikevell intim måte. Og flaten er fleksibel slik at Finn og Knut lett kan møblere om dersom de en dag vil ha langbord eller danseplass.

Denne biten av hagen ligger rett utenfor stuen, og mellom de er det åpnet opp med en stor glassvegg med skyvedører. Dermed har du glede av hagen også når du sitter inne :)

Sånn, nå har vi kommet rundt, forran deg der ser du pergolaen vi startet med :)

Det kommer etterhvert både en bloggpost hvor vi tar en tur rundt inne, og en bloggpost hvor jeg skal skrive litt mer om pergolaen og andre strukturer i hagen. Om du ikke allerede gjør det så anbefaler jeg at du følger Moseplassen på Facebook, så får du med deg når jeg poster mer.

.

Og, så må du jo naturligvis følge Finn!
Både bloggen hans, og Instagramkontoen

.

I neste blogginnlegg fra Finns hage så tar vi turen inn. Ikke mindre spennende der!

The post Se Finn Schjølls hage :) appeared first on Moseplassen.


Blodrips!

$
0
0

Blodrips!
Jeg digger blodrips! Tett busk med mengder av skjønne blomster, som kommer tidlig, og i tillegg til å glede deg og meg også gleder humlene :)

Jeg har ikke hatt den selv, men blir alltid glad når jeg kjører forbi en busk, eller som her en hel hekk!

Fakta om blodrips:

* Navn: Norsk: Blodrips. Vitenskaplig: Ribes sanguineum. Svensk: Rosenrips. Dansk: Blodribs. Engelsk: Flowering currant.
* Størrelse: Blodrips kan bli opp til 3 meter høy og nesten like bred som høy, men de fleste busker jeg har sett holder seg mye lavere enn som så. Vil tro rundt 1.5 er mer normen.
* Blomstring: Blomstrer april mai, samtidig eller rett etter gullbusk. Får mange små rød-rosa blomster som henger i klaser. Busken kan bli meget blomsterrik om den beskjæres jevnlig. Blodrips får blå bær som fuglene liker. Det finnes en hvit navnsort (‘Elkingtons White’), men den tror jeg er meget sjelden.
* Herdighet: Ikke av de tøffeste. Kilder spriker noe. Minst H3, trolig H4, kanskje mer?  (Les om herdighetssoner her)
* Voksested: Jo mer sol, jo mer blomstring. Utover det er ikke planten kravstor, men den liker ikke å tørke. Skal tåle endel vind og saltspray.

Beskjæring:

Om målet er en blomstrende busk så bør blodrips beskjæres jevnlig. Den skal da beskjæres med hva man kaller foryngelsesbeskjæring, hvilket vil si at man tar de eldste grenene helt ned til bakken, gjerne så mange som 1/3 av alle grener. Ellers fjernes kun døde grener og grener som er i veien.

Du kan også formklippe blodrips, feks klippe den på sider og topp for å danne en ryddig hekk, men da vil ikke busken blomstre så mye.

Humlefavoritt!

Blodrips er en skikkelig humlemagnet! Og tidligblomstrende humlemagneter er gull å ha. Da får alle de unge humledronningene en lett jobb med å skaffe maten de trenger for å komme godt i gang med årets familie :)

Du finner flere busker som er humlefavoritter her.

Din erfaring?
Jeg vil gjerne høre fra lesere som har erfaring med blodrips! Hvordan trives den i din hage? Hvor bor du (gjerne med herdighetssone om du kjenner den). Og ikke minst så vil jeg høre om du liker blodrips, eller om du ikke synes det er en plante å anbefale!
– Bruk kommentarfeltet her eller på Facebook.

The post Blodrips! appeared first on Moseplassen.

Hageprogramoversikt uke 19

$
0
0

Sendetider og nett-tv lenker for hageprogram på NRK, TV2, Vox, SVT, DR og T2 fra 8. til 14. mai :)
Ikke noe nytt å by på denne uken, men jeg vil gjerne trekke frem gode Drømmehaver med Claus Dalby, som går på DR, men kan sees på nett-tv. (helt nederst på siden her)

.

NRK: Hagen min (2017)
Norsk hageserie hvor vi inviteres inn i et knippe ulike hager. Her får vi altså se ferdige hager, og hageeiere og tre ulike eksperter byr på inspirasjon og tips.

Sendes: Ny episode hver tirsdag kl 19.45, men programmet har fri denne uken for å gi plass til kongelig bursdagsfeiring.
Men, du kan se reprise av forrige ukes episode lørdag kl 11.20
Alle episoder kan også sees på NRK nett-tv

NRK: Hygge i hagen (Trädgårdstisdag) (2016)
Svensk hageprogram hvor vi følger fire programledere mens de pusler med ulike prosjekt i hagen.

Sendes: Lørdag kl 16.00 og søndag kl 13.00
Kan også sees på NRK nett-tv.

.

TV2: Hagetid (2017)
Norsk hageserie hvor vi følger et team som transformerer et slitent uteareal til en spennende oase.
Denne episoden setter fokus på utekjøkken og et lettstelt terrasseområde. En stilig terrasse skal bli til, med hagestue, solområde og beplantning.

Sendes: Ny episode hver tirsdag kl 20.00. reprise på denne ukens episode søndag kl 1400
Reprise på seriens eldre episoder tirsdag, onsdag, torsdag og fredag kl 1700.

OBS: Dette er siste episode av Hagetid denne sesongen, men det blir nok en sesong til, for de har bedt folk søke om å delta, klikk her for å lese mer om hvordan.

.

Vox: Liten hage store planer (Big Dreams, Small Spaces) (2015 og 2016)
I hver episode følger vi to ulike hager mens deres hageeiere transformerer de fra slitent til lekkert, under guiding av hageguru Monty Don. Så, dette tilhører fiks-en-hage sjangeren, men det er hageeierne som gjør jobben, og det skjer over en hel sesong, ikke en uke.

Sendes: Ny episode hver hverdag ca kl 18.00, reprise på den episoden påfølgende hverdag ca kl 07.30. Repriser på ukens fem episoder fordelt over lørdag og søndag morgener.

VOX. Hagehjelpen (Trädgårdshjälpen) (2013)
Svensk program i “team transformerer sliten hage” sjangeren.

Sendes: Ny episode torsdager kl 20.30, reprise søndag 19.30.

.

SVT: Trädgårdstider (2017)
I forrige uke startet den nye sesongen av Trädgårdstider (på norsk hygge i hagen)
Vi følger Tareq, Malin og Pernilla i hagen de har hatt en par sesonger, og i tillegg er det innslag fra ulike engelske hager.

Sendes: Tirsdag kl 20.00. Reprise onsdag kl 13.15, torsdag 14.05 og lørdag kl 06.35
Kan sees på SVT sin nett-tv (ja, også om du bor i Norge)

SVT: Grön glädje, (Grønn glede) (2009)
Norsk hageprogram hvor vi gjennom hele sesongen får følge ulike prosjekt i en hage, og får en eller flere turer inn i andre hager.

Sendes: Lørdag kl 09.35
Alle episoder av Grønn glede er tilgjengelig på NRK sin nett-tv.

.

OBS: Alle DR-programmene kan sees på nett-tv (en begrenset tid), så du trenger altså ikke ha tvkanalen :)

DR: Helges skønne haver (2009)
Vi blir med hagedesigner Helge Pedersen ut på hagevandring i mange ulike privathager fordelt over ti program.
Sendes tirsdag, onsdag, torsdag og fredag 05.15. Lørdag 05.35 og søndag 05.25
Kan sees på nett-tv

DR: Drømmehaver (2010)
Fint hagemagasinprogram med blant annet Claus Dalby
Sendes tirsdag og torsdag kl 04.30 og lørdag kl 04.55 og søndag 04.45
Drømmehaver kan sees på nett-tv her.

DR: Søren Ryge / Søren Ryge direkte
Søren Ryge direkte sendes fra Sørens egen hage. I programmene som kun heter Søren Ryge er det noen ganger hage, og noen ganger ikke.
ukedager ca 05.45
Søren Ryge kan sees på nett-tv her

.

Dansk T2: Han, hun og haven:
En ektefelle inviterer team til å fikse opp hagen som en gave til sin kjære.
Sendes alle hverdager 12.40

The post Hageprogramoversikt uke 19 appeared first on Moseplassen.

Løsningsorientert blåmeis…

$
0
0

Noe av det som gleder meg stort her på takterrassen min er at jeg fortsatt har god kontakt med fuglene. Det er like mye fuglesang her som jeg hadde i gamlehagen, og de stikker av og til innom terrassen min.

Foreløpig er her ikke tilrettelagt så veldig, men småfugler er da løsningsorienterte…!

De bader i plastkassen jeg bruker for å vanne småpotter, og henter redemateriale i rotekroken min. Hehe, jeg har jo fortsatt ikke fått ordnet med en haug hundehår som jeg hadde tenkt, men blåmeisen synes tydeligvis hamptauet jeg har samlet alle kvistene med var et helt greit alternativ.

Og det gjør meg så glad!
Jeg er ikke overrasket over at jeg kan ha gode naturopplevelser i femte etasje midt i Oslo sentrum, men at de i så stor grad kommer spaserende inn “av seg selv” hadde jeg ikke regnet med :)

Les forresten gjerne også bloggposten jeg lagde for en par uker siden om å hjelpe fugler og ekorn med redemateriale. Flere gode ideer her. 

The post Løsningsorientert blåmeis… appeared first on Moseplassen.

Sommerblomster. Smak litt på navnet før du kjøper de på våren ;)

$
0
0

Hei. Jeg må være litt formanende først. Men det er gode råd for de som ikke greier å vente i siste halvdel av bloggposten.

Hver eneste vår snakker jeg entusiastisk om planter man kan sette ut tidlig. Blomster som tåler lave temperaturer (les om de her).
Hver eneste vår får jeg bekymringsmeldinger fra folk som har kjøpt tomater, bouganvilla og det meste annet av fristelser, satt de ut, og så ble det visst kaldt igjen gitt…

De fleste blomster liker ikke å fryse, ganske mange liker ikke engang at det er under fem-ti pluss. Da furter de og nekter både å blomstre og vokse…

Stemor tåler fint snø, det gjør ikke de fleste andre…

– Jeg forstår godt at det er lett å la seg friste når butikkene fylles av skjønne blomster!
– Jeg veit dessuten at butikkene dessverre har bedre utvalg på frosttålende planter i mars og april enn i mai. (Det henger bla sammen med at det meste importeres fra Europa og de ligger en par mnd forran oss i værforløp).
– Og jeg veit det er lett å glemme hvor vinglete våren kan være værmessig. Men det er jo dens natur. Vår er midt mellom vinter og sommer, den SKAL vingle.

Bilde tatt i dag. Har ikke gjort noe tilpassinger for været siste to ukene.

Men Moseplassen-Anne, du har det jo så frodig på balkongen. Hvordan…?
Mine krukker har de samme blomster nå som de har hatt siden mars-april, og jeg styrer ikke med å passe de for været. Der står nå perleblomstene, ruteliljene, tusenfryd, primula, helleborus og massevis av stemor og strutter. Noen kalde dager plager ikke de. Det er også noen busker og stauder som har bodd ute i vinter og kommet tidlig, de takler kaldt vær godt.

Jeg har stort sett ellers greid å unngå å handle inn mer. Men i dag var jeg på engrosmarkedet og endte med å kjøpe noen sommerblomster, men de skal få bo inne noen dager. Hvor lenge får jeg se på været, men jeg vil helst at langtidsvarselet på værmeldingen lover meg over ti grader på natten.

Tatt sist vi hadde snø i sentrum for to uker siden

Hva skal man gjøre om man har handlet sommerblomster, og så blir det kaldt???
Vel. Aller først: Gjort er gjort. Nytter ikke piske seg selv for å være optimist. Men ja, noen grep kan du ta:

1. Har du plantet i potter? Da kan du med fordel få pottene inntill husveggen, eller enda bedre inn i en garasje eller uoppvarmet bod. Selv å løfte de inntil huset vil heve temperaturen, men det viktigste er faktisk skjerming mot vind som kan være ganske kritisk, og det er også en befrielse for blomstene å slippe kaldt regn eller ha snø i  hodet over lengre tid.
2. Kan du ikke flytte på plantene? Kle på de! Planter som står i bed eller i tunge krukker kan pakkes inn. Mindre planter kan du rett og slett sette en bøtte eller kasse over, større kan du kle på ved å lage en liten tipi og draper ett laken eller annet tynt stoff rundt. Noe av det greieste å ha å i boden er noen meter tynn “jordbærduk”, den er genial for slik midlertidig tildekking.
3. Har den kalde perioden allerede vært og plantene rukket å bli stygge? La de være i fred i noen få dager, og det som fortsatt er stygt kan du knipe vekk. Da vil plantene komme med nye blader og i de fleste tilfeller også nye blomster.

For to uker siden snødde det, og jeg pakket inn magnoliaen som skulle til å springe ut. Legg merke til redskapen som danner struktur for tipi.
Ja. Selv tøffe blomster kan få skade av kaldt vær, forskjellen er at dette er mest skjønnhetsskade som ikke fører til furting.
Uansett, fjern om du ønsker, så kommer det nye blader og blomster :)

Jammen. Hva om man vil ha det fint ute til 17.mai, også sier værmeldingen at det er under fem-ti grader…?
Ja. Da har vi en liten utfordring, for det bugner ikke av gode alternativ i butikkene. Og jeg har best oversikt over hvilken av sommerblomstene som takler minus, og ikke så god oversikt på de som synes det er greit med lav temp bare så lenge det er over minus. Men, her er noen forslag som du kan se etter:
* Løkplanter. “Alt” som kommer opp fra løk takler litt minus. For eksempel perleblomster
* Stemor. Hun takler alt! De småblomstrede er tøffest, men også den store kan greie litt minus og snø
* Tusenfryd, surfina, anemoner, ranunkel. Tåler endel
* Primula, julerose, kubjelle og andre stauder som naturlig blomstrer tidlig i hagen tåler også endel.
NB: Husk at alle planter må vennes til uteværet, de må herdes.

Eller, du planter i mindre krukker som du løfter inn i de kalde periodene, eller du har utstyr klart for å pakke inn. Følg med på værvarsel og ha en plan :)

.

Jeg var som sagt på engrosmarkedet i dag, og der møtte jeg på Finn. Vi var begge sånn passelig oppgitt over at det bugnet av planter som ikke egentlig var egna for utplantning, og var praktiskt talt ittno som var tilpasset været.. Og ja merke til påkledningen vår. Hehe. Kjekt å være menneske med mulighet til å gå inn når det er kaldt, eller kle på oss. Sommer du liksom… :D

Pst: Apropo Finn, du så vel bloggposten jeg la ut i forrige uke om hagen hans?

The post Sommerblomster. Smak litt på navnet før du kjøper de på våren ;) appeared first on Moseplassen.

Borddekorasjoner på Slottet: Hvitveis, liljekonvall og stemor!

$
0
0

La du merke til de flotte borddekorasjonene på Slottet i forbindelse med Kongeparets 80års feiring?

Dette var virkelig lekkert, og norsk, og perfekt inspirasjon for egne festbord! Heng på så skal jeg bryte ned i mindre element.

Alle bilder er skjermdumper av NRK sin sending, du kan se sendingen her. Innslaget om borddekorasjonene forklares av Finn Schjøll og starter 31 minutter inn :)

Blomstervalg:
– Hvitveis
– Liljekonvall
– Tulipaner
– Stemor
– Syriner
– Erteblomster (svært få)
– Pasonsblomst (bare grenranker med blader)
– Ett gress
– Nakne bjørkegrener

bilde: nrk.no

Hovedbordet hadde en rekke med små buketter av hvitveis, liljekonvall og gress (og en sinnsvakt kul gullforgylt sak de sto på).

Legg merke til at det er kun en type blomst pr vase, og at vasene i realiteten er stetteglass. Enklere kan du ikke gjøre det! Har du ikke et slik gullforgylt podie stående så kan du droppe den, eller erstatte med en løper i stoff eller speilfliser, eller drysse feks rosa tulipankronblader mellom for å danne “løper”.

Bilde: nrk.no

Diagonalt på hovedbordet står det en serie med langbord, og på disse var det noen få store stettevaser som var fylt med rosa-lilla syriner. Legg merke til at det kun er en slik vase pr arm!

Det var også noen andre vaser med syriner på bordene hvor syrinene sto høyt på lange slanke grener, og store krukker i vinduene.

bilde: nrk.no

Hver arm har også en oppsats med erteblomster, pasjonsblomst og stemor. Tipper det er en glassbeholder som så var helt kledd inn med nakne bjørkegrener. Disse er ikke enkle å kopiere, men la deg for all del inspirere av at de har brukt småblomstret hvit stemor :D


Til sist så var det strødd ut en rekke små vaser med en eller to fylte lyserosa tulipaner pr vase. Enkelt og fint.

Det sto også buketter med de samme tulipanene i vinduskarmen.

bilde: nrk.no

Om rommet og oppdekking ellers:
Rommet kalles “Den store spisesal”. Det har en grunnflate på 300m2, takhøyden er 5,7 meter og det kan dekkes til 225 personer. Veggene er dekorert av Peder Wergmann og August Thomsen.

Servicet er fra Porsgrunn Porselensfabrikk, og er laget spesielt til salen med dekor som tar utgangspunkt i dekordetaljer i taket, det var en gave til kongeparets 60årsdager i 1997. Glassene er fra Hadeland glassverk, og sølvbestikket er fra 1860 årene og laget hos Tostrup og Thune i Christiania og er prydet med den gamle utgaven av riksvåpenet.

Kilde rom og utstyr for bord: Kongehuset.no

Mer hvitveisinspirasjon?
Se også dette innslaget jeg gjorde på TV2 med fem ulike måter å pynte bordet med hvitveis på!

The post Borddekorasjoner på Slottet: Hvitveis, liljekonvall og stemor! appeared first on Moseplassen.

Ulf Nordfjell – nordisk sjel i europeiske hager

$
0
0

For to uker siden var jeg på et genialt seminar organisert av Blomstervenners klubb. (Les om blomstervenners klubb her, anbefaler alle som liker hagenerding å melde seg inn).

De hadde greid kunstykket å få den svenske hagedesigneren Ulf Nordfjell til å komme. For de av dere som ikke kjenner Nordfjell: Han er en uhyre kompetent hagedesigner som blant annet har designet hele tre hager for Chelsea Flowershow, som alle tre fikk gull!

Nordfjell ledet oss gjennom et knippe av sine hager med et vell av inspirerende bilder, og snakket mye om hvordan han jobbet med den svenske naturen som inspirasjon for sine hager. Eller, mer enn en inspirasjon, det er basen hans :)

For meg ligger Ulfs magi i at han lager stramme moderne strukturer, som så fylles med beplantning som oppleves frodig og fri. På sett og vis natur rammet inn. Så arkitekten i meg gleder meg stort over rammene, hagenerden blir sprettende glad over plantevalgene (som er uhyre gjennomtenkt), og barnet i meg får lyst til å legge meg ned i en blomstereng.

Dessverre har jeg ikke så mange bilder jeg har lov å dele, men det ligger mange bilder på nettsiden hans, så kan du selv bla deg gjennom. Se alle her, klikk på ett bilde for å få opp resten i album. 

Legg merke til:
– Gjennomtenkt fargepalett
– Stor variasjon i former og høyder, både på bladverk og blomster.
– Plantet i drag, med moderat antall arter og noen arter som går igjen over større areal.

Jeg skulle gjerne ønske meg å besøke en av privathagene hans en dag. De ser ut til å ha en ro over seg, men fortsatt ha spenning og overraskelser. Ett sted hvor alle har klare autentiske stemmer, og synger i harmoni :)

Mer om Ulf Nordfjells hager:
A Look at Ulf Nordfjell’s Gardens, Where Romanticism Meets Modern Swedish Design
Alt om Tradgard om Chelsea 2009
– Om Skogens Trädgård

The post Ulf Nordfjell – nordisk sjel i europeiske hager appeared first on Moseplassen.

Min erfaring med å dyrke i pallekarmer:

$
0
0

Pallekarmer er en genial måte å lage pene og praktiske opphøyde bed hvor plantene stortrives!

Jeg har dyrket i pallekarm i seks år og er veldig fornøyd med systemet, og anbefaler virkelig å dyrke i pallekarmer eller andre former for opphøyde bed.

Men, før jeg snakker om det så vil jeg gjerne gjøre en ting klart: du ikke lage opphøyde bed for å dyrke grønnsaker. De siste årenes fokus på pallekarmer for dyrkning har nok ledet noen til å tro det. Du kan fint dyrke i vanlige bed. Men. Opphøyde bed kan gjøre ting enklere :)

Hvorfor jeg er fan av opphøyde bed:

  1. Gode forhold for røttene!
  2. Enkelt å stelle, hyggelig å høste!
  3. Ser pent ut!

Opphøyde bed er naturlig godt drenert, og har mye løsere jordstruktur (bla fordi du ikke så lett fristes til å gå ut i bedet). Løs og godt drenert jord er supert for røttene, for så kommer de lett frem og kan danne stort rotnettverk med god tilgang på oksygen. Glade røtter = glade planter = friske planter og mer avling.

Ved å løfte plantene opp fra bakken så blir de enklere å komme til, både for å høste og for å stelle. Det er mindre bøying, og om du vil så kan du ordne deg så du kan sitte på kanten av bedene (jeg hadde skiferheller jeg la oppå kantene). Behagelig og hyggelig! En annen fordel er at disse bedene i litt større grad respekteres av barn og hunder, som ikke like lett løper uti dem.

De opphøyde bedene kan fungere som rammer rundt plantene. De gir struktur og fokus, og det gjør at hagen blir seende finere ut. Du kan selv se på bildene her hvordan mine mørke pallekarmer gir flott kontrast til det frodige og rufsete plantene.

Hvorfor jeg er fan av å bruke pallekarmer for å lage opphøyde bed:

  1. De har fornuftig størrelse
  2. De er enkle å montere, og demontere
  3. De er lett tilgjengelige

Pallekarmer er jo bare en måte å lage seg opphøyde bed på. Kanskje er du ganske handy, eller har en haug materialer liggende, da kan du like gjerne snekre deg dine egne opphøyde bed. Eller om du foretrekker noe ferdig så  kan du kjøpe ett av de andre systemene som er å få.

Men jeg heier altså på pallekarmer, og det er mest av alt fordi da blir ting gjort. Hehe. De er enkle å få tak på, har grei pris og er enkle å montere, og om du på ett tidspunkt skulle ombestemme deg så er de jammen enkle å demontere og flytte også. Størrelsen (80x120cm) er en god og fornuftig størrelse med rom for variasjon i oppsett.

Hvordan bruke pallekarmene:

Jeg har skrevet en grundig bloggpost om hvordan bruke pallekarmer, den kan du lese her
Der forklarer jeg alt, inkludert om du skal bruke duk, plast og maling. Og hvor høye de kan/bør være, og gir tips om hvor du kan kjøpe de. Les den!

Les mer om kjøkkenhage:

The post Min erfaring med å dyrke i pallekarmer: appeared first on Moseplassen.


Oversikt over hageprogram på tv, uke 20

$
0
0

Sendetider og nett-tv lenker for hageprogram på NRK, TV2, Vox, SVT, DR og T2 fra 15. til 21. mai :)
Ingen direkte nyheter denne uken, men hageekspertene er tilbake på Vox.

.

NRK: Hagen min (2017)
Norsk hageserie hvor vi inviteres inn i et knippe ulike hager. Her får vi altså se ferdige hager, og hageeiere og tre ulike eksperter byr på inspirasjon og tips.
Denne uken er det en japanskinspirert hage, med koi-dam som har hovedfokus. I tillegg viser de hvordan forme bonsai-trær, og snakker om norske vintergrønne planter.

Sendes: Ny episode hver tirsdag kl 19.45, denne sendes i reprise onsdag kl 04.35 og lørdag kl 11.20. Reprise på forrige sending tirsdag tirsdag kl 1750.
Alle episoder kan også sees på NRK nett-tv

NRK: Hygge i hagen (Trädgårdstisdag) (2016)
Svensk hageprogram hvor vi følger fire programledere mens de pusler med ulike prosjekt i hagen.

Sendes: Lørdag kl 16.00 og søndag kl 16.00
Kan også sees på NRK nett-tv.

.

Vox: Liten hage store planer (Big Dreams, Small Spaces) (2016)
Engelsk serie. I hver episode følger vi to ulike hager mens deres hageeiere transformerer de fra slitent til lekkert, under guiding av hageguru Monty Don. Så, dette tilhører fiks-en-hage sjangeren, men det er hageeierne som gjør jobben, og det skjer over en hel sesong, ikke en uke.

Sendes: Ny episode mandag og tirsdag ca kl 18.00, reprise på den episoden påfølgende hverdag ca kl 07.30. Repriser på ukens fem episoder fordelt over lørdag og søndag morgener.

Vox: Hageekspertene (Garden Rescue)
Engelsk hageserie hvor vi følger Charlie Dimmock, og Davis og Harry Rich mens de transformerer slitne uterom til små oaser. De forholder seg til ulike bugdett og ulike typer hage, og det er litt å lære både om hagedesign og plantevalg.

Sendes: Starter opp onsdag. Etter det ny episode hver hverdag kl 18.25, reprise på den episoden påfølgende hverdag ca kl 08.00
Repriser på ukens episoder fordelt over lørdag og søndag morgener. (Jeg tror dette er reprise på sesongen som gikk i vinter)

.

SVT: Trädgårdstider (2017)
I forrige uke startet den nye sesongen av Trädgårdstider (på norsk hygge i hagen)
Vi følger Tareq, Malin og Pernilla i hagen de har hatt en par sesonger, og i tillegg er det innslag fra ulike engelske hager.

Sendes: Tirsdag kl 20.00. Reprise onsdag kl 11.55, torsdag 14.05 og lørdag kl 07.15
Kan sees på SVT sin nett-tv (ja, også om du bor i Norge)

SVT: Grön glädje, (Grønn glede) (2009)
Norsk hageprogram hvor vi gjennom hele sesongen får følge ulike prosjekt i en hage, og får en eller flere turer inn i andre hager.

Sendes: Lørdag kl 09.05
Alle episoder av Grønn glede er tilgjengelig på NRK sin nett-tv.

.

OBS: Alle DR-programmene kan sees på nett-tv (en begrenset tid), så du trenger altså ikke ha tvkanalen :)

DR: Helges skønne haver (2009)
Vi blir med hagedesigner Helge Pedersen ut på hagevandring i mange ulike privathager fordelt over ti program.
Sendes tirsdag, onsdag, torsdag og fredag 05.15. Lørdag 05.20 og søndag 05.15
Kan sees på nett-tv

DR: Drømmehaver (2010)
Fint hagemagasinprogram med blant annet Claus Dalby
Sendes tirsdag kl 0415, onsdag kl 0435 og torsdag 0445.
Drømmehaver kan sees på nett-tv her.

DR: Søren Ryge / Søren Ryge direkte
blæ, jeg gidder ikke skrive ned alle tidene for Søren Ryge, men Søren Ryge direkte fra 2016 går torsdag kl 20.00 :)
Søren Ryge kan sees på nett-tv her

.

Dansk T2: Han, hun og haven:
En ektefelle inviterer team til å fikse opp hagen som en gave til sin kjære.
Sendes alle hverdager 13.15

The post Oversikt over hageprogram på tv, uke 20 appeared first on Moseplassen.

Pynt til 17.mai med bånd!

$
0
0

Jeg digger flaggbånd!
Det er en så utrolig grei måte å sette stemningen for nasjonaldagen. De koster ikke mye, kan gjenbrukes fra år til år og tar null plass å lagre. Enkelt å kombinere med noe jeg allerede har, og vips så er det stemning på stua eller terrassen.

Her er noen bilder fra tidligere 17.maier :)

The post Pynt til 17.mai med bånd! appeared first on Moseplassen.

Primula i hagen, en av vårens mest mangfoldige stauder!

$
0
0

Primula er en skjønn og variert staude. Mange av artene er av de første til å blomstre på våren, noe du kan se av navnet primula som faktisk betyr nettopp “først”.

Det finnes over 400 arter av primula, som også kalles nøkkelblom. Nedenfor finner du en presentasjon av noen av de vanligste og et ras av bilder for inspirasjon. Har du noen favoritt-primulaer så vil jeg gjerne høre om de, så bruk kommentarfeltet :)

Gladnyhet:
Primula kan være meget tøffe. Herdigheten varierer naturligvis fra art til art, men mange har fra H5 til H8, hvilket vil si at de kan dyrkes også i de kaldeste delene av landet. H5, H6 osv er herdighetssoner en måte å dele inn landet ut fra hvordan klima de har så du kan velge planter som er tøffe nok. Finn ut hvilken klimasone du hører til her.

Rosenprimula, Primula rosea (H6)

Hvordan dyrke primula:

Nå er primula en stor familie som slettes ikke alle har samme krav og drømmer, men, generelt kan man si at primula er skogbrynsplanter som foretrekker jevnt fuktig (men godt drenert) jord, og gjerne også høy luftfuktighet. Den er vant til å få godt dekke om vinteren av blader og gjerne snø og responderer dårlig på barfrost.

Dette betyr at du i hagen bør gi den en plassering hvor den får jevn tilgang på vann og aldri tørker ut, det er dog viktig at den heller ikke blir stående i vann. Fukt og druknet er to ulike ting ;) Primula kan med fordel settes i halvskygge og for noen av de også ganske mye skygge, der er det mye enklere å oppnå en jevn fuktighet i jorden.

Formerer seg med både frø og de fleste danner siderosetter slik at den naturlig vokser seg større og er grei å dele. Faktisk bør du dele primula relativt jevnlig for å unngå at den dør ut, og aurikler bør plantes om når de vokser seg ut av jorden (de blir stående på stylter).

Jeg vil i utgangspunktet ikke foreslå primula som en krukkeplante, til det er den for glad i vann og vinterdekke.

Aurikelteater i haven i Hune

Om aurikler:
Noen av de mange primulaartene og hybridene mellom disse kalles aurikler. De har til felles at de har tykke kjøttfulle vintergrønne blader. Aurikler kan dyrkes i staudebed og stenbed, men i tillegg så er har man en tradisjon for å dyrke spesielle aurikler i små krukker på hva man kaller aurikelteater, disse overvintres nok inne :)

Ukjent (og veldig typisk) aurikel
Primula marginata, også en aurikkel

Noen utvalgte primula-arter:

Kuleprimula, Primula denticulata, H7

Kuleprimula, Primula denticulata:
Den kuleste! (hehe, kunne ikke dy meg). Jeg har sett kuleprimula i mange hager, og den imponerer alltid :)
– Kuleprimula er virkelig herdig, den greier seg helt til H7 hvilket vil si at den kan vokse i praktisk talt alle hager.
– Blir 10-30 cm høy
– Blomstrer april-juni (avhengig av hvor tidlig våren kommer)
– Blomsterfarge: hvit, rosa og lilla.

Sieboldiprimula, Primula sieboldii. H5

Sieboldiprimula, Primula sieboldii:
Ahh, flotte flikete blomster og et spennende ruglete bladverk.
– Herdig til H5
– Blir ca 20 cm høy
– Blomstrer juni-juli
– Blomsterfarge: hvit, rosa, lilla

Marianøkkelblom, Primula veris.

Marianøkkelblom, Primula veris
(kan forveksles med hagenøkleblom, Primula elatior, som er noe mer herdig)
– Herdighet: H6
– Blir 20-30 cm høy
– Blomstrer tidlig vår (april-mai)
– Blomsterfarge: Gul

For noen uker siden delte jeg bilde av en marianøkkelblom på Facebook og ba folk fortelle om de hadde den, og det raste inn med entusiastiske kommentarer og mange bilder. Ta gjerne en titt for en stor dose hageglede :)

Primula vulgaris, med besøk :)

Kusymre, Primula vulgaris:
Kusymren er en søt lysegul primula som danner fine tuer og er riktig bedårende.
Dens vitenskaplige navn er Primula vulgaris, og det finnes i tillegg til vår norske lysegule særdeles mange videreforedlede utgaver av vulgaris. Dette er nemlig arten som er så vanlig i butikkene i januar-februar, i rosa, lilla, rød, blå, gul og hvit. Vanligvis enkle, men det har også blitt foredlet frem sorter med ekstra mange kronblader. Min erfaring er at disse ikke er like tøffe og langtlevende som sin ville søster.

Herdighet er ikke sånn helt barebare å si. Diverse kilder inkludert Knut Langelands bok Stauder at vulgaris har en herdighet på H7-H8, men dette passer ikke med artikkelen fra NTNU (se lenke nederst) som jeg tror er en bedre kilde. Den artikkelen sier de det er en plante som foretrekker milde vintere, og at den vokser vilt opp til Sømna i Nordland som har H4. I tillegg sier artikkelen at den har problemer med å overvintre på Ringve (trolig H4), så jeg tror kusymre vil ha ganske optimale forhold (bla vinterdekke) for å greie H4 eller mer.

– Blir 10-20 cm høy
– Blomstrer april-mai (juni)
– Foretrekker kalkholdig jord, trives meget dårlig i torv/myrjord.
– Trives helt klart best langs kysten (trolig en miks av at den der både får våte sommere og mildere vintere)

Fra hagen til min venn Maria (Strandhuset)
Primula ‘Dunberg’
Kaukasusprimula, Primula juliae. H6-H7
Trolig Primula polyanthus Gold-laced
Flott første år, ble aldri noe skikk på de i hagen. Dette var det fineste jeg noen sinne fikk de etter overvintring.

Kilde artsfakta:
Artsfakta er (for det meste) hentet fra bøkene Hageselskapets stauder av Tommy Tønsberg, og Stauder av Knut Langeland.

Les mer:
Jeg fant en absolutt fantastisk artikkel fra NTNU vitenskapsmuseet. Den er virkelig grundig og jeg har bare såvidt skummet den selv, men anbefaler på det sterkeste alle primulainteresserte å titte på den!

The post Primula i hagen, en av vårens mest mangfoldige stauder! appeared first on Moseplassen.

Juhu, besøksrekord :)

$
0
0

Det er ikke til å stikke under en stol, jeg blir veldig glad når jeg skjønner at dere liker det jeg deler. Kommentarer, likerklikk og besøkstall fungerer som drivstoff rett og slett :)

April og mai er alltid gode måneder for Moseplassen.no Da er ekstra mange på jakt etter hageinspirasjon og kunnskap så jeg får inn mye besøk fra google og god respons på facebookposter.

Det er nettopp facebook som kan gi de største svingningene i besøkstall. Om jeg treffer godt med en post så kan den spre seg til mange flere enn mine faste lesere, og det var det som skjedde på søndag og gav meg en ny besøksrekord.

Hehe. Ja, besøksrekord og besøksrekord… Dessverre kan jeg ikke si det ble ny dagsrekord, eller ukesrekord, eller månedsrekord. De rekordene holdes fortsatt grundig av januar 2016. (Ja, islykter ja…). Men, det ble timesrekord! Det skal litt til å slå de elleville tallene fra forrige islyktfeme, så her tar jeg de rekorder jeg får med stor jubel :)

Søndag 14. mai var det mellom kl 21 og 22 hele 3098 unike brukere innom!
Det ble andre hyggelige tall også: 15.411 unike brukere på søndag, og  44.282 unike brukere for hele uken, hvilket begge er rekord for en ikke-januarmåned. (hehe, som sagt, man får feire det man kan). Dette er altså unike brukere, antall sidevisninger på søndagen var 24.617.

Og hva ble besøkt? Her er søndagens ti mest leste sider:

Og nå til det (for meg) morsomste: 7 av de 9 bloggpostene er gamle!

Jeg har skrevet på Moseplassen i over ni år nå, og tidlig begynte jeg å fikse opp gamle bloggposter fremfor å lage nye på samme tema. Når jeg finner en gammel post jeg synes er relevant så ser jeg over tekst og bilder, endrer ved behov og så legger jeg den ut på Facebook eller lenker til den fra en ny bloggpost. Litt fordi det er effektivt, men mest fordi de som kommer til posten via google eller lenker da får det beste innholdet. Og ikke minst fordi jeg da slipper at bloggen flommer over av masse som er mer eller mindre likt.

Og slik kan en post fra 2015 bli ukens mest leste bloggpost :)

Som jeg sa innledningsvis så er det gøy når jeg forstår at det jeg deler gir dere glede, og at mange leser en bloggpost er jo en klar indikator på akkurat det.

Men naturligvis ikke det eneste! 
Hadde jeg skrevet kun for besøkstall så hadde Moseplassen sett helt annerledes ut. Moseplassen er en miks av publikumsvinnere og smalere nisjegreier. Det rare med det er at jeg av og til opplever at det jeg trodde var noe jeg skrev mest for meg selv plutselig er en lesersuksess. Enten fordi den får mange lesere, eller fordi mange av de som leser posten tar seg tid til å gi meg en tilbakemelding gjennom kommentarfeltet på at akkurat den posten var verdsatt.

Og det er gull. De ulike tilbakemeldingene deres er drivstoff :) 

The post Juhu, besøksrekord :) appeared first on Moseplassen.

Cercis canadensis, magisk vakkert tre

$
0
0

Av og til så forundrer hagen. eller, ganske ofte faktisk :)
Og denne våren største overraskelse var et tre jeg trodde var dødt, som ikke bare levde, men faktisk blomstrer!

Treet forsvinner nesten inn i bakgrunnen, men det står til venstre i bildet.

Treet heter Cercis canadensis, av navnsorten ‘Ruby Falls’. Det har ikke noe norsk navn, men på svensk kalles det Amerikanskt Judasträd og på dansk Rødknopp.

Fantastisk vakkert tre som blomstrer på bare grener, og så får nydelige blader. Fargen på bladene varier på navnsort, ‘Ruby Falls’ har mørkerøde blader. Blomstene sitter i klynger og er ganske små, og veldig rosa. Jeg trodde ikke det ville greie å blomstre i norge, så jeg ble rimelig overrasket når jeg oppdaget knoppene tidligere i måneden. Treet er ikke av de største, og kan lett holdes lite med beskjæring, så godt egnet for små hager.

Knopper, jeg venter spent på å få se blomster!

Dessverre er ikke dette et spesielt herdig tre. Akkurat hvor herdig det er er ikke så lett å avgjøre. De fleste svenske sidene jeg har søkt opp sier H1, noen strekker den til H2 og en helt til H3. Det er H3 her i Oslo, og når det i tillegg står i krukke så hadde lite håp om at det skulle overleve en vinter ute, men, høsten var ikke bare fest, så jeg fant ut at frøken Cercis fikk greie seg selv.

Og jammen gikk det bra! Litt tilbakefrysing ble det, men ikke mye. Nå hadde vi rett nok en meget mild vinter i år, så det er på ingen måte sikkert den greier neste vinter, men her får jeg ta en vinter om gangen ;)

Jeg har lett og lett i bildearkivet, men greier ikke finne nærbilder av bladene. De er nydelige, både i farge og form. Men, i år tenker jeg at jeg både får tatt bra bilder av blader, blomster og treet i helfigur. Det har i alle fall fått stjerneplassering på takterrassen, og jeg gleder meg til å følge det gjennom året :)

Jeg har fått mitt Cercis canadensis, ‘Ruby Falls’ av en venn, men jeg tror det ble kjøpt på Vegge Gård utenfor Horten, et genialt hagesenter om du er på jakt etter det spesielle. Har du lyst på ett slikt tre så spør i det beste hagesenteret nær deg om de har, eller vil ta inn.

The post Cercis canadensis, magisk vakkert tre appeared first on Moseplassen.

Plan for takterrassen:

$
0
0

Nå er det endelig tid for å vise frem planene for takterrassen :)

Kjapt om utearealet mitt:
I vinter flyttet jeg fra gamlehagen på Nordstrand til en leilighet på Majorstua i Oslo. Leiligheten ligger på hjørnet i en tilbaketrukket toppetage, og har en romslig takterrasse som går langs hele leilighetens ytterside. Takterrassen er på ca 45 m2 fordelt over to armer på ca 14 meter hver, med en dybde på 180 cm. Så unormalt lang, men ganske normalt dyp :)

Forrige uke, så det er enda grønnere rundt nå :)

Jeg har tenkt og tenkt på hvordan jeg vil ha det der ute, og nå er tiden inne for å dele designvalg. Jeg deler inn i fire forklaringsbolker: Hovedgrep, relasjon inne-ute, møblering og beplantning.

Hovedgrep:

Jeg har delt inn takterrassen i tre hovedsoner. Ved å gi hver del sin fungsjon og identitet så vil hagen (ja, en takterrasse er også en hage) by på mer varierte opplevelser.

Utestua
– Funksjon: Hovedsitteplass med utesofa.
– Identitet: Blomsterrikt, åpent og sosialt uterom. I utgangspunktet solrikt, men med mulighet for skygge fra markise.

Matkroken
– Funksjon: Spiseplass og kjøkkenhage
– Identitet: Effektivt, frodig og spiselig. Plantekasser i stramt design, og frodige bugnende bed med spiselige planter. Jeg får bygget effektive plantekasser som plasseres slik at plantene får mye sol og lys, og jeg lett kan komme til for stell og høsting.

Skogbrynet
– Funksjon: Skyggefullt og gjengrodd gjemmested
– Identitet: Woodland på balkongen, hvorfor ikke? Her blir det så tett at jeg (etterhvert) ikke kan gå gjennom uten å komme borti en plante. Innerst en bortgjemt sitteplass. Eklektisk utvalg av plantekar med mye gjenbruk.

Inne-ute:

Jeg er meget opptatt av å legge til rette for å nyte hagen innenfra. De fleste av oss tilbringer jo mer tid inne enn ute og med litt omtanke så kan du berike hverdagen ved å sørge for at du har noe fint å se ut på. Det viktigste er naturligvis at du sørger for at det er noe fint å se ut på, men det er også relevant hvordan du møblerer inne slik at du naturlig står eller sitter slik at du ser ut. Det er også lurt å tenke på om beplantning og annet kan bidra til å hindre uønsket innsyn.

Jeg er jo så heldig å ha vakre omgivelser, så jeg har både tenkt på å legge tilrette for å nyte de, og så sett hva/hvor jeg kan tilføre på eget areal. Tegningen viser leilighetens planløsning og hva jeg legger opp til for hvert vindu. Grønne lange piler for der jeg vil se langt, kortere rosa for der jeg ønsker ett kortere blikk. De slankere grønne pilene ser gjennom noe vegetasjon.

Møblering:

Stol og bord er ikke de eneste møbler på ett uterom! I tillegg skal jeg ha ulike møbler for oppbevaring og utstilling, noe å plante i og en og annen større pyntedingst.

De store tingene får sine hovedplasser, og det er det jeg har tegnet, i tillegg bruker jeg endel løse kasser for oppbevaring og dandering. Det meste av møblene kan flyttes rundt på ved behov, for eksempel om jeg vil ha plass til flere rundt en av sitteplassene, eller om jeg ønsker å skape et nytt utrykk for en periode. Fleksibilitet er gull når plassen er knapp eller behovet for variasjon er stort :)

Jeg håper å få til et samarbeide som gjør det mulig å få bygget noen oppbevaringsmøbler og plantekasser, og få laget arbeidstegninger til disse som jeg kan dele med dere. Dette med å lage god oppbevaring på balkongen og terrassen er helt undervurdert! Hyller og kasser for å stille ut pene ting, skap og bokser for å gjemme vekk det mer praktiske som jordsekker, vanningsutstyr, plastpotter mm. Og kanskje også noe å sitte/ligge på…

Grønn struktur:

Oki, det beste til sist: Her skal det pakkes på med planter!

Jeg vender stadig tilbake til at noe av det viktigste du kan gjøre for å få en flott hage er å huske på høyden. Få det frodig på en slik måte at du omkranses av planter på alle sider, ikke bare nede på bakken, men i øyehøyde og over deg. Du blir værende I det grønne, ikke se bare se distansert PÅ. Jeg skaper høyden i mitt uterom ved å bruke (relativt) små trær, og ved å la klatreplanter komme opp klatrestativ, spesielt mot bakveggene.

Så har vi mellomhøyden med busker og høye stauder og klatreplanter på gjerde. Noen av buskene og trærne skal få jobben med å lene seg ut over gjerdet, det vil stjele areal på to måter. For det første får jeg jo plass til en større busk, men vel så viktig er det at det bryter opp grensen mellom takterrassen og utenfor slik at uterommet mitt virker større, eller i det minste mykere.

I tillegg skal jeg naturligvis ha stauder og sommerblomster i lave krukker, og trolig en bunndekkende busk eller slyngplante som legger seg utover innimellom og lager gulvet grønnere. Den siste må isåfall tuktes med en saks så det blir mulig å gå, men det er jo kosejobb :D

Jeg har allerede endel planter, og så kommer jeg til å fylle på ettersom jeg finner det jeg jakter på, eller snubler over noe jeg synes kan passe. Utfordringen for meg blir å ikke falle for fristelsen i å kjøpe alt som er fint eller som jeg tilbys av snille hagevenner, men hele tiden tenke over om jeg har en plass å ha planten hvor den bidrar til helheten, og ikke bare er en interessant men bråkete egoist.

Takterrassen forrige uke. Håper det blir opphold og god helse fremover så jeg får plantet til og tatt nye bilder ;)

Så. det var planen så langt. Så får jeg se hva som skjer når jeg begynner å pusle det sammen :)
Håper dette var forståelig, er det ikke det så spør så skal jeg prøve å utdype.

LES MER:
Vil du se deg rundt i leiligheten så kan du gjøre det her. Det er den gamle fra når jeg flyttet inn, har ikke ordnet så mye inne enda… :)
Og så finner du litt mer bilder av hvordan det ser ut ute nå på kategorien balkongen.

The post Plan for takterrassen: appeared first on Moseplassen.

Sendetider hageprogram uke 21:

$
0
0

Sendetider og nett-tv lenker for hageprogram på NRK, Vox, SVT, DR og T2 fra 22. til 28. mai :)

.

NRK: Hagen min (2017)
Norsk hageserie hvor vi inviteres inn i et knippe ulike hager. Her får vi altså se ferdige hager, og hageeiere og tre ulike eksperter byr på inspirasjon og tips.
Denne uken besøker vi en hage hvor det dyrkes etter økologiske prinsipp, bla helt uten sprøytemiddel. Og det stekes pizza i bakerovn.

Sendes: Ny episode hver tirsdag kl 19.45, denne sendes i reprise onsdag kl 04.10 og  kl 0740, og lørdag kl 11.20 og uken etter tirsdag kl 1750. Forrige ukes episode går i reprise denne tirsdagen kl 17.50.
Alle episoder kan også sees på NRK nett-tv

.

Vox: Hageekspertene (Garden Rescue)
Engelsk hageserie hvor vi følger Charlie Dimmock, og Davis og Harry Rich mens de transformerer slitne uterom til små oaser. De forholder seg til ulike bugdett og ulike typer hage, og det er litt å lære både om hagedesign og plantevalg.

Sendes: Ny episode hver hverdag kl 18.25, reprise på den episoden påfølgende hverdag ca kl 08.00
Repriser på ukens episoder fordelt over lørdag og søndag morgener.

SVT: Trädgårdstider (2017)
I forrige uke startet den nye sesongen av Trädgårdstider (på norsk hygge i hagen)
Vi følger Tareq, Malin og Pernilla i hagen de har hatt en par sesonger, og i tillegg er det innslag fra ulike engelske hager.

Sendes: Tirsdag kl 20.00. Reprise onsdag kl 12.20, torsdag 14.05 og lørdag kl 07.25
Kan sees på SVT sin nett-tv (ja, også om du bor i Norge)

SVT: Grön glädje, (Grønn glede) (2009)
Norsk hageprogram hvor vi gjennom hele sesongen får følge ulike prosjekt i en hage, og får en eller flere turer inn i andre hager.

Sendes: Lørdag kl 12.25
Alle episoder av Grønn glede er tilgjengelig på NRK sin nett-tv.

.

DR: Helges skønne haver (2009)

Vi blir med hagedesigner Helge Pedersen ut på hagevandring i mange ulike privathager fordelt over ti program.
Sendes tirsdag, onsdag, torsdag og fredag 05.15. Lørdag 05.30 og søndag 05.25
Kan sees på nett-tv

.

Dansk T2: Han, hun og haven:
En ektefelle inviterer team til å fikse opp hagen som en gave til sin kjære.
Sendes alle hverdager ca 13.15

The post Sendetider hageprogram uke 21: appeared first on Moseplassen.


Et glimt inn i byhagen vist på NRK

$
0
0

For to uker siden var NRK programmet Hagen min på besøk i tre små hager på Kampen i Oslo. Du kan se hele programmet her om du ikke allerede har sett det, og så minner jeg på at jeg ukentlig deler en hage-på-tv oversikt.

Jeg var glad for å se at de valgte å vise frem at hager kan være frodige og interessante også når de er små. Det finnes jo faktisk ganske mange slik små hager rundt om i byene våre, men de er gjerne ganske gjemt bort fra gatelivet.

Det skjønne hagerommet (du ser nå hele bredden), med en fantastisk klematis. Tysk klematis sier bildemerkingen,

Den mest interessante hagen vi besøkte, den til Mette og Tommy, viste seg å tilhøre moren til ei jeg kjenner (Dagny som har skrevet boken Farger til folket). Så, nå har jeg vært så heldig å få låne bilder så jeg kan vise dere litt mer av denne OsloOasen :)  Mette og Tommy har en ganske liten hage, men den så da ut til å romme alt man skulle drømme om, inkludert sitteplasser, trær, klatrere, plen, staudebed krukker og høner :)

Pipeholurt og klatrehortensia sørger for å viske ut byen
Hønsehus, og ‘Lykkefunn’ :)
Krukker med både pryd og nytteplanter, og ei lita byhøne. Dette og alle bildene over er lånt av Mette Thurman-Moe :)

Pst:
Fikk du lyst til å se denne hagen og andre gjemte skatter så er du velkommen til åpen bakgård søndag 28. mai kl 13-16!

.

Les mer!
Det var endel av plantene de viste frem i programmet som jeg har blogget om før. Så, om du vil lese mer om de så klikk i vei :)

Og så var det et innslag fra en nydelig hage i Finnmark. Der fremhevet de dessverre ingen av plantene, men om du bor i tøff sone og har lyst på plantetips så kan du titte innom disse to bloggpostene: Høstblomstrende stauder for H7, samt 30 tøffe humlefavoritter

Og pst, i neste ukes episode av denne serien så blir det en liten kikk inn i gamlehagen min… Det blir rart, og fint!

Rosen ‘Lykkefunn’
Kjempeverbena
Kornblomst

The post Et glimt inn i byhagen vist på NRK appeared first on Moseplassen.

Fortryllende tulipanbed!

$
0
0

Se for en skjønn skatt jeg oppdaget i nabolaget! Tulipaner og solen samarbeidet på magisk vis, og jeg håper jeg greier å viderebringe litt av all gleden som  struttet ut av blomstene :)

For noen farger!
For en livsglede!
For en inspirasjon!

The post Fortryllende tulipanbed! appeared first on Moseplassen.

Min stue-hage :)

$
0
0

Noen produkt er sponset

Noe av det jeg virkelig gleder meg til fremover er å blogge interiør og arkitektur i tillegg til all hagepraten. Jeg elsker jo å skape nye rom, og her har jeg muligheten både ute og inne. Leiligheten var nyoppusset ved kjøp så det er ikke store arbeider jeg skal i gang med inne, men her må til både sitte og oppbevaringsmøbler, lysskjerming, og en hel masse farge og kos.

På grunn av helsa så har jeg ikke fått tid til å ordne så mye inne enda, jeg må tross alt prioritere utearealet først ettersom det er det som er grunnlaget for inntekt. Men, noe har jeg da kommet i gang med inne, plantene :D

hehe

Så, i dag fikk jeg lyst til å vise deg starten på stue-jungelen. Jeg liker godt å omgi meg med planter, det myker opp og levendegjør interiøret. Og, ikke minst så bidrar det til å knytte ute og inne sammen, være med på å viske ut grensen mellom takterrassen og stua.

De store plantene står i noen flotte metallkrukker som jeg har fått av Krifon. (Det vil si sponset). Krifon er en stor norsk grossist for potter og krukker, og for noen uker siden var jeg innom showroomet deres for å bli kjent med utvalget, og fikk med meg disse hjem. Liker godt at de ikke er helt sorte, og at de har ett subtilt mønster.

Spisebordet er forresten ett gammelt bord fra barndomsgården som jeg fikset opp for den første leiligheten min for 20 år siden. Jeg kommer etterhvert til å bytte det ut med et uttrekksbord så jeg kan ha plass til flere enn fire, men enn så lenge funker dette fint.

Plantestativene er også fra Krifon. Jeg har hatt lyst på sånne lenge, (faktisk i over tyve år, vi hadde noen lignende et RomLaboratorie vi trente romforståelse i i arkitektstudiet). Er ikke bare ute jeg er opptatt av å få plantene opp i øyehøyde, og luftige pidestaler er supert til dette og nå stormer de inn i interiørmarkedet.  Den grå terrakottapotten er kjøpt gjennom grosisten Floranet, den har også tett bunn og kan derfor stå uten skål.

De skjønne grønne vasene husker jeg dessverre ikke hvor er fra. Jeg kom over de på en interiørbutikk for ca fem år siden, for en absolutt slikk og ingenting, og jeg er SÅ fornøyd med de! Like fine med noe i som alene.

Ett lite glims bort til “sofa”-avdelingen :) Skikkelig studentløsning hvor gjestesenga har blitt oppgradert til sofa, hehe. Her kommer det etterhvert en laaang og forhåpentligvis grønn sofa, og så kommer jeg nok til å bytte ut stuebordet (norske Nora) med noe slankere så jeg kan ha lenestoler på andre siden. Hyggelig å ha sofagruppe med plass til 7-8 stk uten å ta frem pinnestoler. Teppet er med fra Nordstrand, like fint med gress forran sofaen her som der så det skal få bli :) Og lenestolen er jo et gjengangermysterium, om det plutselig er sånn at noen veit hvem som har produsert den så blir jeg superglad for tips!

Utsikten fra arbeidskroken i “sofaen”, og absolutt starten på ett godt hjem :)

The post Min stue-hage :) appeared first on Moseplassen.

Hestekastanje, kindereggtre med helt unike kvaliteter :)

$
0
0

Hestekastanje, (eller kastanje som de fleste jo kaller den), er et absolutt fantastisk tre!

kule blader
kule blomster
kule nøtter

Fakta:
– Tre. Vanlig hestekastanje kan bli 20-25 m høyt, men det finnes lavere hybrider og arter (se nedenfor)
– Herdig til H5 innland og H7 kyst.
– Norsk navn hestekastanje. Men de fleste kaller den kastanje selv om dette egentlig er ett annet tre.
– Vitenskaplig navn: Aesculus hippocastanum, svensk navn: Hästkastanj. Dansk navn: hesteka­stanje, Engelsk: Horse chestnut.
– Trives best i godt fuktig og fruktbar jord, og i full sol.

I parken ved huset mitt :)

Jeg vokste opp med hestekastanjetrær i hagen. Som barn var jeg mest opptatt av kastanjenøttene, som voksen er det de mange ulike skulpturelle aspektene jeg nyter. Den starter sesongen med store tykke seige knopper som brister og ut folder bladene seg som de mest vidunderlige skapninger. Mot slutten av våren kommer blomstene, også de skulpturelle. I stedet for å drysse masse små blomster utover hele treet slik prydkirsebær og frukttrær gjør, eller slenge mange små blomster i klaser slik de aller fleste andre trær gjør, så fokuserer hestekastanjen sine blomster i noen skulpturelle spir. Ahhh! Ja, og til høsten kommer kastanjenøttene. Grønne piggballer, som skjuler fantastisk glatte blanke mørke nøtter. Magi!

Ja, og så er hestekastanjen er en god pollinatorplante. Summer livlig, jeg skulle gjerne hatt en trehytte i ett slikt tre :)

Er hestekastanje egnet for en vanlig hage? 
Vel, ja og nei. Har du stor hage så kjør på, har du liten hage så bør du nok titte på listen nedenfor i stedet for den vanlige hestekastanjen. Personlig synes jeg jo at store trær er gull og at skygge ikke er så skrekkelig (og at en kan bytte ut trær når de blir for store), men hestekastanjen vokser relativt raskt og treboken min advarer om at hestekastanje kan ha innspåslitne røtter og slipper grener når den blir eldre.

Men som sagt, har du stor hage, eller bor i et boretslag med store friareal så er hestekastanje absolutt gull. Vakkert å se på, nyttig for pollinator, og gøy for ungene som digger både de forundelige kastanjebladene og kastanjenøttene.

Rød hestekastanje

Andre arter og hybrider:
– Rødhestekastanje, Aesculus carnea: Ser ganske ut som vanlig hestekastanje men har røde blomster og holder seg i halv høyde av den vanlige. Ikke like herdig og frisk som sin søster, og ikke alle setter nøtter. H4
Aesculus x mutabilis, ser ut til å være en halvliten busk. Kan sikkert stammes opp, og så ser jeg at den podes på annen kastanje for å danne litt større tre enn den naturlig blir selv.
Aesculus pavia. Opp til åtte meter. H3
– Gulhestekastanje, Acesulus flava: Opp til 16 meter høyt, gule blomster. H5

Rød hestekastanje (ved bensinstasjonen på Skøyen)

Funfact: du kan lage dine egne kastanjetrær! Stapp noen kastanjenøtter ned i jord, og vips så har du en artig liten skapning :)

Og til sist en liten nostalgiperle :)

The post Hestekastanje, kindereggtre med helt unike kvaliteter :) appeared first on Moseplassen.

Se gamlehagen på “Hagen min” på NRK på tirsdag!

$
0
0

I fjor sommer var NRK på besøk (i det som nå er gamlehagen) for å gjøre opptak til det nye hageprogrammet “Hagen min”. Og nå førstkommende tirsdag kl 1945 skal det sendes! Det er kun et lite innslag på fem minutter, hovedbolken skjer hos Janne Moen og Sverre Mjærum, (som i tillegg til egen hage har Mjærums staude og urtesalg).

Jeg skulle nå likt å si at i min bolk så får dere se sånn og sånn. Men det kan jeg ikke, for jeg husker ikke en døyt av dagen utover at det var koselig! De holdt jo dessuten på i mange timer, så hva NRK tilslutt klippet sammen er jeg jammen spent på :) Det blir uansett rart, og fint, og rart å se igjen hagen.

Men når jeg ser bildene jeg tok samme dagen så er jeg ganske sikker på at det blir hyggelig, blomsterrikt, summende og sommerlig, du kan jo se for deg selv:

Mor hadde sendt inn en masse blomster fra hagen sin, for å jazze opp min litt. Både disse og de store skjønne peonene er derifra.

Mitt kjære fuglebad. Rett og slett en stor krukke som er tett i bunn, og malt med svart murmaling oppi. Husk å legge i godt med stener så fugler og insekt har noe å lande på. Blomster er valgfrie ;)

Fra kjøkkenhagen. Med autentisk underlag… Det var mye jeg ikke rakk over den sommeren, og mine foreldre oppdaget elendet noen dager etterpå og kom og tvangsluket den før neste tv-opptak (Farmen TV2, men det opptaket ble jo dessverre ikke brukt). Jeje. Ugress hører med i en hage!

Opptaket ble gjort av journalist Kathrine Brønn, og fotograf Tomas Berger. Kjempetrivelige folk!

Klassisk enkel Moseplassen-bevertning :)

Faktisk kom ekornet innom mens vi hadde opptak. Så kanskje hun også fikk være med på sending? Skru på NRK1 tirsdag kl 1945 og se selv. Og pst: Jeg kommer til å komme med en oppfølgingsbloggpost ganske raskt etterpå, så om det er noe du lurer på av hva du ser og jeg sier så spør meg etter sending så skal jeg svare grundig. For min erfaring at når en lurer, så lurer alltid egentlig mange.

Og du, liker du å se hage på tv? Husk at jeg hver uke setter opp en oversikt over denne ukens hageprogram på tv. Neste ukes oversikt kommer i morgen tidlig :)

The post Se gamlehagen på “Hagen min” på NRK på tirsdag! appeared first on Moseplassen.

Viewing all 861 articles
Browse latest View live