Quantcast
Channel: Moseplassen
Viewing all 861 articles
Browse latest View live

Vår på balkongen!

$
0
0

Klar for en en oppdatering fra balkongen?

Jeg har ikke kjøpt til noen nye blomster siden forrige oppdatering, men det er kommet til diverse som sto beskyttet på nordsiden. OG, jeg har dandert. Dandering altså, nesten magi, og det kommer snart en bloggpost om det :D

Men først, kos deg med bilder fra balkongen. Håper det kan inspirere både balkonger, terrasser og inngangsparti!

Planteliste:
– Stemorsblomster, mengder :)
– Primula.
– Tusenfryd
– Julerose
– Perleblomst
– Rutelilje
– Krokus
– Påskelilje
– Tulipan
– Snøstjerne
– Mose og grener som dekor. Jupp, jeg jukser ute og jeg ;)
– Diverse busker og trær, skriver mer om de senere
– En par stauder som ikke er i blomst, (i noen tilfeller ikke engang er over bakken), mer om det også senere.

Alt her tåler naturligvis at det blir minusgrader!
Jeg minner på listen min over de tøffeste vårblomstene. Det er mange blomster som tåler frost, helt ned til ti minus!

Hagestæsj-liste:
Noen av disse produktene er fått av produsent eller butikk.
– Sofagruppe, Sundays Design. Sponset
– Blå sakkosekk, Trim Copenhagen. Sponset
– Lykter, Skeidar
– Trekasser, div hagesentere, brukmarked og engros
– Dyrehode, arvet fra forrige eiere av gamlehagen
– Fuglebur, Clas Ohlson. Sponset
– Norgesglass, arvet
– Krukker. Herfra og derfra. Alle er gamle så det har ikke noe for seg å si hvor de er kjøpt for det er helt usannsynlig at de fortsatt fører samme modellen. Men. Jeg skal snart skaffe meg flere krukker, så da blir det mer å tipse dere på!

Primula :)
Faktisk ble de kjøpt inn i februar! De har blitt utsatt for mye tortur for å se hva de kunne finne seg i… (ja, jeg har faktisk litt dårlig samvittighet). Heldigvis døde ingen da, og selv om det strøyk med endel blader så har alle fortsatt knopper. Blir artig å se hvordan de utvikler seg videre nå.

Pst: Følg meg gjerne på Facebook, og Instagram, og Snapchat (moseplassen) om du er aktiv der! Der dukker det ofte opp små hverdagsgleder, eller småprosjekt, og annet som ikke nødvendigvis havner på bloggen :)

The post Vår på balkongen! appeared first on Moseplassen.


Blomstervenners klubb!

$
0
0

Hage er fantastisk på det vis at det alltid er noe nytt å la seg glede over, inspirere av, og ikke minst lære. Det finnes så mange ulike planter, så mange ulike måter å dyrke på, og så mange ulike måter å sette ting sammen på at det aldri kan bli kjedelig :)

Det er mange kilder for hageglede, felleskap og kunnskap. Personlig har jeg stor nytte av internett, det passer helsen min godt med elektroniske hagevandringer og prater. Men jeg gleder meg også over at det finnes muligheter for å møtes mer fysisk, som feks i de mange ulike foreninger. De fleste kjenner nok til Hageselskapets mange hagelag, men veit du at det også finnes spesialiserte foreninger rundt om?

Månestråle, Kirengeshoma palmata

Blomstervenners klubb er en slik. En spennende liten forening for de som liker å dykke dypt ned i hagematerien. Åpen for alle. En møteplass for unge og gamle, erfarne og newbees. Alle som ønsker å plante- og hagenerde litt.

Canadablodurt, Sanguinaria canadensis, ‘Multiplex’

Som hageforeninger flest så holder de jevnlig medlemsmøter med foredrag. Jeg har vært medlem i mange år, men aldri hatt helse til å kunne prioritere å gå på møtene. Men neste helg da skal jeg, for da er det superseminar med absolutt fantastiske foredragsholdere! (Ulf Nordfjell er en av de!!!)

Akkurat det seminaret er dessverre fullt, men det inspirerte meg til å skrive litt om foreningen, for det kommer jo andre events og jeg tror det er flere enn meg som kan like å møte hagentusiaster.

Sjekk ut foreningen via deres blogg her og se litt av medlemmenes aktiviteter på deres facebookgruppe her. Og du, ikke la deg skremme av at jeg bruker ordet nerde. Det er ikke noe krav om at medlemmene skal kunne masse, det holder lenge at du er interessert i mer enn det grunnleggende :)
– Håper du blir med i felleskapet!

Gudeblomst, Dodecatheon meadia, ‘Shooting Star’.
Forglemmegeisøster, Brunnera Macrophylla, ‘Mr Morse’

Bildene i innlegget har ikke noe direkte med selve teksten å gjøre. Det er rett og slett et knippe nerde-stauder :) Det aller første bildet viser Anemonella thalictroides ‘Shoaf’s Double Pink’

The post Blomstervenners klubb! appeared first on Moseplassen.

Jeg har drevet frem skjærsmin på stua!

$
0
0

Hele vinteren og våren gjennom fyller jeg vaser med grener og ser hva som skjer. Jeg prøver alt mulig rart, nesten. Men en busk jeg ikke hadde prøvd fordi jeg var helt sikker på at jeg ikke ville få den i blomst var skjærsmin.

Skjærsmin kalles også falsk sjasmin og falsk jasmin, og mange tror at skjærsmin er jasmin, men det er den ikke, bor du i Norge og tror den hvite busken i hagen er jasmin så er det overveldende sannsynlig du har feil. Jasmin tåler nemlig ikke frost, med unntak av vinterjasmin, og den er gul.

Skjærsmin ganske vanlig busk egentlig, med hvite blomster og herlig duft, og herdighet på H3-H5. Den blomstrer i juni-juli, og av den grunn så tenkte jeg at det jo sikkert ikke var noen vits å prøve å drive på den.

Men, inspirert av en kommentar på #juksevår på Instagram så prøvde jeg. Og SE!

Det er nå du skulle hatt lukte-telefon :D

Det tok rett nok eksepsjonelt lang tid. Faktisk ikke sikker på hvor lenge, men over en måned! Jeg valgte med vilje en skikkelig gammel og mosegrodd gren slik at den var interessant i seg selv. Synes det er så fin kontrast med de små bladskuddene mot laven og gamle blomsterstender.

Men, etterhvert kom faktisk knopper, og etter enda lengre tid foldet de seg brått ut i herlige velduftende blomster.

*lykke*

Om du vil prøve det samme så er trikset å sørge for rent vann i vasen, rent skår på grenen, og at det ikke er for tørr luft der grenen står. Denne sto faktisk i lange perioder på badet, mulig det var utslagsgjørende. I alle fall ikke la grener du driver stå over panelovnen eller i solsteika, det er en dødare.

Om du vil se busken grenene er klippet av og lese mer om hvordan dyrke skjærsmin i hagen så klikk her.

The post Jeg har drevet frem skjærsmin på stua! appeared first on Moseplassen.

Linerle, fryd og fakta!

$
0
0

Linerle er en av trekkfuglene og et sikkert vårtegn. I likhet med rødstrupen som jeg skrev om for to uker siden så er også linerla en tillitsfull insektseter som kan rusle rundt etter deg i hagen. Den er faktisk så uredd at den kan finne på å legge redene sine på de mest pussige steder, for eksempel i blomsterpotter både i hager og i gartneri :)

Fakta:
– Grå, svart og hvit drakt med karakteristisk lange halefjær. Hannen har mer markert svarte tegninger, hunnens er noe mer grålige, og barna mangler nesten den sorte smekke og hette.
– Linerlen er 16,5-19 cm lang, mye av den lengden er halefjær.
– Linerlen kalles også vippestjert. Det vitenskaplige navn er Motacilla alba. Samisk navn beštor, Svensk navn sädesärla og dansk navn hvit vipstjert.
– Insektsspiser. Spiser også meiseboller om den slipper å leke akrobat.

Jeg tror linerle er en av de første småfuglene folk lærer navnet på. Den kommer jo så tett på oss, og har så unikt kroppspråk at den skiller seg ut. Drakten er jo også relativt unik, men det er måten den går på som er mest karrakteristisk. Når den går sakte vipper den så flott med halen, og om den så brått ser mat så piiiler den kjapt bortover bakken.

Linerla er en trekkfugl, den overvintrer fra syd Europa og sørover og kommer så til Norge i mars-april for å stifte familie. Mor og far holder sammen i monogame forhold og  kan få to kull unger, hver med 5-6 egg.

Redet er lite og legges i hulerom, gjerne på temmelig kreative plasser… Det er for eksempel ikke uvanlig at linerla legger reder inne i gartnerier, og traktorer og andre maskiner er også yndet gjemmested. Fuglevennen refererer sågar til at det kan gå greit at traktoren er i daglig bruk!

Linerleungene er naturligvis like søte som alle de andre fugleungene. Den er ikke ikke riktig så masete som spurveungene, eller høylytt som stærungen, men vil den ha mat så er den ikke redd for å si i fra, og så har den sine foreldres kroppsspråk og piler rundt på bakken når den ikke sitter trygt i høyden.

Linerla er temmelig uredd, og tripper gjerne rundt når jeg er i hagen. Veldig trivelig fugl å ha i på besøk, og koselig når den kommer på fuglerestauranten med ungeflokken for å spise hjemmelaget meisebolle ut av en skål, eller ta seg et bad og en drink i fuglespaet :)

The post Linerle, fryd og fakta! appeared first on Moseplassen.

Oversikt over hageprogram uke 16

$
0
0

Denne ukens hagetv-program!

NRK: Hagen min
Ny norsk hageserie hvor vi er med ut i ulike eksisterende hager og får tips og inspirasjon både av hageeierene og et knippe eksperter.
Nye episoder hver tirsdag kl 19.45. Repriser på tirsdag 17.50, natt til torsdag kl 04.20, og lørdag kl 11.00
Eller se programmet på nett-tv her.
Du kan lese mer om “hagen min” i denne bloggposten.

TV2: Hagetid
Ny norsk hageserie! Ett “team transformerer sliten hage” program. Les mer om Hagetid her.
Ny episode hver tirsdag kl 20.00. Reprise søndag kl 10.00

VOX. Hagehjelpen (Trädgårdshjälpen)
Svensk program i “team transformerer sliten hage” sjangeren.
Ny episode hver torsdag kl 20.30, seks episoder Reprise søndag 19.25.
Med Caroline Norrby, hagedesigner Helena Arola,  gartner Johan Orre og snekker Pirre Starin.
Kan sees hos TV4 (krever at du setter opp konto, men så langt jeg husker er det gratis)

VOX: Hageekspertene, (Garden Rescue)
Brittisk serie hvor to team av hagedesignere konkurrerer om å få fikse opp en sliten hage.
Går hverdager cirka 18.20, med reprise påfølgende dag circa kl 08.00.
På lørdag og søndager går ukens fem episoder i bonusreprise på morgen/formidag.

NRK: Hygge i hagen (Trädgårdstider)
Svensk magasinprogram med litt om alt innen hage, og litt ikke-egentlig-hage.
Tar liten pause, men er igjen på nrk 29 april kl 1600 og 6. mai kl 14.40
Påskens episoder kan sees på NRK nett-tv.

Pst: Jeg hr fått endel spørsmål om hvorvidt SVT kjører ny sesong av Trädgårdstider eller ei i år, og takket være oppmkerksom leser (hei Karin!) så kan jeg fortelle at ja, det blir det. Oppstart tirsdag 2. mai, følg med de på facebooksiden deres :)

The post Oversikt over hageprogram uke 16 appeared first on Moseplassen.

Vårkrossved, marskrossved, duftkrossved, keiserkrossved

$
0
0

For en par uker siden skrapte omtrent haka asfalten når jeg helt uventet så en blomstrende busk i en forhage i nabolaget. Jeg skjønte fort det var en av de tidlige krossvedene, og jeg ble rimelig overrasket over at den allerede var ute. Lenge før noen annen busk hadde gjort mer enn å vise øreflippene av sine museører..!

Vårkrossved/ marskrossved

Det viser seg at det finnes to ulike tidlige krossveder, og en usedvanlig rotete navning av de.
* Vårkrossved/ marskrossved, Viburnum farreri (tidligere v. fragrans)
* Duftkrossved/ keiserkrossved, Viburnum x Bodnantense. Blant annet navnsortene ‘Charles Lamont’,  ‘Dawn’ og  ‘Deben’

Farreri og Bodnantense ligner mye på hverandre. Men Bodnantense går for å være mer blomsterrik og mer duftende enn sin bror farreri.

I de mildere delene av landet så kan disse tidlige krossvedene komme med forsiktig blomstring fra desember og gjennom vinteren. Men de fleste av oss vil vel oppleve blomstringen først når frosten slipper tidlig vår. Og uansett om du kaller den marskrossved, vårkrossved,  duftkrossved eller keiserkrossved så  blir busken omtrent 2-3 meter høy med ganske opprette grener som så kaskader utover.

Vårkrossved/ marskrossved

Hvordan dyrke Vårkrossved/ marskrossved/ duftkrossved/ keiserkrossved:
Begge trives med “gjennomsnittlig” jord, (hverken for tørr sandjord eller for tung leirjord). Foretrekker å stå i sol. Beskjæres på våren etter blomstring ved at du tar ut noen av de eldste grenene hvert år, helt ned til bakken.

Farreri er satt til herdighetssone H4, (les om herdighetssoner her), en gammel nå slettet artikkel hos NMBU sa at Bodnantense var noe mer herdig enn den igjen.

Og som om det ikke er nok med vakre blomster på bar gren når alt annet sover, blomstene byr på god servering for de flyvende små :) En av mange gode busker for humlene, du finner flere på denne listen.

Vårens vibernum-eventyr startet altså her på Majorstua, utenfor St. Dominikus kloster. Akkurat hvilken munkene dyrker veit jeg ikke. Jeg har vurdert å ringe på å spørre, men det har blitt med tanken. Det er en skikkelig flott busk, med mye blomster, så kanskje er det Bodnantense, altså duftkrossved eller keiserkrossved. Bildene er tatt for 11 dager siden, det er en liten uke etter at jeg først så den i blomst!

Ukjent, utenfor St. Dominikus kloster

.

Vårkrossved fotograferte jeg i dag i botanisk hage på Tøyen. Den er jeg sikker på at er seg selv, for den var faktisk merket :)

Vårkrossved/ marskrossved, Viburnum farreri
Vårkrossved/ marskrossved, Viburnum farreri

.

Har DU en tidlig krossved? Fortell-fortell!

The post Vårkrossved, marskrossved, duftkrossved, keiserkrossved appeared first on Moseplassen.

Vårkrukker og meg på TV2 torsdag morgen!

$
0
0

Torsdag morgen skal jeg atter bedrive blomsterprat på God morgen Norge, TV2 :)
Jeg tar med meg en favnen full av små gleder og gjør en innsats for å spre inspirasjon og kunnskap om hvor fint man kan lage det ute så snart det sporadisk er frostfritt om nettene.

For ja, det blir å snakke om hvordan man kan lage juksevår ute, med vårblomster, mose og annen juks. Tips både for de med snø, og de med naturlig blomstring. Noen ideer er gratis å gjennomføre, andre fordrer litt innkjøp.

Innslaget mitt starter cirka 9.40, håper du vil se på :D

The post Vårkrukker og meg på TV2 torsdag morgen! appeared first on Moseplassen.

Blåveis! Slik vil den ha det i hagen

$
0
0

Blåveis har en egen plass i norsk kultur, og er nok i de delene av landet den gror en av de store favorittene. De fleste tenker nok på blåveisen som en blå markblomst, men faktum er at den godt kan vokse i hagen, og at blå ikke er eneste farge!

Fakta blåveis:

– Blåveis er en flerårig plante som når den trives danner små tuer. Forøker seg både i rotnett og med frø
– Blåveisen blir ca 10 cm høy, med et teppe av vintergrønne blader og mange blomster. Blomstene springer ut tidlig vår.
– Blåveis kalles også blåsymre. Dens vitenskapelige navn er, Hepatica nobilis, Svensk navn: blåsippa, dansk navn: blå anemone eller leverurt. Noen kaller de rødfargede blåveisene for rødveis, jeg er ikke så fan av det, synes det roter til veldig.
– Blåveis er ikke, og har aldri vært, fredet. Med mindre du er i et vernet omeråde så er det lov å plukke blåveisblomster i skogen. Men. Den er så populær at du bør plukke med omtanke, ikke tråkk på planter, og ikke plukk mye, det er jo ikke bare du som skal nyte den. Og husk at det ikke er lov å grave opp planter (ingen planter) uten grunneiers tillatelse.

Hvordan dyrke blåveis:

– Er herdig til H7, hvilket vil si at den kan vokse i nesten alle hager
– Den trives best i kalkrik jord, men vokser også godt i ordinær hagejord
– Liker ikke å tørke ut, og den liker ikke å stå våt. Så godt drenert jord, men ikke tørr skrinn jord.
– Er veldig herdig, men ønsker snødekke, noe jeg vil tro er grunnen til at den er langt mer vanlig på Østlandet enn på Vestlandet. Blir også glad for en god dyne av løv.
– Så lenge den får nok vann så kan den stå både i sol og skygge, men det er enklest å lykkes i lett skygge.
– Kan formeres med frø, men frøene må såås mens de er helt ferske. Det enkleste er å la planten så seg selv, og så prikle ut småplantene når du ser de på våren. Dette fordrer at du ikke rufser i jorda rundt blåveisplantene på sommeren, det forhindrer frøene å spire.
– Kan deles, altså at du deler opp en stor rotklump i mindre rotklumper. Best å dele på våren etter blomstring.

Blåveis som har sådd seg, slik ser de små spirene ut

Hvor skaffe blåveis:

Dessverre er det ikke så lett å få kjøpt blåveis, men de dukker av og til opp på velassorterte hagesenter, spør! Eller, du kan om du kjenner noen med en stor blåveistue spørre om å få en bit av de.

Blåveisblomster i form og farge:

Blå blåveis er helt klart det vanligste. Men om du går i en blåveisskog så vil du bli overrasket over hvor mange nyanser av blå du kan finne, og er du heldig finner du en hvit eller rosa også.

De ulike fargene i en skog eller hage kommer av genetiske forskjeller. Men, blåveis har evne til å endre blomsterfargen noe etter jordsmonn, (de har antocyaniner), men i praksis så er denne påvirkningen minimal, det blir nyanser.

En liten raritet med blåveisen er forresten at kronbladene ikke er kronblader, de er begerblad. Disse begerbladene kan ha ulik form og antall fra plante til plante.

Den rosa blåveisen du ser i bilder her fikk jeg som små frøbarn for mange år siden av en hagevenn (hei Inger Karin!). Disse er langt mer rosa enn hva noen tilfeldig skog greier å produsere, og er nok nøye kultivert frem. Den er med hit til balkongen og hadde ikke noe i mot å stå i krukke i vinter.

Yukiwariso,  blåveis som små juveler! 
I Japan har blåveiskultiveringen tatt litt av.. De har sin egen lille avart av vår blåveis, som på japansk kalles Yukiwariso. Japanerene har over tid dyrket frem blåveis i spennende nye farger, flerfargede blåveis, og fylte blomster. Jeg har funnet noen lenker, jeg har ikke rukket lese de, men bildene er til å dø av, så jeg anbefaler på det sterkeste ett klikk eller tre:
Pacific horticulture society
 The Guardian
 Edrom nurcerys

Ungarsk blåveis:
Vår norske blåveis er bare en av flere i blåveisfamilien, altså av hepaticaene. En annen god plante for norske hager er ungarsk blåveis, Hepatica transsilvanica. Den har større blomster, litt annet bladverk, og er villigere og tidligere enn vår vanlige blåveis!

Ungarsk blåveis.

Er du fan av blåveisen? Har du en herlig blåveisskog å besøke, eller en tue i hagen? Fortell-fortell!

The post Blåveis! Slik vil den ha det i hagen appeared first on Moseplassen.


Jeg skal på hagemessen, skal du?

$
0
0

Tiden flyr! Det har vært mye å styre med denne våren, og det slo meg akkurat at jeg slettes ikke har fått snakket om hagemessen i år!

I morgen åpner Hagemessen dørene, den holder til i Norges Varmesse på Lillestrøm, og er åpent:
Fredag 21. april  kl. 10.00 – 18.00
Lørdag 22. april  kl. 09.00 – 17.00
Søndag 23. april  kl. 11.00 – 18.00

Jeg kommer til å trille rundt i hallene og ta bilder og video for å dele både underveis på Instagram og Snapchat, og i skikkelig blogginnlegg på kvelden. Om du ser meg så si gjerne hei! (Og vær så vennlig å si hvem du er og hjelp meg litt på vei med en knagg, selv om vi har møttes tre ganger før. Jeg er pinlig dårlig på å kjenne igjen folk og huske navn, spesielt når det er mye som skjer).

Om du bor i ok avstand så anbefaler jeg virkelig en tur på messa! Den er noe helt annet enn den var for ti år siden, med massevis av både inspirasjon og spennende handlemuligheter. Selv skal jeg se etter hagestæsj, krukker, og småsære stauder. Og generelt ha øynene oppe for nyheter. Og så gleder jeg meg til å se visningshagene :D

Vil du ha oppdatering underveis så følger du meg på Instagram og Snapchat, jeg har brukernavn Moseplassen på begge. Bruker du ikke de to tjenestene så ikke fortvil, det blir et blogginnlegg på kvelden også! 

.

Pst: Ja, det står at jeg skal trille rundt ja. Jeg har sånn kropp som kan gå, men ikke så langt, så da er rullestol verdens fineste messekompis. Hagemessen er meget godt egnet for rullestolbesøk, skulle bare ønsket meg et lasteplan på den, hehe.

Alle bildene er fra 2015 hagemessen, med unntak av bildet over som viser Helleborushimmel på stand til Gartneri Spiren i 2014.

The post Jeg skal på hagemessen, skal du? appeared first on Moseplassen.

Rapport fra hagemessen 2017

$
0
0

Nå er hagemessen i gang! Jeg var der i går, og hadde det superfett. Traff masse trivelige folk og koste meg både i stands og visningshage.

Underveis delte jeg inntrykk på Instagram (my-story). Men ikke alle er jo der, så jeg har nå lastet ned videoen fra Instagram og lagt den inn nedenfor.

I tillegg tok jeg noen bilder, så, bli med rundt på hagemessen!

Bli med rundt på Hagemessen! Jeg delte fortløpende på Moseplassens Instagram-story, men veit jo mange ikke er der, så dermed deler jeg her og 😃

Posted by Moseplassen – livet i hagen on Freitag, 21. April 2017

(Alle @ettellerannet i videoen er instagramkontoene til de ulike stands, de er nemlig klikkbare på Instagram).

Først et lite bilderas fra NAML sin store visningshage. Denne er bygget av en miks av fagfolk og elever, som en del av elevenes utdanning. Genialt!

Det var bare en visningshage i år, men den var stor og variert og vel verdt et besøk! Synes fortsatt det mangler litt på siste lille designløftet, men alt i alt er dette meget bra :)

Så var det de ulike stands!

Det var mange planteselgere i år. Noen hadde ganske standardvarer, andre mer spesialisert. Både sommerblomster, stauder, busker, små trær og mengder av urter og grønnsaker. Såpass mye at man kan bli litt blind.. Jeg handlet noen stauder og en busk til balkongen, og en julerose, hehe. Måtte jo det!

Hos GardenLiving. De er bortgjemt innerst i hall E

Noen av planteselgerene:
– Spiren Gartneri. Spesialisert på juleroser, har også noen andre småsære stauder med
– Garden Living. Spesialisert på stauder, har også med endel sære busker og trær, og flott hagestæsj.
– De Haes Gartneri. Økologisk dyrkede matplanter (i Norge)
– Corines tomater. Tomatplanter i alle varianter
– Finn Schjøll blomster. Hehe, jeg ble distrahert av Finn, men så langt jeg husker var det spesielt mye fine inneplanter på den standen.
– Hagemo planter. Spesialisert seg på fuchia og pelargonia, har også endel krydderurter
– Interflora Strømmen. De har alltid mye rart og flott som er av det mer langtkommende slaget. Rosebusker i blomst feks!
– Solstad gartneri. Hadde masse ranunker med, på supertilbud, som alle trillet rundt med og fristet meg, men var utsolgt i annet enn gult når jeg kom.. I skuffelsen la jeg ikke merke til hva annet de hadde.
– Plantasjen. La dessverre ikke merke til hva de hadde, de kan jeg jo besøke en hverdag
– Sven Myrvold plantesenter og hageskole. Stauder, busker mm.

I Gros hage. Masse flott hagestæsj, Dalbys bøker, og et lite utvalg spennende planter
Bedd. Norsk designede plantekasser

Det var mange ulike krukker og kasser å finne, i ulike størrelser og material. Og endel annet ulikt hagestæsj. Både rent dekorative pyntedingster, og ting med nytte/pynt fungsjon som plantestøtter og redskap.

Inteligent plantevegg hos Senter for bylandbruk
Oikos, (det trenger ikke koste å dyrke/være miljøvennlig!)

I kunnskapsgata (bak visningshagen i Hall C) finner du masse geniale små stands. Her står både La Humla suse, og Norsk Ornitologisk forening. Og mange andre. Her får du både råd, og mulighet til å handle. Ikke glem en tur innom Hagegal for småplanter og hageprat!


En liten bit av hagemessen var en smaks-gate, med utvalgte spennende småprodusenter av mat. Og så var det noen stands for grillfolket. Denne fra Ofyr snakket litt ekstra høyt til meg :D

Hos Tilboligen

Det var masse drivhus. Masse! Har du tenkt å kjøpe deg drivhus i år så er det vel vært å ta en tur på messa for å få sett de ulike på ett sted. Her er en liste over utstillere som selger drivhus.
Bildet aller øverst i innlegget av to cedertre-drivhus er fra stand til Solfang.

Hos Gartnerteknikk. Veggene på det runde lysthuset kan åpnes! (går på skinne).

I tillegg var det robotgressklippere og andre maskiner, boblebad, og ymse redskap. Og mye mye annet. Jeg får litt skylapper når jeg er på messe slik, og det er mye jeg overser i all mengden. Det var forresten også mye bra møbler! Litt irritert på at jeg glemte å ta bilder av de, men det er da med en par i videoen i allefall.

_

Også var det jammen en bit av visningshagen jeg ikke fikk med meg! Dukket nemlig opp bilder på Instagram fra noe jeg ikke har sett, menmen, sånn er det når man er fokusert på bildetaging, blir av og til litt nærsynt. hehe.

Masse inspirasjon på #hagemessa #lillestrøm Nå blir det #bålpanne

A post shared by Anne B Fosli Interiør & Hage (@birtebarte73) on

Hagemessa på Lillestrøm #flower #blomster #hagemessen

A post shared by Anne Nordfjellmark Norløff (@anne.norloeff) on

Du finner åpningstider mm på Hagemessens nettside!

The post Rapport fra hagemessen 2017 appeared first on Moseplassen.

Corylopsis platypetala! (turn that frown, upside down)

$
0
0

Tidligere i uken var jeg en liten tur i Botanisk hage. Jeg hadde lengtet dit lenge, og gledet meg mye til å komme ut etter en uke i sofa-modus. Men, i det jeg kom frem skyet det over, og så bestemte rullestolen seg for å krangle med meg. Nå er igrunnen ikke Botanisk hage og den sammeleggbare rullestolen min så gode venner i utgangspunktet, det er for mye grus og gangstier som skråner i alle mulige rettninger for de små forhjula, men nå var det i tillegg et teknisk problem i festet til hjulet. Nuvell. Etter å ha sett komplett absurd ut, (se for deg rullestolkjører reise seg, legge rullestolen på siden og så sparke ned på hjulene…) så fikk jeg fikset problemet, og kunne kjøre videre. Men da var jeg kald, sliten og sur.

Heldigvis gikk det over. Surheten min varte vel ti minutter tenker jeg, til jeg passerte denne gledesbomben! Jeg har ikke greid å finne norsk navn på den (utover at det er en hassel), men på vitenskapelig heter den Corylopsis platypetala.

Altså jeg ble jo ikke glad med en gang jeg så denne hasselen, men jeg tuslet da bort til den, og mens jeg sto der så jeg en humle! Det fyrte meg opp litt, jeg digger jo humler. Så kom en liten sanger, det løftet det enda ett hakk, og SÅ kom solen, og transformerte alt!
– Cue jubelbrus!

En eller annen nusselig sanger

Corylopsis platypetala er som du kan se av bildene en stor busk. Siden den bor i Botanisk hage så er den minst herdig til H3, men om den tåler mer enn det veit jeg dessverre ikke, har ikke greid å finne god info på nett. Har DU erfaringer å dele så blir jeg veldig glad for å høre fra deg!

For SE så nydelige blomster den har! På avstand lyser hele busken, selv i overskyet vær lyste den opp. Og tett på så blir man lett fjetret av de mange hengende blomserklasene.

Dette må da være en dyrkningsvennlig plante?

Vakker, ja!
Nyttig? Ja! Den har mat til vårhumlene!
Herdig, lettstelt, flittig? Veit ikke, men håper lesere vil bidra med erfaringer!

The post Corylopsis platypetala! (turn that frown, upside down) appeared first on Moseplassen.

Snop til ekorna, og meg!

$
0
0

Jeg synes spisslønnblomstene er så fine, og akkurat nå er de på sitt vakreste like utenfor vinduene mine her på Majorstua. Men i tillegg til underfundig skjønnhet så er de også nyttige for dyrelivet. Humlene besøker de flittig for nektar, men i tillegg så er ekorn og småfugler innom og spiser av knopper, blomster og nye blader. Det er lønnesirupen de er ute etter, og kanskje nektar, begge deler er rett og slett sukker, snop med andre ord!

Du kan spise lønneblomster du også om du vil, eller bare nyte de med øynene. Det er så flott med enorme trær med bittesmå blomster!

The post Snop til ekorna, og meg! appeared first on Moseplassen.

Oversikt over hageprogram uke 17:

$
0
0

Hageprogram på NRK, TV2, Vox og SVT fra 24. til 30. april!

NRK: Hagen min
Ny norsk hageserie hvor vi er med ut i ulike eksisterende hager og får tips og inspirasjon både av hageeierene og et knippe eksperter.
Denne ukens nye episode handler om pelargonia

Nye episoder hver tirsdag kl 19.45. Repriser på tirsdag 17.50 (forrige ukes program) og lørdag kl 11.05 (denne ukens)
Eller se programmet på nett-tv her.
Du kan lese mer om “hagen min” i denne bloggposten.

NRK: Hygge i hagen (Trädgårdstider)
Svensk magasinprogram med litt om alt innen hage, og litt ikke-egentlig-hage.
Episode 5/2015 vises torsdag kl 1600 med reprise søndag kl 1100
Kan også sees på NRK nett-tv.

Trädgårdstider har oppstart for ny sesong på SVT tirsdag 2. mai. Den vil da også legges på nett-tv hos SVT, jeg oppdaterer med den informasjonen neste uke :)

TV2: Hagetid
Ny norsk hageserie! Ett “team transformerer sliten hage” program, bygget over samme lest som Tid for Hjem, men med sin egen karrakter.
Ny episode hver tirsdag kl 20.00. Reprise søndag kl 14.00
Les mer om Hagetid her.

TV2: Tid for hjem
Tid for hjem tar turen ut, og fikser opp en sliten hage.
Dette er episode seks fra sesong åtte.
Sendes mandag kl 17.00

Vox: Liten hage store planer (Big Dreams, Small Spaces)
Vox kjører igang reprise på den fine engelske hageserien med Monty Don. De starter opp mandag, med første episode av første sesong.
Ny episode hver hverdag kl 18.00, reprise på den episoden påfølgende hverdag kl 07.25. Repriser på ukens fem episoder fordelt over lørdag og søndag fra ca 07.20

VOX. Hagehjelpen (Trädgårdshjälpen)
Svensk program i “team transformerer sliten hage” sjangeren.
Ny episode torsdager kl 20.30, reprise søndag 19.25.
Med Caroline Norrby, hagedesigner Helena Arola,  gartner Johan Orre og snekker Pirre Starin.
Kan sees hos TV4 (krever at du setter opp konto, men så langt jeg husker er det gratis)

SVT: Grön glädje, (Grønn glede)
Norsk magasinprogram om hage med litt av hvert.
Oppstart denne uken, de sender sesong åtte (2009) som tar utgangspunkt i en eldre hage i Sandefjord.
Sendes på lørdag kl 09.35
Alle episoder av Grønn glede er tilgjengelig på NRK sin nett-tv.

The post Oversikt over hageprogram uke 17: appeared first on Moseplassen.

Mer fra hagen vist på NRK i forrige uke!

$
0
0

Forrige uke tok NRK sitt nye hageprogram “Min hage” oss med ut i Christins hage. En sjarmerende oase! Det er jo mange vakre blomstrende trær, men også annen flott beplantning, ett nydelig drivhus, en flott pergola en par andre sitteplasser. Alt knytt sammen av stier og med en herlig frodighet og en stor dose kreativitet.

Hagen ligger i Østfold, og om du vil se mer av den skjønne pletten (og det vil du) så kan du følge Christines instagramkonto Cornelias verden

Nedenfor finner du noen utvalgte bilder fra denne kontoen, naturligvis delt med tillatelse. Dersom du klikker på hvert enkelt bilde så føres du til den respektive instagramposten, der står det ofte litt informasjon om planter mm :)

Dersom du ikke allerede har sett tv-programmet så ligger det på NRK sin nett-tv. Klikk her.

Hagen har mange flotte magnoliatrær, som straks springer ut!
Har du lyst på Magnolia i hagen? Jeg har laget en oversikt over de tøffeste magnoliaene! Du finner den her.

En vakker sti og en smart pergola gir et smalt område mellom hekk og hus til en destinasjon

Ett  sjarmerende drivhus. (Fra Solfang.no)

Sitteplasser i fleng, og hosta.

Stier, krukker og kos. Og smarte planter!

Like vakker vinter som sommer :)

Og du, husk, alle hager begynner en plass!

https://www.instagram.com/p/BSwCjgDlPPv/
Hageeieren selv :)

Og som sagt, følg Christin/ Cornelias verden på Instagram her. Og gjerne meg også, jeg heter jo Moseplassen der også :)

The post Mer fra hagen vist på NRK i forrige uke! appeared first on Moseplassen.

Hjelp fuglene og ekorna med møbleringen! (tilby redemateriale)

$
0
0

Det er ikke barebare å være fugl eller ekorn når hageeiere rydder hagen til perfeksjon. Hva skal vel fuglene og ekorna da innrede boligen med? De bruker nemlig strå og andre tørre planterester, mose, jord, hår, fjær og det de kommer over som er mykt for å fore redene sine med.

Det kan derfor være en veldig god ide å gjøre redemateriale tilgjengelig for hagegjestene dine. Nok en måte å hjelpe de på, og nok en fin opplevelse for deg når de kommer for å sanke inn.

Hva er egnet å legge ut som redemateriale:
– Hår fra hund og hest, og trolig også alle andre pelsdyr. Meget populært!
– Tørre strå/gress. Det er det jeg ser at de sanker mest av fra hagen, gamle tynne tørre blader og stilker. Her handler det mest om å ikke rydde så voldsomt.. hehe. Definer et område av hagen din som møbelbutikk (rotehjørne), så tar fuglene ryddejobben.
– Det meste som er mykt og luftig. Det ser ikke ut til at fuglene er opptatt av at det er naturtekstiler, de napper for eksempel gjerne i underlagsduker for å få redemateriale. Men av hensyn til forsøpling så bør du holde deg til organiske (altså naturlige) materialer.

Hvordan gjøre redemateriale tilgjengelig:
* Meisebolleholdere kan med stort hell fylles med materialer, spesielt de som er i en litt grov netting
* Du kan lage en beholder med hønsenetting.
* Du kan binde tuster av materialer fast til grener med en hyssing. Klipp hyssingen helt kort, ellers blir det bare til at hyssingen tvinnes inn i det de samler, og så blir det tautrekking med ett tre…

Materialet bør henges opp i trær, gjerne nær der du allerede mater.

Hva du MÅ unngå:
Unngå å legge ut fiskesener, sytråd og annet som er tynt og tvinnbart og som fuglene kan sette foten fast i. Fiskesener skal absolutt aldri kastes andre steder enn i søpla, selv en liten flik kan ta livet av en fugl, så vis aktsomhet. Jeg har selv sett en liten kjøttmeisbaby som ble sittende fast i redet med dødelig utfall, og da var det en helt ordinær sene som var grunnen.

Her på Majorstua har Bymiljøetaten ryddet så grundig at mine skjønne gråtrostnaboer så seg nødt til å raide nykjøpte og småfancy staudepotter… De plukket hensynsfylt forsiktig i ytterkant, mens de så stygt på meg. Så jeg lot de holde på og tar det som et hint om at jeg bør tilby noe bedre ;)

Gråtrostene er forresten et par jeg kommer til å se mye av fremover! Relativt uredde, fan av balkongen, og har blant annet redefinert min vanningskasse til å være deres bar, så nå må jeg prioritere å få opp et litt mer ordentlig fuglebad til de!

The post Hjelp fuglene og ekorna med møbleringen! (tilby redemateriale) appeared first on Moseplassen.


Se TV2 innslaget om balkongen min og vårblomster her!

$
0
0

Forrige uke var jeg på God morgen Norge og snakket om vårblomster, og om å flytte fra hage til balkong.

TV2 hadde på forhånd filmet fra balkongen, og sendte først det mens vi pratet litt om det vi så. Og så snakket vi om noen tøffe planter jeg hadde med til TV2 huset og forklarte hvilken blomster som tåler frost, og hvordan lykkes med den tidlige blomstringen i krukker ute.

TV2 har lagt ut innslaget på åpen visning, så nå kan alle se det, KLIKK HER :D 

.

Oppsett for filming. Jeg bruker trekassene både for å få bakgrunn og høyde. Og til å bære ting i.

Blomster jeg hadde med på sending:
* De tøffeste som tåler mye minus og snø: Stemor og perleblomster. Og mose, hehe.
* Ganske tøffe: Rutelilje og primula
* Tåler litt minus, men ikke mye: Ranunkel, forglemmegei, tusenfryd og kubjelle

Jeg minner på viktigheten av å herde planter som settes ut på våren! Alle blomster må vennes til utelivet, les om det her. 

Fra Snapchat kvelden før morgenen. Morgentv = kveldsforberedelser ;)

Håper du likte TV-innslaget!
Jeg synes det å være på et slikt program er en veldig fin måte å formidle på, både  fordi jeg liker levende bilder hvor jeg slipper å holde kamera selv, og fordi jeg liker å jobbe med andre. Og så synes jeg det er kjekt at jeg når jeg er på God morgen Norge kan nå ut mye bredere enn jeg gjør i mine egne kanaler, og kanskje til og med friste noen ikke-hagefolk til å skape sine egne gleder.
– Vil du bidra til slik hagegledespredning så er du hjertelig velkommen til å dele bloggposten med venner ;)

The post Se TV2 innslaget om balkongen min og vårblomster her! appeared first on Moseplassen.

Sjarmerende engelsk privathage, med bekk!

$
0
0

På denne tid for tre år siden var jeg på hageferie i England, og de siste dagene har jeg postet noen drypp fra denne på Facebook og Instagram (hint-hint, følg meg gjerne, hehe ).

Dette har vært veldig fint å få en grunn til å titte litt i det gamle bildearkivet, for jeg har jo oppdaget at det er ganske mye der som aldri har blitt blogget! Som for eksempel denne hagen.

Ett av stedene vi overnattet var en Hoccombe Cottage i Sommerseth, via AirB&B. Superhyggelig plass, og vertinnen inviterte meg inn i sin sjarmerende hage og tillot at jeg tok bilder for å dele med dere. Så, her er de endelig, tre år senere :)

Boligen du ser i bildene var tidligere en mølle. Bekken og dammen lå der, og de har så laget hagen rundt den. Absolutt fantastisk :D

Vakkert ikke sant?
Du finner flere glimt fra hageturen på stikkordet England, og ved å følge med på Instagram og Facebook :)

The post Sjarmerende engelsk privathage, med bekk! appeared first on Moseplassen.

Hageprogram uke 18. Trädgårdstider er i gang!

$
0
0

Hageprogram på NRK, TV2, Vox, SVT, DR og T2 fra 1. til 7. mai

Alle nett-tv lenker funker i Norge og uten innlogging med mindre noe annet står.

SVT: Trädgårdstider
Trädgårdstider (på norsk hygge i hagen) er i gang igjen med  Tareq Taylor, John Taylor, Malin Persson og Pernilla Månsson Colt. Vi er tilbake i hagen deres, men i år får vi også jevnlige innslag fra engelsk hager, blant annet en av mine favoritter: Great Dixter. Og vi loves hydroponisk dyrkning, sitteplass laget av gamle betongrør, samt matlaging, dyrkning og generell kos :)

Sendes: Sesongoppstart Trädgårdstider tirsdag kl 20.00. Reprise onsdag kl 13.15 og lørdag kl 08.35
Vil bli tilgjengelig på nett-tv etter sending.
Og husk at du kan følge gjengen på deres facebookside her.

.

NRK: Hagen min
Ny norsk hageserie hvor vi er med ut i ulike eksisterende hager og får tips og inspirasjon både av hageeierene og et knippe eksperter.
Denne uken besøker vi tre byhager i Oslo og en hage i Alta. Og gartneren skal snakke om hortensia.

Nye episoder hver tirsdag kl 19.45. Repriser på tirsdag 17.50 (forrige ukes program) og  denne ukens program  i reprise onsdag 04.45, fredag 12.35 og lørdag kl 11.10
Eller se programmet på nett-tv her.
Du kan lese mer om “hagen min” i denne bloggposten.

NRK: Hygge i hagen (Trädgårdstider)
Svensk magasinprogram med litt om alt innen hage.
Episode 6/2015 vises lørdag kl 14.40 med reprise søndag kl 15-50
Kan også sees på NRK nett-tv.

.

TV2: Hagetid
Ny norsk hageserie! Ett “team transformerer sliten hage” program.
Ny episode hver tirsdag kl 20.00. Reprise søndag kl 14.00
Les mer om Hagetid her.

TV2: Tid for hjem
Tid for hjem tar turen ut, og fikser opp en sliten hage.
Mandag: Episode 3 sesong 7. Hage på en værhard knaus transformeres
Torsdag: Episode 5, sesong 7. Nitrist bakgård i borrettslag transformeres

.

Vox: Liten hage store planer (Big Dreams, Small Spaces)
Reprise på den hyggelige engelske hageserien med Monty Don. De er nå på sesong to.
Ny episode hver hverdag ca kl 18.00, reprise på den episoden påfølgende hverdag ca kl 07.30. Repriser på ukens fem episoder fordelt over lørdag og søndag morgener.

VOX. Hagehjelpen (Trädgårdshjälpen)
Svensk program i “team transformerer sliten hage” sjangeren.
Ny episode torsdager kl 20.30, reprise søndag 19.25.
Med Caroline Norrby, hagedesigner Helena Arola,  gartner Johan Orre og snekker Pirre Starin.
Kan sees hos TV4 (krever at du setter opp konto, men så langt jeg husker er det gratis)

.

SVT: Grön glädje, (Grønn glede)
Norsk magasinprogram om hage med litt av hvert.
De sender sesong åtte (2009) som tar utgangspunkt i en eldre hage i Sandefjord.
Sendes på lørdag kl 09.35
Alle episoder av Grønn glede er tilgjengelig på NRK sin nett-tv.

Og Trädgårdstider som omtalt øverst :)

.

DR: Helges skønne haver
Vi blir med hagedesigner Helge Pedersen ut på hagevandring i mange ulike privathager fordelt over ti program.
Serie fra 2009.
Sendes onsdag, torsdag og fredag 05.10. Lørdag 05.25 og søndag 05.40
Kan sikkert sees på nett-tv når serien vel er i gang.

DR: Drømmehaver
Fint hagemagasinprogram med blant annet Claus Dalby
Sendes lørdag kl 04.40 og søndag 04.40
Drømmehaver kan sees på nett-tv her.

DR: Frilandshaven:
Tirsdag kl 05.10.
Frilandshaven kan sees på nett-tv her

DR: Søren Ryge
Litt varierende serie som som oftest sendes fra Søren Ryges egen hage, men av og til dukker det opp program som ikke har noe med hage å gjøre i det hele tatt.
Onsdag kl 05.40 og fredag kl 05.45 (ikke de samme episodene)
Søren Ryge kan sees på nett-tv her

DR: Havestafetten
Hager fikses opp. 2014 sesongen.
Tirsdag og onsdag kl 06.10
Havestafetten kan sees på nett-tv her

.

Dansk T2: Han, hun og haven:
En ektefelle inviterer team til å fikse opp hagen som en gave til sin kjære.
Sendes alle hverdager 12.40

The post Hageprogram uke 18. Trädgårdstider er i gang! appeared first on Moseplassen.

Smart slangetrommel og vanningsmunnstykke :)

$
0
0

Betalt innlegg, ærlig mening

Jeg er meget opptatt av at god redskap gjør jobben både raskere og morsommere. Jeg ønsker ikke å sløse vekk tid eller energi, og blir veldig glad når et produkt gjør ting enklere. Så når Fiskars lurte på om jeg kunne tenke meg å teste ut for å eventuelt skrive om deres nye vanningsserie så ble jeg nysgjerrig på hva de hadde funnet på, og takket ja.

For jeg vanner mye. Hovedtrikset for å lykkes i hagen er faktisk så enkelt som å sørge for at plantene får nok vann. De fleste planter liker ikke å bli utsatt for tørke, de vil ha jevn tilgang, og belønner deg med å bli frodigere og friskere. Det kan ikke overvurderes hvor viktig vanning er, spesielt når du har krukker er det viktig å vanne jevnlig da de tørker meget fort.

Så, kunne Fiskars produkt gjøre vanningsjobben min enklere?
– korte svaret? ja :)  og la meg forklare hvordan:

Smart slangetrommel:

Fiskars Waterwheel er en fiffig og designprisvinnende videreutvikling av slangetrommelen. Den kommer i tre ulike størrelser som alle kan legges på siden, og det er her det fiffige kommer inn. Fordi. Når trommelen ligger på siden ligger den i ro, og slangen går veldig lett ut av trommelen, uansett hvor du står! Jubelbrus og stående ovasjoner, og hvorfor i alle dager har ingen funnet på dette før?

Jeg har den mellomste størrelsen av Waterwheel. Min har 20 meter slange og integrerte hjul med uttrekkbart håndtak, noe som gjør den enkel å flytte og enkel å lagre. Det følger standard system og kobles lett på eksisterende utstyr. Alle slangetromlene har et oppbevaringsrom hvor du finner alt du trenger for vanningsjobben. Det vil si et munnstykke, krankoblinger og en smart klype som du kan feste til munnstykket og stikke i bakken slik at det kan stå i ro for å feks vanne ett helt bed.

Les mer om produktet, som vant Red Dot Best of the Best 2016, på Fiskars nettside. Og så kan du bruke hagekalkulatoren for å se hvor stor hagen din er.

Ulike munnstykker

Det er flott med en god måte å oppbevare slanger på, men for min del er det vanningsmunnstykket som gjør den største forskjellen. Og preferansen er klar – en god vanningspistol gjør hagelivet bedre!

Munnstykket som følger i slangetrommelen er fin som bonus, men hos meg kommer vanningspistolen til å sitte fast på slangen :)

Standard munnstykke

Fiskars har tre ulike størrelser av vanningspistol, som de kaller strålepistol. Jeg har hatt den største av de siden i fjor sensommer og bruker den slik:
* Dusj: Når jeg vanner potter i alle størrelser. Du får mye vann over stor flate noe som gir lavt trykk, og dermed slipper du at jord spyles opp eller kronblader slås av.
* Uten form og trykk: Når jeg fyller fuglebad
* Stråle: Når jeg spyle terrassegulvet
* Flat stråle: Når jeg spyler mindre ting som potter eller bordet.

Justerbar vannpistol

Jeg har stor glede av at jeg enkelt kan stille mengden vann som kommer, det gjør det enklere å vanne små krukker. Og jeg slipper å fikle med “lås” sånn at jeg rett og slett kan legge fra meg vanningsmunnstykket og la det fylle en krukke.

5 Triks for vanning av krukker:

1. Ikke fyll krukken helt opp med jord, la det gjerne være igjen 3-5 cm slik at det er plass til endel vann uten at det renner over
2. Bruke vanningsmunnstykke som har dusj-funksjon da det gir mye vann med lite styrke. Kan du styre trykk i tillegg så er det spesielt praktisk på små krukker
3. Prøv å vanne rett på jorda i stedet for over planten. Spesielt lurt om du vanner i sol, da sol + vannperler kan gi sviskade.
4. Vann til krukken er helt gjennomvåt. Det vil si at du holder på helt til du ser det kommer vann ut (for krukken har naturligvis drenshull). Er jorda i krukken veldig tørr så lønner det seg å vanne alle krukkene en gang, og så i tur og orden vanne en gang til til det renner ut på ny. Dette fordi tørr jord ikke er så flink til å absorbere vann.
5. Har du små krukker så kan det være enklest å vanne de ved å sette de ned i en kasse med vann og la de stå til de er helt gjennomvåte.

Jeg liker å vanne. Det krever lite innsats og føles veldig nyttig. Jeg kan rett og slett sitte på huk bortover og ser på blomstene som vaier og humlene som rømmer fra det uventa regnet. Eller jeg kan tulle litt med å spyle en hagevenn :)

For ja, som jeg sa innledningsvis, god redskap kan gjøre jobben både enklere og morsommere. Og god redskap gir arbeidsglede, og så er det opp til deg å skape moro!

Fiskars har betalt meg for å teste ut produkt og skrive innlegg.
Du finner mer om Fiskars vanningsserie her

The post Smart slangetrommel og vanningsmunnstykke :) appeared first on Moseplassen.

Juhu! Skatten har sprunget ut :D

$
0
0

Møt blodurt/ blodrot, Sanguinaria canadensis ‘Multiplex’!

Jeg tror vi er mange hagefolk som knytter emosjonelle bånd til noen av plantene våre? Jeg blir ekstra glad i de plantene som har litt historie, spesielt de jeg har fått av noen, men også de jeg har lagt litt ekstra innsats ned i å skaffe eller å få til å trives.

Blodurt er en liten planteskatt. Den er vanskelig å få tak på, og kan koste ganske mye penger. Jeg hadde i 2014 skikkelig bråflaks, og snublet over tre potter med blodurt på hagemessen. Og ikke nok med at jeg faktisk fant de, prisen var hyggelig. Og jeg har fått den til å trives :D

Når jeg hadde fått tak i de så gjorde jeg en helhjertet innsats for å gi de gode forhold. Godt drenert men jevnlig fuktig jord, vandrende skygge og  små pinner ved de så jeg skulle vite hvor de var når bladverket visnet ned (noe det gjør fort). Blodurt har nemlig sprø og grunne røtter som ikke er så glade i å bli herjet med,  så disse luker jeg forsiktig rundt og samplanter ikke med breiale stauder.

Alle tre plantene jeg kjøpte kom fint opp i 2015, og i 2016 var det tydelig at de hadde lagt på seg! Juhu :D  Bildet over er tatt våren 2016 og viser en av plantene som ble kjøpt i 2014, og ved nykjøp hadde den kanskje to blomster, nå har det minst doblet seg.

Dette er noe av det som gjør meg mest hageglad! Det er alltid gøy å få plantene til å trives, og når de trives nok til å legge på seg så blir jeg faktisk litt stolt :)

På høsten 2016 gravde jeg hele gjengen min opp. (Ja, ellers tok jeg bare en liten bit av planter, men for disse tok jeg med meg alle). Det var tydelig at røttene kunne takle å bli delt slik at jeg fikk flere planer, og hver lille rotbit ble plantet med største mulig omsorg i en kasse, og der står de enda.

For ja. Mine fineste planteskatter står i en grønn plastkasse i en mørk krok innerst i rotedelen av takterrassen. Og der skal de jammen få stå til de har blomstret av og begynt å visne ned. Først da skal jeg flytte de over i en krukke. Delvis fordi jeg foreløpig ikke aner hvilken krukke de skal stå i, men mest fordi den fortjener å få ro i blomstringen og heller fokusere på det enn å måtte lage nye røtter, og planten er da like stor opplevelse i en plastkasse :)

(Om du nå lurer på hvorfor jeg i høst plantet i plastkasse fremfor mindre plastpotter så er det fordi jeg synes at store sammenhengende jordvolum gir mer stabile forhold og er enklere å stelle.)

Og ja. De tre små plantene har på tre år blitt til seks store. Det er jo supergøy! Nå skal jeg fortsette å pleie de, og gleder meg til de blir en skikkelig tue :)

Fakta om blodurt/ blodrot, Sanguinaria canadensis:
* Herdighetssone H6-H7
* Blomstrer på våren (april-mai), blomsterknopper først, så folder blader seg ut.
* Bladene visner ned i løpet av sommeren
* Blir ca 15 cm høy
* Finnes både i enkel og fylt. Blomstene er vanligvis hvite, men den finnes også i rosa (enda mer sjelden)
Les mer om blodurt i denne bloggposten (masse flotte bilder!)

Hvor skaffe?
Ja det er det store spørsmålet. Om du vil ha den må du være forberedt på å både lete, og å betale mer enn for vanlige stauder. Følg isåfall med på plantemarkeder og velassorterte hagesenter, er du like heldig som meg så dukker de opp :)

The post Juhu! Skatten har sprunget ut :D appeared first on Moseplassen.

Viewing all 861 articles
Browse latest View live