For en par uker siden var jeg i Horten hos Maria, og som alltid når jeg er der så ble det tatt mye bilder. En av dagene var det hagevandring med hagefest, og med på det eventet var også Camilla og Frank fra Syverud gård. De hadde med seg en haug av sine flotte hageskulpturer for salg. Når gjestene hadde gått og vi drev og ryddet vekk for dagen så la Marias venn Bodil merke til at det var nydelig speiling i dammen og begynte å ta bilder av det. Og så ble jeg inspirert… Kombinasjonen av spennende (om krevende) lys, lekker hage, og en hel bod full av kule hageskulpturer var uslåelig, og til slutt endte vi opp alle sammen i en herlig fotosession rundt dammen :)
Det er Bodil som har tatt alle bilder hvor jeg er med + det med Maria & co.
Ikke barebare å få en fugl til å stå pent uti en dam..Kommunikasjon med fotograf for å få avklart om «litt til høyre» er til høyre for meg, eller for fotografen. Eller kanskje for treet sett fra meg eller fotografen…?Mens jeg plasserte ut fuglen gikk Maria, Camilla og Frank for å rydde bakgrunnen. Og photobomba :DLitt strategisk luking utført av Bodil..Og her sluttresultatet. Ser jo bare ut som et knips, ikke sant? :)
Har du hekk?
Dersom du ønsker en klippet hekk så er denne bloggposten til deg. Her går jeg gjennom hvorfor det er viktig å beskjære, og viser deg nøyaktig hvordan du bør gå frem for å få den flotteste hekken. For din del, for plantenes del, og for skolebarna på veien utenfor hekken din.. :)
De fleste hekker består av planter som har lyst til å være veldig mye større enn du synes de skal. Tuja feks vil gjerne være 20 meter høy. Da sier det seg selv at den kommer til å ta over hele hagen om du ikke gjør noe..
Vil du ha en pen hekk så MÅ den klippes jevnlig. Du kan ikke bare la det skure og gå til hekken er for stor, da er det ofte for sent!
Hekken din påvirker andre. Spesielt viktig ut mot vei. Det er ikke kjekt når hekken tar opp halve fortauet. Hverken for komfort eller sikkerhet for de som går forbi.
også kan du jo gjøre noe gøy ut av den om du vil… ;)
Hvordan beskjære slik at du får en pen og tett hekk:
Tidlig og ofte så den busker seg pent
God fasong slik at sol kommer til
Rett tid på året så du ikke plager plantene
Når klippe hekken:
Du kan klippe hele året gjennom, med unntak av på våren før og under bladsetting. Det er også lurt å ikke beskjære hekken i en langvarig heteperiode. Og ettersom en tett hekk er strålende bolig for småfuglene så bør du unngå å klippe i hekketiden (småbarnsperioden).
Med andre ord: det er absolutt perfekt å klippe akkurat nå!
Slik blir det inni en tujahekk. Klipper du innenfor det grønne så vil den ikke skyte nye skudd, derfor kan du ikke vente med å ta sidene.
Hvor ofte klippe hekken:
En til to ganger i året er fornuftig hekk-beskjærings-intervall. Men jo oftere du beskjærer jo tettere hekk får du. Dette gjelder spesielt for tuja, barlind og gran, for disse setter nødig nye skudd innenfor eksisterende skudd.
Dette er jo en veldig overdrevet A-fasong, men mulig og flott om du ønsker. Hekken er forøvrig barlind.
Hva er korrekt fasong for en hekk:
Det er veldig viktig at sidene av hekken får godt med lys, ellers gidder ikke planten lage grener og blader, og da blir ikke hekken tett. Derfor er det best om hekken er smalere øverst enn nederst, eventuelt helt rett. Hekken skal med andre ord ha en A eller I fasong, absolutt ikke V fasong.
Dersom hekken er plantet i fallende terreng må du enten la hekken følge terrenget, eller du kan velge å la den gå i trinn. La deg gjerne inspirere av Claus Dalbys strålende måte å løse dette på. Store deler av hans hage ligger i svakt fallende terreng, det er ingen trapper i denne delen av hagen, men hekkene går i trappetrinn.
Hos Claus Dalby. Også en barlindhekk
Hvilken deler av planten i en hekk skal klippes:
Toppen: La hekken vokse til den har nådd nesten ønsket høyde, så klipper du av toppen. Da har den litt ekstra plass til å lage tette toppskudd.
Ytterside: Ta yttersidene helt fra første år. Det bidrar til at den blir tettere innenfra. Så lar du gradvis hekken bli bredere til du har nådd din maks. Husk god fasong, ikke la hekken få være bredere øverst selv om det er der den gror mest…
Innsiden: Mellom hekkeplanter er det ikke vanlig å beskjære, la den selv få fylle seg ut.
Hvordan klippe hekken:
Generelt er det lurt å starte med å ta toppen (om hekken er utvokst nok til det). Har det gått litt vel lang tid siden forrige klipping så kan du med fordel bruke en grensaks for å få av de tykkeste grenene, før du tar frem hekkesaksen og lager det jevnt.
Så klipper du sidene med en hekkesaks. Er hekken svært ung kan det være enklere og bedre å bruke en sekatør for å ta inn sideskudd enn hekkesaksen. Husk å sjekke ditt eget arbeide på avstand underveis, ta heller litt og litt enn for mye i ett jafs!
Tuja, gran og barlind bør ikke klipppes innenfor der det er grønt, de lager nødig nye skudd. Løvfellende hekker kan klippes hardere, men tar du godt innenfor bladskuddene så er det slettes ikke sikkert det blir tett igjen, spesielt ikke på nordsiden av en hekk.
NB: Spenn gjerne opp et tau før du begynner å klippe slik at du har en rett linje å gå etter. Spesielt for toppen, men også sidene kan være ok å ha en linje å rette seg etter.
Rist hekken, (eller rak den med en rive,) for å få løs avklipppet. Gå over og fjern utstikkende tykke grenstubber med en hagesaks/sekatør. Og ved behov puss over med hekkesaks til slutt.
Ta så to skritt tilbake og nyt ditt eget arbeide :)
Hva slags redskap skal/må/bør man ha
Det er ikke mangel på redskap å få kjøpt, her prøver jeg å vise deg noe av det som finnes, hvordan det brukes, og gi mitt innspill i hvor viktig jeg synes de ulike er.
Bodil og Stihl, i god stil. I Marias hage, med en bøkehekkPowerGear hekkesaks
Du MÅ ha en hekkesaks:
Men det er opp til deg om du går for en manuell eller motorisert. De motoriserte jobber raskere og er gull når du har stor hekk, men de er tyngre å håndtere og betydelig dyrere i innkjøp. Jeg har sett på flere ulike som har klippet hekker, både proffer og amatører, og de har alle til felles at selv når de har motorisert hekkesaks liggende, så tas den manuelle frem innimellom for detaljarbeide.
I bildene her ser du en manuell hekkesaks fra Fiskars, og en motorisert fra Stihl.
Om du er nysgjerrig på motorisert hekkesaks så pass på at du får en modell tilpasset din hekk og din fysikk. Det er mye å velge i både på utforming, og om de går på batteri, strøm eller diesel. Velger du rett så trenger du slettes ikke være vektløfter for å få klippet hekken :)
Har du en manuell hekkesaks så er det viktig at den er skarp og effektiv å bruke. God redskap halverer jobben! (og ja, jeg likte den fra Fiskars ja, men der har jeg lite sammenligningsgrunnlag)
Denne grenstubben stikker seg for langt frem og må vekk. Klippes lettest av med en sekatør
Du bør ha en sekatør (hagesaks). Sekatør er faktisk ett must om du har hage så den har du vel uansett? Ved hekkeklipping er sekatøren gull for klippe hekken når den er ung, og for å renklipppe småtykke grener som har kommet frem etter at hekkesaksen har gjort sin jobb.
I bildene bruker jeg en sekatør fra Fiskars som er i deres Powergear serie. Jeg liker denne godt fordi jeg med den greier å klippe over mye tykkere grener enn jeg ellers ville orket.
Grensaks
Det er veldig praktisk å ha grensaks
Dersom du er flink og klipper hekken din hvert år så trenger du ikke grensaksen. Meeeen… er du ikke like flittig alle år så er en grensaks er kjekt å ha for justere inn tykke grener.
Grensaks er faktisk en av de hageredskapene jeg bruker mest. Nødvendig for å tukte busker, nødvendig for å høste grener for både juksevår og vinterdekorasjoner Jeg har en gammel fra Burgon & Ball med teleskoparmer som er topp inni stikkete tette kratt, men for ganske frie grener og småtrær så foretrekker jeg denne fra Fiskars PowerGear serien, den skjærer gjennom som smør.
Klønete sted å beskjære for det er plantebord forran hekken så du kan ikke stå inntill. Men Bodil løste problemet med gardintrapp og Multikutter teleskop :)
Det er praktisk med en grensaks på laaangt skaft (multikutter)
Jeg har prøvd en haug ulike beskjæringgreier og Multikutter var den som overrasket for hekkeklipping. For trenger man virkelig en grensaks med lang arm når man har motorisert hekkesaks på lang arm, og gardintrapp, og vanlig grensaks?
Trenger og trenger fru Blom, men brukt og likt ble den så absolutt! Jeg ser jo den største nytteverdien i multikutter i å kunne beskjære ett tre, men som hekkeredskap var den strålende for å renklippe gjenglemte grener, og på steder det var høyt eller trangt eller på andre måter vrient å komme til.
Og ja. Alle bilder hvor det pågår klipping er tatt i Marias hage.
Hun har et knippe ulike smarte hekker, og en av de hekkene har vindu! Dermed kan huset på andre siden og forbipasserende til fots se sjøen :) Toppen av vinduet er en nedbøyd gren, nå jobber hun med å la den nedlagte grenen lage gode skudd slik at den delen av hekken kommer på høyde med den høyeste delen.
Det ble en lang post om hekk. Håper du fikk avklart noe du lurte på, og kanskje inspirert til å gjøre noe gøy ut av hekken din??? Isåfall, del den gjerne!
Denne uken feirer Henie Onstad kunstsenter 50 år, og som en del av feiringen inviterte de Anne Mina Lillelien som driver Mina Milanda til å lage en installasjon ved inngangspartiet.
Dekorasjonen er laget med tørre grener, og blader og blomster som enten allerede er tørre eller som tørker ut i instalasjonen. Resultatet er en veldig eterisk og interessant.
Bildene er delvis tatt på verkstedet til MinaMilanda, og delvis ute på Henie Onstad. Jeg vet ikke hvor lenge den står.
Grener og blader:
Nakne grener som er lett sprayet hvite eller pudderrosa
Heucherablader
Lammeøreblader
Pampasgress
Og en haug andre ting :)
Blomster:
Brudeslør
Hortensia
Nellik
Revehale
Stjerneskjerm
For å binde sammen: en tynn «ståltråd» som kalles buljongtråd. Min favorittståltråd for dekorasjoner da den har litt motstand og er pen å se på
Nå ble i alle fall jeg inspirert til å lage meg noe gøy for stueveggen. Ble du?
Pst: Ja, det har vært litt stille en uke nå på bloggen. Ikkeno å bekymre seg for, har bare måttet prioritere opp div annet. Men nå er jeg tilbake i bloggmodus igjen :)
Mot rekkverket står det en lav plantekasse (Bedd), en firkanta krukke og mitt fine balkongdrivhus. I plantekassen er det palmekål, rabarbra (altfor lite plass så den sutrer litt), og ymse annet spiselig
Oregano, ja, blomstene er spiselige de også!Blomkarse, super i salat :D
I krukken står det en bringebærbusk. Det er navnsorten ‘Aroma Queen’ som bærer to ganger i løpet av sommeren! En litt tidlig, og nå en ny runde. Ikke voldsomt mye bær, men veldig kjærkomment.
Og til sist altså mitt kjære drivhus. Som akkurat nå har tomater og paprika i seg. Nå har jeg tenkt å så litt ymse salat å sette inn på øvre hylle i drivhuset, målet er jo å strekke kjøkkenhagesesongen langt inn mot vinter :)
Reklame: Drivhuset er Juliana City, og jeg har fått det av Tilboligen.no som jeg har et betalt samarbeide med.
Og på andre siden er det litt mer kaos… hehe. (Det var noen overgrodde og pjuske squashplanter som er ryddet vekk nå, se Instagramstory for etterbilder, mm)
Nermest ser du stikkelsbærbusken som står i AirPot (ikke noen god ide, mye styr å vanne). Så er det to dobbelhøyde plantekasser, også fra Bedd. Veldig glad i de kassene!
Oppi kassene er det masse tomater! Mmmm, tomater! Alle tomatene er små, når man har tomater på friland som dette så er små tomater best, de modner bedre. I tillegg digger jeg å småspise solvarme tomater når jeg er i hagen, som godteri :D
Div urter og annet i kassene også, bla kinesisk gressløk. Som blomstrer nå! Både humlene og jeg er begeistra.
Det var en rundtur i kjøkkenhagen. Jeg tok en større rundtur i hele hagen på Instagram-story i dag, og viser også litt fra etter at jeg ryddet opp i squashkaoset. Så, gå til @moseplassen på Instagram, om du bruker det :)
Jeg har jo hele min hage i krukker på balkong, og i fjor plantet jeg mye løk i krukker for å ha noe å glede meg over utover våren. Noe gikk bra, noe ikke så bra, og her deler jeg erfaringer.
For ja, du kan ha løk i krukke, men det er ikke like enkelt å lykkes med de som i bakken.
Min erfaring ble preget av at jeg for det første fikk plantet endel av løken svært sent slik at den ikke rakk å etablere seg før vinteren. Vinteren ble lang og hard, og når våren kom greide jeg ikke følge opp med vanning når det ble varmt… Det var dermed bare de trassigste løkene som greide seg.
Gode råd for løk, spesielt i krukke:
La løken få etablere seg: Løken har bedre overvintringsmulighet om den er etablert med rotnett så det er en stor fordel om løken plantes en måned før jorda fryser, og jorda fryser tidligere i krukker enn i bakken. Dersom du er sent ute kan du la krukkene stå (kjølig) inne før de settes ut.
Unngå at de står våte: Løk haaater fukt! God drenering er derfor viktig både i bakken og i krukker, spesielt på vinteren. For krukkenes del betyr det at de bør under tak ca en måned før jorda fryser, da tørker jorden litt ut og det bedrer forholdene betraktelig.
Jevnere temperatur. Planter som bor i bakken nyter store fordeler av snødekke. Det stopper frosten fra å gå dypt ned i bakken, og det gir jevne forhold gjennom vinter og vår. Krukker derimot er mye mer eksponert, og det kan være et problem. Det er derfor en stor fordel om krukkene kan få bo slik at temperaturen er jevnere. Enten det er i en utebod eller du setter de lunt ute. Pakk de gjerne inn noe, men vent med innpakkingen til det har blitt frost.
Ikke glem å plante løken… Løk som ligger i posen sin i boden blomstrer ikke gitt ;)
Hvordan jeg løser dette praktisk:
Plante tidlig nok: Her handler det om prioritering, og å ikke kjøpe mer løk enn jeg når over..
Sette noen av krukkene inn i en utebod. Der er de skjermet mot både vann og vind og det holdes noe mer stabil temperatur gjennom vinteren.
Legge lokk på krukker som står ute. Far har laget noen plater som jeg legger på toppen av krukker. Poenget med lokket er å beskytte mot regn, lokkene legges på med en avstandskloss slik at det ikke blir luftett. Et slikt lokk kan lages av hvasomhelst!
Her ser du noen krukker hvor lokkene er «nakne»Den fremste krukken her har lokk, (og vårblomstrende iris oppi), men lokket er kamuflert med mose og div dekor. Og ja, det er tre i krukken, lokket har en slisse inn. Skal få laget egen bloggpost på disse lokkene merker jeg..
Noen krukker passer det ikke å ha lokk på, om jeg vil ha løk i de så blir det botaniske tulipaner, Basert på denne vinteren så var de de mest tollerante. Alt annet ble sjansespill.
Jeg kommer ikke til å pakke inn krukker eller gjøre annet utover det som er nevnt over.
Konkrete løkerfaringer:
Tulipaner.
Både de botaniske og de vanlige tulipanene viste seg å takle mye, men de botaniske var absolutt best. De kom kjempefint alle sammen, uansett forhold de var utsatt for.
Yey! Tulipaner :D Her skal fylles på med flere i år, og da spesielt de botaniske, naturligvis :D
Stortrivdes i krukke med lokk. Og var aller første blomst ut i hagen i fjor! Det hang nok litt sammen med at hun hadde mye mer sol på seg enn snøklokkene, men like fullt hurra! Jeg kan virkelig anbefale Katherine, hun er vakker, og mye enklere å lykkes med enn de andre vårblomstrende irisene.
Gikk meget godt med den som hadde stått under lokk, gikk elendig med de som sto i åpen krukke. De to ble plantet samtidig og sto omtrent samme sted, så her ser man tydelig hva et lokk kan bety.
Botanisk krokus greide seg bedre enn ikke botanisk krokus. Og den under lokk greide seg helt klart bedre enn den som sto åpent plantet. Botanisk krokus står det ofte Species på.
Jeg synes ikke krokusen imponerte, det gikk bra med mange, men ikke alle de botaniske kom opp. Så her er det vesentlig å plante tidlig og at krukken står under tak/lokk. Og helst skjermet.
Snøstjerne
Jeg hadde både blå, hvit og rosa snøstjerne, og de greide seg godt alle sammen. Helt klart best når de fikk stå under tak/lokk, men også i litt tøffere forhold gikk. Jeg er spesielt glad i denne rosa i bildet over, den heter ‘Pink Gigant’, se mer av den her.
Russeblåstjerne
Ligner så mye på snøstjerne at mange blander de to. Jeg hadde kjøpt den hvite og det ble årets største overraskelse. Se så nydelig den ble! Her står den i en krukke med et fake bjørketre hehe. Et lite tre som ble kapppet av og stappet i krukken som ren dekor for våren. Det var også vellykket, i år stikker jeg det ned allerede på høsten. Hurra for juksing!
Snøklokker
Jeg har i alle år vært skeptisk til å kjøpe snøklokker i løk. De tåler dårlig å tørke, og de er dermed veldig vanskelige å få til. Men, så hadde jeg et samarbeidet med Hageland (som jeg har fortsatt i år) og de hevdet at deres løk var så bra at det gikk fint. Hmmm, tenkte jeg, la meg nå se på det… Kjøpte en pakke og plantet ganske raskt etter at den var kommet, og på våren måtte jeg spise de ordene ja. De kom fint og ble riktig søte!
Overvintret ute i en krukke med et delvis lokk (busk i krukken så lokket dekker ikke hele).
Allium
Kremt. Jeg kjøpte mer allium enn det som kom opp, men det var mest fordi ikke all alliumen kom i bakken. Kan ikke forvente at løk jeg ikke planter skal blomstre lissom… Men den som ble plantet og så heller ikke totalt glemt på våren ble veldig bra. Og det var Allium Eros. Den sto i stor krukke med lokk.
Dette er den skjønne perleblomsten azureum. Såå fin!
Perleblomst
Perleblomstene tørr jeg ikke si om var villige eller vrange, jeg kjøpte mange, men alle sammen fikk absolutt værste stell. Sånn satt i bittesmåpotter, ikke vannet etter planting, glemt ute i sprengkulde (under tak) og så ikke vannet på våren… Men, noen av de kom seg da opp lell, og jeg har trua på at under gode forhold bør alle komme. Så jeg kjører på med ny storplanting i år, så får vi se til våren!
Nå er det nyper og andre bær i mengder, la deg inspirere av mine to nypekranser til å lage din egen!
Den «lille» kransen med ett slag nyper er 40 cm bred.
Den store kransen med tre slag nyper er en meter bred!
Dette trenger du for å binde krans:
Nyper (eller andre bær)
En ring/krans å binde på
En tynn ståltråd å binde med, eventuelt hyssing
Nyper:
Alle nyper kan brukes i en nypekrans. I min lille krans har jeg brukt nyper fra den vanlige ville rosen steinnyperose (rosa canina). I den store er det i tillegg til steinnyperose en ukjent hagerose og nyper fra Rosa helenae Hybrida. Helenaeas nyper er de små orange. Du kan også bruke kransen for inspirasjon til en rognebærkrans, eller andre bær du finner i hagen!
Ringen:
Den ringen/kransen du binder på kan lages av tykk ståltråd (feks kleshenger), eller du kan være heldig å finne en ferdig i butikk (panduro har). Jeg er bortskjemt med en snill far som har sveiset ringer til meg, har du ikke en slik far og ikke lyst til å kjøpe ringe så kan du lage din egen med en tykk ståltråd du surrer rundt seg selv i to-tre runder. Eller du kan lage en grunnkrans av grener, det blir minst like fint og du kan se hvordan lage den her.
Den store kransen ble bundet mens jeg var hos Maria. Naturligvis valgte jeg meg arbeidsplass med utsikt!
Bindetråd:
Den tynne tråden du binder med kan være hvasomhelst av tynn metalltråd. Den blir synlig så det kan være lurt å velge en som passer ok inn fargemessig. Har du ikke metalltråd kan du bruke hyssing (feks av hamp), men det er betydelig enklere med metall.
Slik binder du nypekrans:
Start med å plukke masse nyper. Klipp ned i fornuftige lengder og fjern alle blader fra grenene.
Surr så bindetråden fast i ringen.
Legg på en og en gren med nyper (eller andre bær) mens du surrer relativt stramt med tråden. Du kan legge på korte grener, eller lange. Og er grenen forgrenet, (slik at det kommer nyper ut på grener på grenen), så kan du binde fast hovedgrenen og la nypene stikke ut, effektiv måte å få luftig krans på.
Legg på gren og surr, legg på gren og surr til du har kommet helt rundt. Bland gjerne ulike typer nyper, eller bland inn andre bær eller naturmaterialer.
De siste grenene stikker du innimellom de første og surrer deg innover der du startet slik at det blir overlapp. Dette er den vanskeligste delen av å lage en krans fordi det er litt fiklete, men med litt tålmodighet blir det bra!
Surr metalltråden godt fast, og vips så er du ferdig :)
Små triks:
Balanse! Viktigste å tenke på når du binder krans er at den er jevn, eller har planlagte tyngdepunkt. Så en krans som dette så forsøker jeg å fordele de ulike nypene jevnt rundt kransen, og at den er like bred/tykk hele veien rundt.
Men altså, ikke etterstreb perfeksjonisme! Dette er naturmaterialer, finn deg i at de har litt egen vilje ;)
Vil du ha en stor og luftig krans så lar du nypene stikke langt ut, vil du ha en mindre eller tettere krans så har du kortere grener. Du er sjefen!
Jeg beholder litt lengde på de mykere grenene slik at noe av grenene følger med rundt kransen og dekker den grå ringen jeg binder på. Dette er ikke viktig, men det gir kransen det lille ekstra.
https://pin.it/mdcivz2wvrcpsj
Inspirasjonen:
For noen år siden fant min venn Maria en nypekrans på Pinterest, og siden har vi snakket mye om den, og hvordan den kunne gjenskapes. Jeg hadde denne kransen i bakhodet når jeg bant min store, men i stedet for å prøve å kopiere den (noe som ikke hadde fungert for jeg hadde ikke nyper som så ut som de på bildet), så lagde jeg min egen vri. Jeg synes det ble bra, og viktigst: Jeg hadde det veldig hyggelig underveis!
Dersom DU blir inspirert og lager en krans så håper jeg du vil dele din krans med meg og de andre leserene av Moseplassen. Legg et bilde i facebooktråden, eller på Instagram med tagg #Moseplassen :)
Og til sist ett lite snapshot tatt av Maria. Dette er vanlig arbeidsstilling for meg :) Det fungerer optimalt for min kropp og helse, og gir meg myyye flate å spre arbeid og materialer utover.
Sargenteple, (Malus toringo var. sargenti), er flott! Kan brukes både i en frittvoksende hekk (altså ikke-klippet) og som prydbusk. På våren/forsommeren får sargenteple nydelige hvite blomster, på høsten noen like flotte røde frukter.
Dette foto av Maja Dumat, (CC BY 2.0)
Blomstene på sargenteple ser ut som epleblomster, men er mindre og sitter i grupper. Blomstringen kan bli såpass at hele busken blir hvit. Blomstrer i mai-juni.
Fruktene på sargentepple er relativt små og ser mer ut som bær. De holder seg pene utover høst og vinter og er spesielt vakre på naken gren, men min erfaring er at fuglene som regel har spist de opp lenge før vinteren kommer…
Busken kan, avhengig av navnsort og voksested, bli fra en til tre meter høy, og i noen tilfeller høyere. Den er herdig til H6, hvilket betyr at den er ganske tøff og kan bo hos de fleste av dere lesere. Trives best i full sol, tåler godt vind.
Kan beskjæres, men om du ønsker blomster og frukt bør du begrense deg til å jevnlig ta ut noen gamle grener. Da får du maks blomstring, og kan samtidig holde busken lavere og tettere.
For meg er det fruktene på sargenteple som gjør attråverdig, og blomstene da. Selve busken er vel ikke allskens å rope hurra for i vokseform, den kan bli litt sprikete og kjedelig. Men fruktene er virkelig vakre, og har du engang sett en flokk fugler gasse seg i en slik busk så er det vanskelig å ikke bli sjarmert :D
Utover sensommer og høst trenger hagen en ekstra innsats. Hekken må strammes opp så skolebarn kommer forbi, plen og bed trenger oppmerksomhet og høstløv må omplasseres fra takrenne og terrasse til mer egna steder..
Fiskars er supergode på å lage både de optimale utgavene av redskapen du veit du trenger, og innovative løsninger på tidligere uløste utfordringer. Så, i dag deler jeg noen tips fra redskapsavdelingen min for høstens oppgaver. For ja, jeg har jo endel Fiskarsgreier og fått mine favoritter :)
Takrennerenseren
Jeg river i en bladbalett
Verdens beste kost
Klippeklippeklippe
Favorittspaden
Den geniale takrennerenseren :D
Første redskap ut er en nyvinning. Sånn som når du ser den lurer på hva i alle dager noen har tenkt, og så etterpå lurer på hvorfor i alle dager ingen har tenkt på det før…
Vi snakker dokost og en skrape på en lang stang :D
Innredingen er smart, og gjøres enda smartere ved at hodet er løst og kan kobles på Fiskars quikfit-system som bla har teleskopstang på fire meter. Kombinert gjør dette at svært mange kan rense takrenna uten å styre med en stige, og dermed blir jobben gjort, og dermed slipper du at blader og bøss tetter til takrenna og nedløpet så det fryser. Frossen takrenne og nedløp = dyrt, så det er verdt å bruke litt tid på å rense ut av takrennene hver høst.
Jeg har i alle år sverget til den vanlige plastriven for å flytte blader vekk fra gress og grusgang. Har prøvd ulike andre river, men vender stadig tilbake til den gamle gode. Men, så slo Fiskars til og forandret meningen min med denne oppgraderingen. Bredere rive med høyere tenner gjør at jeg får med mer blader, og som hyggelig bonus så veier riven absolutt ingenting.
Nå har jeg hele hagen på balkong så jeg trenger ikke noen rive denne sesongen. Men hadde jeg hatt plen hadde jeg brukt denne riven for å flytte bladene fra plenen og enten inn under busker, eller over i kompost. Og ja, blader er gull, ikke gi de vekk til kommunens avfallsmottak! En genial måte å kompostere blader på er å ha de i søpplesekker, lage noen hull i sekkene så fukt kommer både inn og ut, og så legge sekken bak garasjen el. Om ett år eller så finner du prima jord i de sekkene som plantene vil elske deg over å få :)
Det er ikke bra om det blir liggende blader og rusk på tregulv og stengulv over tid. Det fører til grobunn for alger og derfor bør terrassen, trappen og andre harde flater i hagen kostes med jevne mellomrom.
Jeg trodde i alle år at piasavakosten var best. Så fikk jeg for tre år siden tilsendt en universalkost fra Fiskars, og siden har piasavaen stort sett bare blitt brukt for skrubbing. Universalkost flytter rett og slett bedre på bosset, den får med mer med mindre innsats!
Fiskar Universalkost er laget i plast og veier veldig lite. Kommer nå i to størrelser, min tilsvarer den minste, medium. (Teknisk sett er min utgått, men jeg har hatt den nye medium her også og de er praktisk talt like).
Klipp!
September er strålende tid for å beskjære. Nå ser du godt størrelsen på busker og trær, og du ser hvilken grener som begynner å bli gamle og lite arbeidsomme. Du kan beskjære frukttrær, bærbusker, prydbusker og trær. Og klippe til hekken din. Det siste er litt ekstra viktig å huske på nå om du har hekk ut mot vei, for i løpet av sommeren kan den hekken jo ha prøvd å ta over fortau…
Sekatør (hagesaks) er et must. I tillegg er det genialt å ha noe som kan klippe over tykkere grener, og da foretrekker jeg grensaks. Feks de fra Fiskars, som har et nytt og absolutt genialt system PowerGear som gjør at du slipper å bruke krefter for å komme gjennom grenen. Jeg har blogget om hele serien her. Og om du planlegger å klippe en hekk så har jeg egen bloggpost med tips for klipping av hekk her.
Spaden veier nesten ingen ting!
Spa!
Trolig er det nok noen planter du gjennom sommeren har tenkt at står feil sted. Nå er den perfekte tiden å flytte de på (om de da ikke blomstrer, da bør du vente til våren). Hvilken spade som er rett for deg vil avhenge helt av din kropp og hva som skal spas. Er du sterk og stor så passer nok «standardspaden», men om du ikke er 180 cm høy og ikke synes det er kjekt å bruke opp all energien din på å løfte redskapen opp og ned hele tiden så kan det være at du også blir fan av denne fra Fiskars Light serien.
Light plantespade veier lite, har en skaftlengde som passer gjennomsnittsdamer, og har liten nok blad til at den er praktisk når du spar i et tett bed. I like!
Jeg liker også Fiskars staudespade. Den har et langt smalt blad, og er dermed ekstra kjekk for å få lirket ut planter fra tette bed. Og så må jeg si jeg liker denne spaden litt ekstra godt fordi den er laget her i Oslo. Ja, det visste du kanskje ikke? All Fiskarsredskap med treskaft og rødlakket metall (kalles Classic serien) lages på gamle Christiania spigerverk i Nydalen. Jeg har vært på fabrikken og det er SÅ kult at Fiskars viderefører den gamle historien og fortsetter å lage redskapen her :D
Ny staudespade og arvet greip. Redskap som går i arv er fint! (Dette og aller første foto: Heidi Holter-Hovind)
Stær pleier å samle seg i store flokker på høsten. Har du stått under en slik flokk mens de flyr over hodet ditt, eller enda bedre letter fra ved siden av deg? Det kan være virkelig fascinerende, og ganske så magisk.
I hagen til Maria i Horten kan jeg ofte oppleve en slik flokk. Og sist jeg var der landet de i hagen, på ett assortert utvalg trær :)
Disse to luringene sitter i en av hagens mange lønner: Asklønn Acer negundo ‘Kelly’s Gold’. De unge bladene er i denne fargen året gjennom, ikke høstfarger dette altså. Herdighet H3
Kanelsørbøk, Nothofagus antarctica, er et artig lite tre. Det har små blader som minner om unge bjørkeblader, treet dufter kanel på våren, og det er verken i slekt med bjørk eller bøk.. Fint og luftig utkikkspunkt! Herdighet H4.
Fremfor kanelsørbøken står det et hengehjertetre, Cercidiphyllum japonicum ‘Pendulum’. Beklager at det er så uskarpt, kamera var litt påvirket av meg og mer opptatt av kanelsørbøken.. Hengehjertetrær kan bli veldig fine, men de er gjerne ikke så fine når de er unge, da blir det mest gren og bøy og lite fylde. I min ydmyke oppfatning da. Herdighet H4.
Dette er en nylig flyttet og ganske torturert spisslønn: Acer platanoides ‘Crimson Sentry’. Vestplant har skrevet om den her, det betyr gjerne at den er overkommelig å få fatt i velassorterte hagesentere. Herdighet H5.
Den siste busken er litt juks, ettersom stæren her sitter mest i rosebuen ;) Men noen satt da faktisk i rosen også, som heter ‘Alchymist’. Herdighet H4-H5.
Og til sist en liten fuglefaktasak: Ser du at det er noe «rart» med drakten på fuglen over? Den har typisk stær-prikker på kropppen, men hode og nakke er ensfarget gråbrun. Dette er fordi dette er en ung stær, født i år, som nå er i ferd med å bytte fra barneklær (gråbrun) til voksen (svart med spetter). Da kan de bli seende ganske pussige ut en stund :)
Sibirlønn er et nytt bekjentskap for meg. Vi møttes på Ahus i dag, der står det en hel liten koloni og pryder opp ved hovedinngangen. (I det minste antar jeg at dette er sibirlønn, mer om det lengre ned).
Fakta om sibirlønn:
Botanisk navn: Acer tataricum ssp. ginnala
Herdighet: H5/ H6 (avhenger nok på kultivar)
Høyde, 3-5 meter (avhenger nok på kultivar)
Flergrenet busk
Grønne blader på sommer, som så blir flammende orange og røde på høst
Dekorative lønnefrø, som først er røde og så blir brune. Henger på utover vinter
Forlanger godt drenert jord. Trives best i sol og god og lett jord.
Har små hvite blomster på vår/forsommer. Ikke direkte spennende, men søte, og populære for pollinatorer
Fint anlegg med sittebenker og bord innimellom og utimellom tregruppene.
Og som dere kan se; ett flott fargespill i bladene
Relativt små blader som er lange og spisse. Frøkapsene er nå brune, men på sommeren er de dekorativt røde.
Disse buskene var så opptatt av å synge med solen at de ikke ville si hva de het, så jeg spurte i den eminente facebook-gruppen Prydbusker og trær. (Er du litt over gjennomsnittet interessert i busker og trær så synes jeg du skal melde deg inn. Jeg lærer mye av å følge med der). Takk til Emil som kom med navneforslaget! Basert på utseende, herdighet, «vanlighet» og det faktum at flere har sagt seg enige så mener jeg det er sannsynlig at dette altså er sibirlønn. Men helt sikker kan jeg ikke være, og er du uenig så håper jeg du sier det!
– Har du sibirlønn? Lyst til å dele erfaring? Bruk kommentarfelt! Jeg tror sibirlønn burde bli mer kjent og brukt, og da er det flott å høre fra dere som har den selv :)
Løkblomster er geniale greier. De kan stappes ganske usermonielt ned i bakken nå, og til våren popper de opp her og der og sprer hageglede som lite annet.
Jeg har de siste par årene hatt ett samarbeide med den norske nettbutikken Hageglede og det gir meg en unik mulighet til å se hva som faktisk er populært. Ikke bare hva dere liker når jeg legger ut ett bilde, men som faktisk blir handlet og plantet rundt om i landet.
Både blant de handlendes og min favoritt: Den botaniske tulipanen Tulipa turkestanica
Jeg blir sjøl inspirert av å se hva folk handler, og tenkte det kunne gi deg også inspirasjon! Og husk: om du blir inspirert til å handle: Bonuskode MOSEPLASSEN18 gir 15% rabatt :)
Hvitløk. Bilde: Hageglede
Hvitløk ‘Messidor’
Hagegledes største storselger er en løk jeg ikke ante Hageglede solgte før jeg så den i statistikken: Hvitløk! Hageglede er et barn av LOG, som er en viktig leverandør for gartnerier og bønder. Og det er fra den avdelingen disse setteløkene for hvitløk kommer. Kvalitetsløk mao :D
Prydløk og hvitløk er begge alliumer og i nær slekt. Prydløk er et felles norsk navn for en hel rekke løkarter som dyrkes for sine vakre blomster, og denne gruppen kalles også ofte med sitt botaniske slektsnavn allium.
Dette er litt spesielle løk. De fleste av prydløkene har kuleformede blomster på høye stilker, og de kan sveve veldig vakkert over bedene. Blomstrer oftest forsommer-sommer. Den store bestselgeren er ‘Purple Sensation’, som har lilla blomster, og som er veldig grei å dyrke. Den kommer gjerne igjen. En annen storselger er Allium sphaerocephalon, den har blomster i en litt annen fargetone, og mindre blomster, og er finest mange sammen.
‘Mount Everest’
Pst: Min personlige favoritt den hvite ‘Mount Everest’ har ikke blitt en bestselger. Enda. Den er litt dyrere i innkjøp, men i mine øyne god som gull :D Hadde en fin koloni i gamlehagen, og de imponerte med å først ha de flotteste hvite blomser, og så beholde frøstendene vakre på gjennom hele sommer og langt inn på vinterstid.
‘Lilac Wonder’. Er i mine øyne ikke det minste lilla, men heller en nydelig lyserosa farge.
Botaniske tulipaner
Det er faktisk fire botaniske tulipaner på Topp Ti lista hos Hageglede. Akkurat dette akter jeg å ta litt æren for, for etter alle mine år med masing om de botaniske tulipanenes fortrinn så ser jeg jo at dere lesere nå er glade over å enkelt få handlet de. Om du ikke har fått med deg hvorfor jeg er så opptatt av botaniske tulipaner så kan du lese om det i denne bloggposten.
Hageglede har kjempeutvalg av vanlige tulipaner også, og blant bestselgerene der finner vi noen store mixpakker, som: 50stk Triumph tulipaner, og 100 stk røde og rosa fargemix. Disse er nok populære fordi de gir mye blomster for pengene. Det er en lignende mixpakke jeg også vil trekke frem: 50 stk Darwin hybrid mix. Darwintulipaner går for å være flinkere til å komme igjen enn de fleste andre ikke-botaniske tulipaner, og de er store og vakre.
Den svarte og vakre tulipanen ‘Queen of the Night’ er også blant bestselgerene, og reprensenterer for alle posene hvor det kun er en navnsort tulipan pr pose. En god tulipan jeg har hatt mye glede av.
Rutelilje var en av fjorårets store overraskelser for Hageglede. De hadde den opprinnelig ikke med i utvalget, men så foreslo jeg den, og den og Tulipa Turkestanica endte opp med å bli årets to bestselgere :)
Den er populær også i år, og jeg har hørt fra mange av dere at dere er SÅ glade for å endelig få fatt i den!
Liljer blomstrer på sommeren, og kan virkelig pynte opp i bedene med sine relativt store blomster. Hageglede har et fint lite utvalg, og det går ganske jevnt av de ulike fargene. For min del er det den svarte (mørk burgunder) som fanger interessen, tenk så lekkert med en mørk skjønnhet mellom alt det grønne!
En jevnt over slæger i Hageglede er mixpakkene. De gir deg mye løk for pengene, og de gir deg løk som kler hverandre.
En av bestselgerene er krokusmiks med 100stk løk, der får du krokus i ulike farger og størrelser. Og ettersom krokus kommer som en av de første så anser jeg det for en must i vårhagen.
En annen variant av bestselger er de hvor det er satt sammen ulike arter slik at du får blomstring gjennom våren i et pent fargespekter, feks denne med 125 rosa og hvite løk (prydløk, narcisser, tulipaner, krokus og snøstjerne.)
Min mor etterlyste ekornbilder, og mødre skal man jo høre på! Så nå har jeg gravd i arkivet og funnet frem et knippe koselige små krabater, til glede både for henne og deg :)
Ha en flott helg!
OppmerksomSelskap i hagen :)OppfinnsomSmåskeptiske (første dag ute i verden)NysgjerrigSøskenkjærlighetLeken
Og sånn helt til sist: Verdens aller søteste lille ekornunge :)
Husker dere nypekransen jeg viste forrige uke? Denne kransen er basert på samme inspirasjon og ble funnet opp av Maria, men jeg fikk lov å binde den.
Kransen består utelukkende av blomstene til stauden legeblodtopp (Sanguisorba officinalis). Blodtopp er en genial staude som flere burde dyrke. Herdig, og danner lekre skyer i bedet, jeg har blogget litt om den her. Men over til kransen, som jeg håper kan inspirere deg både til å bruke blodtopp, og masse annet fint du finner i hagen eller naturen.
Ved spisebordet til Maria :)
Materialer for kransen:
Nylig klippede grener av legeblodtopp. Det er betydelig enklere å binde krans med blomster før de tørker enn når de er tørre!
En stor metallring som base. Du kan også lage en av grener du surrer, se her for guide
Tynn metalltråd for å surre fast blomstergrenene
Slik bant jeg kransen:
Jeg starter alltid ut med å feste metalltråden til grunnkransen, og så legger jeg på gren for gren av det som skal bindes med og surrer fortløpende fast. Samme tråd hele veien, fester altså ikke underveis.
Viktig å prøve å holde kransen ganske jevn hele veien rundt, med lik mengde blomster og ganske lik lengde. Et lite unntak der er at jeg lar første grenene stikke litt lengre ut, da kan jeg binde de ned når jeg kommer rundt og skal avslutte.
Underveis: Stopp opp og se arbeidet på litt avstand innimellom, du kan fort bli litt fartsblind.
Avslutningen gjøres ved at du jobber deg inn og nedover der du startet slik at det blir usynlig overgang. Dette er den mest fiklete delen av kranslagingen, men ta deg god tid så får du det til :)
Nesten ferdig!Elsker at den er så tredimensjonal!
Og ja. Dette er en meget stor krans. En meter i diameter! Om du har plass på veggen og nok materialer å binde med så blir det veldig flott med store kranser, synes jeg. Kransen henger hos Maria, og fordi legeblodtopp tørker pent så kan den bli hengende på veggen til Maria er lei den :)
Alpefiol (Cyclamen) kjenner vel de fleste som en inneblomst som selges gjennom vinteren. Men den er minst like godt egnet som en høstblomst i krukker, og noen ganske få arter kan sågar bo utendørs gjennom vinteren i de mildere delene av landet.
Den tøffeste cyclamen heter Cyclamen coum og er nok herdig ca H2-H3. Den er ganske liten, og veldig søt, og blomstrer tidlig vår.
Jeg har utvendig vinduskarm.. Funker det også, om enn litt på en snei ;)
Men den alpefiolen jeg vil trekke frem i dag er den vanlige arten Cyclamen persicum, som altså er den arten vi er vant til å få handlet og det vi mener når vi sier alpefiol. Den vil ikke greie en norsk vinter. MEN. Den holder seg pen lenge utover høst og kan blomstre forbi lette frostnetter. Spesielt om du kjøper de alpefiolene som er produsert spesifikt for å bo ute, og de får lov å gradvis venne seg til lavere temperaturer.
(Handler jeg på engros må jeg handle hele brett, og så deler jeg med venner etterpå)Se så flott fargeutvalg!
Jeg er så heldig å få fatt i noen slike fra Hjeltnes gartneri (kjøpt de ja). Hjeltnes har dyrket frem småblomstrede alpefioler, og døpt de hagealpefiol. Så se etter det på hagesenter og blomsterbutikker, da får du de tøffeste som er å få. Og hurra for norske gartnerier som Hjeltnes som strekker seg litt ekstra for å lage noe bra for hagene våre!
Så kan du selv velge om du vil plante alpefiolen i et bed, i en krukke eller en liten pyntepotte. Men, husk at alpefiolen ikke liker å tørke ut, så den må vannes! Den liker forresten ikke så blaut hele tiden heller, så god drenering er lurt, og inne bør den vannes på skåla, ikke i potta.
Står den ute vil den holde seg pen lengst om den står ett sted det blåser lite, og gjerne under tak. Men viktigst er altså den vanningen, jeg er litt skeptisk til at jeg kommer til å huske å vanne de som står i små potter, meeen, vi får se, den som intet våger intet lærer ;)
Fortsatt koselig å sitte ute på gode dager, og de andre har jeg glede av de innenfra. Nå, i oktober og trolig også litt inn i november. Kanskje også i desember før vinteren blir for kald :)
Jeg fortsetter å reise rundt å besøke drivhus fra Tilboligen, og i dag vil jeg vise deg hvordan drivhus ikke bare er for planter. Denne familien omtaler drivhuset som hytta, og bruker det som en hagestue fra mars til november hvor de koser seg uavhengig av vær.
Det aller mest spesielle er dog hvor drivhuset står. På balkongen til et rekkehus!
Tilboligen selger mange ulike drivhusmodeller. Dette er Juliana Orangeri, som skiller seg ut med å ha et «tilbygg» på siden slik at drivhuset får tre sider med møne og en T formet grunnplan. Orangeri er meget smart valg for denne plassen for da utnyttes areal godt, og drivhuset henvender seg koselig mot terrassen.
Møt drivhusets eier Therese. Hun, mann og barn bruker drivhuset som en ekstra stue. Der er spisebord hvor de samler familie og venner, og to godstoler hvor de blant annet ser tv. Rommet har en varmeovn på gass, et eget kjøleskap og grillen står rett utenfor. Og nei, det er ingen planter der inne. Her dyrkes kun trivsel og ingen tomater :)
Møblene er hagemøbler, dermed kan de også flyttes ut på terrassen om de ønsker. Men de kunne også hatt mer ordinære møbler der, for etter at de hadde på litt silikon noen strategiske steder så har drivhuset blitt helt tett :)
Lakkede aluminumspprofiler og vinduer i glass, stilrent og pent, og maks utsikt.
Juliana Orangeri sin form gir et veldig koselig rom å være i, og det gir god kontakt ut mot resten av terrassen.
Drivhuset er skrudd fast i terrassegulvet, og den delen av terrassen hvor drivhuset står ble bygget med ekstra dimensjoner slik at det tåler den ekstra vekten. Glass veier jo litt, så dette er det viktig å tenke på. Inne i drivhuset er det lagt et teppegulv. Det er hyggelig og gjør det lunere gjennom sesongen. Legg forresten merke til den trinnløse adkomsten. Orangeri og de fleste andre drivhusene fra Tilboligen selges med helt minimal terskel :)
Det er stas med glassvegger så lys kommer inn og man kan se ut, men det kan jo bli for mye sol, og det kan bli for mye innsyn. For å løse dette har Therese hengt opp lamellgardiner. Disse er tilpasset i lengde og montert meget pent direkte på drivhusets profiler, og gjør det mulig å skjerme av veggene på de tre sidene som vender mot naboer. Genialt!
Slik kan det altså se ut når gardinene er trekt for på langveggen. Både pent og praktisk :)
Jeg synes det var veldig inspirerende å besøke Therese og se hvordan de har ordnet seg, og høre hvordan de bruker sitt uteareal. Therese «advarte» meg på forhånd om at de ikke hadde planter i drivhuset, men for meg var akkurat det en viktig del av hvorfor jeg ville besøke henne: Det er så godt å vise variasjonen av hvordan hager kan nytes! Her kan familien sitte ute uansett vær og kjenne på omgivelsene og i mine øyne er det også en hageglede. Bare tenk så fint å være der mens regnet trommer, og kunne se ut på vinden som rusker i trærne mens man selv er varm på tærne :)
Så takk for at jeg og alle leserne mine fikk komme til din fine hagestue Therese!
I dag strålte solen og sa kom-ut kom-ut!
Så bli med ut du også da :)
Sedum. StaudeSjokoladekosmos, flerårig men ikke vinterherdig så må eventuelt overvintres inne. Jeg lar min dø ut.Susanne med det sorte øye. Klatreplante, sommerblomst
Syrinhortensia ‘Pinky Winky’Sommerblomst: Cleome
Yes! Jeg har modne bringebær!Og masse tomater både i og utenfor drivhuset
Hvor ting er fra:
Noe av dette er samarbeidspartnere, så dette kan sees som reklame
Sofagruppe: Sundays Design
Krukker: Bauhaus, Krukkegården, Plantasjen, Hageland, Randesund gartneri, bruktmarked og fra foreldrenes låve.
Flamingo: Gave, fløyet inn fra en botanisk hage i Florida
Jeg har virkelig sansen for å følge med på offentlige bed! Der finner du ofte planter som presterer mye med lite stell, og det er rett og slett mye inspirasjon å hente. Så, her er et flott bed som ligger langs bygg eid/brukt av bydel St.Hanshaugen. I Stensberggata 25. Mot tidligere stolte HiOA (nei, du får meg ikke til å skrive tullenavnet på tulleuniversitetet nei).
Det er fotografert for tre uker siden, og så ble det visst glemt vekk i arkivet stakkars. Bildene og blomstene fortjener litt ekstra jubel nå, eller hva?
Her ser du bedet i sin helhet. Det er virkelig vellykket både plante til plante, men også planter mot bygg/omgivelser.
PetuniaSalvieRyllik
Fargene holder seg i varme og stort sett ganske milde gulfarger, blålilla og rosa. Og noe helt hvitt. Det siste er ikke like vellykket når det kommer som en miks av skittengrønngule petunia mot kritthvite verbena, menmen. Ikkenoe er noensinne perfekt i en hage :)
GeorgineKjempeverbena, Verbena borealis
En plante du gjerne kan merke deg er kjempeverbena. En vakker plante som humler og sommerfugler elsker, og som bringer en letthet og høyde til bed og krukker. Her er den meget fornuftig satt mange sammen, slik at de kan danne en helhet og ikke drukne i alt det andre. For ja, det er en utfordring med lette planter, de kan bli rotete.
En annen lett plante som er brukt er gresset over. Jeg husker ikke navn, kom gjerne med tips!
Denne kan jeg faktisk, men har jerneteppe! Navnhjelp takk?Trolig en monarda, men jeg aner virkelig ikke hvilken. SÅ fin! Tips på navn?Hengeverbena, trolig-monarda og petunia.
Fint ikke sant? Inspirert deg litt for neste sesongs bed?
Sommeren ville varme var genial for tomatdyrking. Det ble mye og gode tomater. Nå er sesongen nesten over, og jeg har laget en liten oppsummering og skrevet litt om hva jeg skal gjøre fremover.
Tema:
Årets tomater
Jord og gjødsel
Dyrket i og utenfor drivhus
Oppbinding og beskjæring
Sykdom og problemer
Sanke frø for neste sesong?
Modnes mer, eller tas inn nå?
Gjøre plantested klar for vinteren og neste sesong
Plan for neste sesong
Namnam, møt Orange Sweet Cherry, årets favoritt!
Årets tomater:
Jeg har dyrket åtte slag tomater i år. Fem mot solrik vegg og tre i balkongdrivhuset. Fordi sommeren var så varm (og jeg i utgangspunktet velger tomater som kan lykkes på friland) så gikk det like bra med de på friland (fancy ord for å vokse utenfor drivhus) som det gikk med de i drivhus.
Obs: Alle mine tomater er små. Dette fordi små tomater modner raskere og enklere og det er lurt når de gror på friland. Dessuten digger jeg mat i perfekt putt-i-munnen størrelse :)
Favorittene:
Orange Sweet Cherry
Oooo! Oransje tomater, i fine klaser, og virkelig stor produksjon. Men viktigst: Masse smak, spennende smak, søt og perfekt. Et must til neste år!
Green Zebra Mini
Også en meget god tomat. Litt større frukter så teknisk sett ikke en cherrytomat, men heller ikke stor nok til å være vanlig tomat. Grønn og varmgul-stripet tomat. Ikke alltid lett å se når den er moden. Fantastisk god og spennende smak, denne skal også være med til neste år.
Tomat: Zebra green mini. Og hamptau og lerkegren for oppbinding
Helt ok, men ikke noe jeg gidder dyrke igjen:
Red Profusion. Rød rund. Ampel. Veldig produktiv, men veldig vanlig smak.
Balconi Yellow. Gul, rund. Nett liten plante som størrelsen tatt i betraktning er produktiv. Helt ok smak men ikke noe spesielt.
Dekovinka og Chokolate Cherry. Begge er mørkerøde. Dessverre ble det rot med merkelappene så jeg veit ikke hvilken som er hviken. Men ingen av de skapte jubel i munnen min.
Balcony Yellow, i balkongdrivhuset, i går :)
Tulletomater:
Tumbling Tom Yellow. Gul ampeltomat. Produktiv men smaker lite. Umulig å se når den er moden, og den slipper nødig busken så jeg kan ikke engang prøveplukke.
Velvet Yellow. Gule tomater med hvithårede blader. Neineinei. For noe tull. Joda, morsomt med hvithårede blader, men denne lager få tomater, og de som kommer smaker pføy. Akkurat det med dårlig smak kan være tilfeldig, men at den har dårlig produksjon er visst en greie.
Halvferdig bokashikompost. Bokashi er enkel måte å omdanne matavfall på, og fint tilskudd til jorden, men bare vanlig kompost gjør også stor nytte.
Jord og gjødsel:
Jeg får endel spørsmål om hvordan jord jeg har. Det varierer noe ut fra hva jeg har tilgjengelig når en krukke pottes opp, men vanligvis er det en miks av en hel masse ulikt. Da får jeg en så variert og levende jord som mulig. Det kan hende det virker noe omstendelig å blande slik, men realiteten er jo at jeg alltid må grave noe ut av en krukke for å få plantet i den, så da er det lite bry å samtidig mikse litt rundt på hva som er hvor.
Miksen består av jord jeg allerede har, og kompostjord (kompostjord, ikke ren kompost) fra gjennbruksstasjon og av og til en liten andel av den fancy posejorden fra Randesund. I tillegg beriker jeg jorden med kompost fra både bokashi og div planterester. Planterester betyr blader, stilker, avblomstrede blomster osv, og de samles sammen og graves ned, eller legges som jorddekke og graves så ned etterhvert. Som gjødsel bruker jeg gul og grønn sekk fra Randesund. Neste sesong håper jeg å i tillegg få igang en produksjon av kompost-te for å berike jorden.
Ikke noe mer ble tilført enn dette, ikke noe sprøytet, ikke noe dillet. Denne miksen gir meg en (til krukke å være) levende og god jord, som gir plantene jevn og variert tilgang på mat, uten å stresse de. Det igjen gir friskere planter!
Balkongdrivhuset i april, stapp fullt av tomater og squash og div andre grønnsaksplanter
Tomatene i drivhuset:
Jeg har et fint lite balkongdrivhus i metall og glass (les om det her, betalt post). Alle tomatplantene startet utelivet i drivhuset, og sto der frem til det ble for fullt/været var ok utenfor.
Så flyttet fem ut, og igjen sto to planter i femliterspotter, og en miniplante i en ganske liten potte. Alle pottene er ordinære plastpotter, de store er samlet av min bror engang for mange år siden når noen plantet til et rundkjøring. Dette er ganske små potter for å dyrke tomater så det påvirker naturligvis hvor store planter man kan tillate seg, og hvor ofte det må vannes. I realiteten måtte jeg gjennom store deler av sommeren vanne de daglig, noe som gikk fort og greit, men neste år har jeg automatisk vanning i drivhuset, allerede innkjøpt (denne, fra samarbeidspartner)
Plantekasser fra Bedd. Tre ranketomater i den borteste
Tomatene på friland (utenfor drivhus)
På friland sto de fleste i store plantekasser fra Bedd. Nye av året og fungerte supert. Jeg har dobbel høyde på de, og det betyr at kassene var store nok til at det holdt å vanne hver annen dag, også de periodene det var 50 grader (jeg tuller ikke, det var i perioder 50 grusomme grader i sola på balkongen). Kunne fint vannet litt skjeldnere også men jeg var jo uansett hjemme og jevn vanning er bra for tomatutvikling. Plantene sto inntil sør-østvendt vegg.
Enkel oppbinding: Gamle grener stukket ned i kassene og bundet fast med hamptau mot taket. Tomatene bindes inntill med hamptau. Bruker kun hamptau for det kan komposteres og er ikke til skade for dyreliv.
Oppbinding og beskjæring
Det finnes prinsipielt to typer tomater. Ranketomat og busktomat. Busktomater er lavere og kan holde seg selv oppe, ranketomater blir lengre og må bindes opp, og beskjæres ganske kraftig.
Ranketomater er nok det vanligste. Jeg hadde fem ranketomater og tre busktomater (ampeltomater). Tre av ranketomatene ble plantet i kasse, og så kom tidenes hetebølge og slå meg ut, og den grodde det seg til en forkrøplet jungel før jeg fikk bundet den opp skikkelig…
Til venstre: Resultat av en måneds prokrastinering på oppbinding grunnet heteslag for hageeier.
Til høyre: så mye klippet jeg av, før jeg rettet ut og bant opp to grener pr plante (skal egentlig bare ha en gren, men det var måte på massakre).
Ja. Å tynne, toppe og tyve tomater er svært viktig når man dyrker tomater, spesielt når man dyrker trangt. Planter må holdes i ørene ellers blir det mer blader enn avling, og det blir mer sykdom osv også. Jeg har skrevet om beskjæringen her.
Tomater med griffelråte.
Sykdom og problemer?
Ikke noe sykdom å snakke om. Plantene holdt seg friske og fine, plantene mine gjør stort sett det. Noe dårlige blader var det jo, men hallo, hage er aldri perfekt og litt pjuskeri hører med. Ett og annet stygt blad er naturlig og ikke problematisk.
Jeg fikk griffelråte på noen få tomater, men det var pga dårlig stell ikke sykdom. Les om griffelråte her, det er veldig vanlig. (Og igjen, at fem av noen hundre tomater får griffelråte er ikke noe å klage over!)
Noen av tomatene sprakk opp, dette skjer gjerne når man har vinglete vanning, og i mitt tilfelle var det ett resultat av at jeg sluntret en uke. Det som skjer er at tomaten lager ett tykkere skinn, og da sprekker den opp når tomaten får mer vann og vokser igjen. Tomatene kan fortsette å modnes og er like gode, men sprekken påvirker jo holdbarheten.
Tomater som har sprekt, skjer gjerne når man vanner for lite, og så for mye.. Jeg lot de henge på til de var modne, og hyllet den kule arrdannelsen :) Og jada, det er noen krølla blader der også, ikke farlig!
Ta frø av tomater for neste sesong?
Du kan faktisk sanke frø fra tomatene dine og spare til neste sesong :)
Om du har såkalte «herloom tomater», aka gammeldagse tomater såer disse frøekte, mens moderne tomater ikke nødvendigvis blir maken til moren.
Så jeg gidder ikke samle frø av tomater, jeg kjøper de heller. (Eller, i realiteten kjøper jeg ferdige planter fordi det derre med småplanteavling ikke funker så bra for helsa mi og bosituasjon og grisehektisk vår).
Favoritttomaten Orange Sweet Cherry. Storprodusent! (ja, jeg ryddet vekk litt bladverk rett etterpå ja)
Hva skjer med tomatene nå:
Det er fortsatt mye kart og halvmodent. Jeg lar alle tomater henge på en stund til for å prøve å få mer modning, også på friland. Mulig jeg skal finne frem en fiberduk og pakke rundt de, må kjenne litt på om jeg kan få til det uten for mye styr. Når modning stopper opp så plukker jeg inn tomatene og ettermodner de feilfrie, og lager noe godt med resten. Har skrevet tips om både ettermodning inne og oppskrifter her! (Nedenfor ser du mitt forsøk på innkokte tomater)
Det er også mulig å løfte inn tomatplanter du har i mindre potter og fortsette å drive inne, men for å lykkes med det må du ha MYE lys. I realiteten har jeg aldri hørt noen har lykkes med å dyrke tomater på vinteren uten å ha skikkelig planterom.
Hva gjør jeg med tomatplantene/ bedet etter høsting:
Når tomater er høstet så klipper jeg ned planten og graver ned i plantekassen, som da altså samtidig gjennomgraves noe. Og jeg benytter anledningen til å grave ned en bokashibøtte. Så kommer jeg til å stikke ned diverse vintergrønt i kassene slik at de gjennom vinteren er en del av dekoren for vinterbalkongen. Pottene jeg har hatt tomat i klippes ned og settes til side og jorden blir gjenbrukt ved passende anledning.
Når du dyrker tomater så er det en fordel å bytte litt på hvor du har de. Det er bra for næringsbalanse og sykdomspotensiale i jorden. Å ha fem ulike tomatkasser er upraktisk i en balkonghage, men jeg skal da iallefall annethvert år bytte på hvilken av de to kassene det er tomater i, og i tillegg så pleier jeg jo å flytte rundt på jorden når jeg uansett jobber med jord (spa ut fra en plass og blande en annen plass) slik at jorden fornyes også på den måten.
Tanker for neste sesong:
Jeg fortsetter i samme sporet, men noen forbedringer tenker jeg jo på:
Prøve å påvirke Corinne som jeg har pleid å handle tomatplanter av til å så mine favoritter i tillegg til at jeg utforsker nyheter. (Corinne pleier å ha stand på Hagemessen, med absurd utvalg rare tomater). Eventuelt må jeg så selv, men vil helst slippe da jeg har erfart at våren allerede er hektisk nok.
Det fungerte godt å starte utesesongen for tomater i balkongdrivhuset så det gjentas. Men i år skal jeg potte opp i romslige potter tidligere…
Til neste år skal jeg ha dryppvanning i drivhuset og noen andre utvalgte tørste planter utenfor. Praktisk så kan jeg ha dårlige dager uten at tomatene har dårlige dager.
Antall tomatplanter neste sesong: Seks. Tre ranketomater i plantekasse, to fast i minidrivhus + en liten potte som kan flyttes litt rundt.
Jeg SKAL ha oppbindingssystem klart før jeg planter i kassene! Det er bare tull å ikke prioritere det, våren er lang og det er ikke verdt at det blir som i å, hvor jeg var så redusert akkurat når tomatene trengte meg at jeg ikke fikk ordnet med opphenget før plantene var deformert. Helsa mi kan fort svikte på strategiske tider og når oppbindingssystem først er på plass så tar det fem sekunder å binde opp, kontra uoverkommelig å fikse systemet..
– Det var mine tomaterfaringer, del gjerne dine i kommentarfeltet her eller på Facebook!
Tidligere i uken la jeg ut bilder fra solsiden av balkongen, i dag er det skyggesiden som får vise seg frem. Der er det sol på morgenen, lav vakker sol som skaper god stemning :)
Anisisop.
Anisisop er en vakker flerårig urt som humlene eeeelsker. Men, min har frødd seg så ekstremt entusiastisk at jeg KUN kan anbefale at du har den om du fjerner alle blomsterstender før de danner frø, ellers har du teppe av småplanter i mange meters omkrets. Velduftende ugress som er enkelt å dra opp da, i det minste :)
Svartsurbær
Jupp, jeg har svartsurbær på balkongen, stammet opp som tre (kjøpt slik). Morsom ide, men som dere ser er den meget sprikete i vekst… Skal beskjære den i vinter, hardt, så håper jeg den greier å fylle seg ut. Mye bær da!
Agurkurt. En gang for mange år siden sådde jeg en pakke med hvite agurkurt (de er vanligvis blå). Siden har de sådd seg selv, inkludert å så seg over i krukker som så blir med hit til Frogner. Veldig sjarmerende! Ettårig blomst, populær blant humler, spiselige blomster.
Blodtopp, sanguisorba tenuifolia ‘Alba’ er med fra gamlehagen og trenger litt støtte.. Det får den av noen sommerfugler fra Danas Have. De var sikkert ikke laget for å være plantestøtter, men de er faktisk helt geniale til akkurat det.
Det er forresten nokså mye skygge der den står, nesten full skygge. Det går greit, men det påvirker den absolutt så til neste år skal den få flytte frem i solen :)
Balkongens største skjønnhet denne sommeren: Min syrinhortensia ‘Vanille Fraise’. Den er også med fra gamlehagen, hvor den også bodde i krukke. Har aldri vært så flott som i år!
Inni krona til Storrobina, Robinia pseudoacacia ‘Twisty Baby’ har det blitt høst, og det er så fint! Wow så den har grodd i år, den likte tydeligvis varmen :)
Storrobina til venstre, syrinhortensiaen til høyre.
Så høsten har kommet, men ikke fått skikkelig tak enda hos meg. Hva med hos deg?