oki, her må jeg starte med en disclamer.
Er rådyret sultent nok så spiser de absolutt hva som helst.. Så, ingen garanti. Men, stort sett er ikke rådyrene så desperate at de spiser det som smaker pyton, heldigvis :)
Så. Jeg har laget tre lister hvor jeg har gradert hvor sannsynlig det er at det er du som har glede av løken fremfor rådyr eller hjort. Plant smart, – få flere gleder og færre frustrasjoner!
Mest rådyrsikre:
– Påske og pinseliljer, og andre narsisser
– Prydløk / allium
Får stort sett stå i fred:
– Rutelilje, keiserkrone og andre fritillaria
– Svibler (jo mer duft jo mer mislikt)
– Liljekonvall
– Klosterklokke
– Snøklokke
Variable tilbakemeldinger,
De står her enten fordi de har variable tilbakemeldinger, eller fordi jeg ikke har gode nok kilder til å sette de på sikker liste. De er verdt å prøve, men ikke noe jeg kan anbefale som rådyrsikkert.
– Perleblomster (elskes noen steder, ikke andre)
– Gul krokus (elskes noen steder, ikke andre)
– Vårpryd
– Snøstjerne
– Scilla / russeblåstjerne
– Vinterblom/ eranthis
Gamle pinseliljer i barndomshagen :)
Forøvrig er tulipaner rådyrmagneten over alle, så la i det minste være å plante den, samme gjelder krokus, muligens med unntak av gul.
Nå som jeg er ferdig med første sesong med ren krukkehage så tenkte jeg det var fint å gjøre noen oppsumeringer. Først ut er min erfaring med å dyrke bær i krukke. Jeg har ikke hatt det store utvalget akkurat, men jeg skriver om de jeg har hatt, og så håper jeg dere lesere som har bær av noe slag i krukker vil dele erfaringer i kommentarfeltene!
For ja. Du kan naturligvis dyrke bærbusker i krukke! Det er enklere å lykkes om de står rett i bakken, men noen av oss har ikke bakke å dyrke i, og selv de med bed kan jo ha glede av å få bærene tett på :)
Bringebær
Briiiingebææææær!
Jeg digger bringebær. Både fordi veldig få ting smaker bedre enn solmoden bringebær, men også fordi bringebærbusken posjonerer ut bærene sine. Det passer meg som liker å ha noe å putte i munnen når jeg er i hagen.
Bringebær i krukker er vel ikke vanlig, men om planten er herdig nok i ditt klima så går det finfint. Den må temmes litt med saks og oppbinding, men ikke mer enn om den vokser i bakken.
Jeg kjøpte tidlig i våres en liten bringebærbusk, av navnsort ‘Aroma Queen’. Dette skulle være en meget velsmakende bær, og ja jøss, det stemmer jo så absolutt! Ikke bare var bæra god, den hadde meget lang avlingstid. Jeg har faktisk hatt to runder med bær, og gleder meg til å se hvordan den oppfører seg til neste år når den jo har litt mer alder på seg (var jo bare en liten fis av en plante i våres).
Bærbusken er kjøpt fra Randesund gartneri, og de advarte meg om at de er usikre på vinterherdigheten til ‘Aroma Queen’ som er ganske ny på markedet, trolig er den ikke av de tøffeste bringebærsortene. Vinterlivet i en krukke er jo mer krevende enn i bakken, så jeg skal derfor gi den litt ekstra omsorg for vinteren ved å sørge for at krukken står lunt og under tak.
Stikkelsbær
Jeg har røde stikkelsbær av navnsort ‘Hinnonmaki Rød’. De fikk en vakker dyprød farge og var riktig gode på smak (røde bær er betydelig søtere enn grønne).
Og ja, så langt må jeg si at stikkelsbær i krukke er akkurat like genial som stikkelsbær i bed. Det var null utfordringer. Det eneste kjipe er at stikkelsbær blir modne alle på en gang, så en har ikke lang spiseperiode.
Min stikkelsbærbusk er stammet opp. Det har de senere årene blitt mulig å få kjøpt endel busker oppstammet slik at de blir som små trær, og jeg digger det! For meg som har ganske smalt uterom så er det fint å få løftet busken fra lårhøyde til over rekkverkskanten, det gjør det mulig å ha planter i flere høyder, noe som betyr jeg kan ha flere planter og får et mer omsluttende frodig grønt uterom. Enklere å plukke bæra blir det også :)
Hvite månedsjordbær. Samt et kjempebær av vanlig jordbær
Jordbær
Strakk ikke helt til der gitt..
Det var (og er) meningen å ha både månedsjordbær og vanlige jordbær her på balkongen. Bedre lykke neste sesong, det ble litt for mye som skulle orges denne. Men, jeg har hatt månedsjordbær i krukke i gamlehagen, og det fungerte meget godt, noen skikkelig tøffinger av noen planter det der! Jordbær i krukke er forresten konge om du har snegler i hagen, så det er sagt.
Lurer du på hva månedsjordbær er? Det er en kultivert slektning av markjordbæra! Den gir bær som i størrelse og smak ligner mye på markjordbær, men i stedet for å ha en kort intens periode med bær, så produserer månedsjordbær godbiter sammenhengende fra midt sommer til frost. Helt uegnet om du dyrker for å lage syltetøy (det blir aldri nok bær på en gang), konge om du dyrker for å putte i munnen.
Røde månedsjordbær.
.
Hvilken bær har du erfaring med å dyrke i krukke? Fortell i kommentarfelt her, eller på Facebooksiden!
Jeg har skikkelig problemer med øynene for tiden (jada, optiker er involvert), så derfor har jeg ikke vært særlig tilstede på nett denne uken. Men, jeg vil gjerne dele noen bilder med dere, så håper jeg dere avfinner dere med litt kortfattet tekst til denne gangen :)
Dagens overordna tema er rett og slett området rundt sittegruppen min på balkongen. Her har jeg valgt ulike rosatoner, fra det helt lyse, til det som vel strengt tatt kalles burgunder og lilla. Og littebitt hvitt. Dette har fungert veldig bra, og er noe jeg skal bygge videre på neste sesong! Da skal jeg lete opp flere av de mørke nyansene, både for blomster og blader.
Tusenfryd! Har blomstret siden april (eller var det mars?). Ikke intens blomstring, men noen her og der, og høyt verdsattBladverket til keiserkrossved, har små lyserosa blomster på vårenEn sedum (usikker på om akkurat denne kan kalles oktoberbergknapp, men det er eventuelt en nær slektning)Fantastiske forglemmegeisøster ‘Mr Morse’. Får vite små blomster til våren, men dyrkes primært pga bladeneEn høstfloks (har glemt navnsortsnavnet)Hehe, jeg DIGGER å gå barbeint ute, blir jo ikke lange tiden, men herlig en kort stund, med ull på resten av kroppen. På rekkverket er det pasjonsblomst og i kassen nedenfor er det masse ulike urter.SjokoladekosmosStjerneskjerm ‘Roma’. Har også blomstret siden i våres. Det synes jeg er noe uvanlig, men veldig kjærkommentMin kjære kjære Cercis CanadensisMin nesten like kjære syrinhortensia (og jeg kan ikke bruke øyefutt på å google opp rett staving av navnet, men er noe ala Vanilla Frise)
Min ABSOLUTT fantastiske oase :D Ønsker deg en brillefin helg!
I dag leverer jeg en liten hyllest til en av høsthagens store stjerner: Georgina. Hun kalles også dahlia, og er om hun får godt stell en skikkelig praktplante som blomstrer helt til frosten kommer.
Godt stell vil si:
– Solrik og varm vokseplass. Jo mer sol jo mer blomstring. Og så liker hun at det er varmt, så i de kaldere delene av landet må hun bo i en lun krok som gjør det meste av solas varme.
– God drenering, og nok vann. Hun liker ikke å stå våt, og hun liker ikke å tørke ut. Leirjord er ofte for vått om du ikke har god drenering. Krukker kan bli for tørt om du ikke er flink til å vanne.
– Nok mat. Fru Georgine er sulten, sånn på nivå med andre sommerblomster. Gi henne mat og hun gir deg blomster
– Og så bør du fjerne de visne blomstene. Det gir henne lyst til å lage flere
– God vinteroppbevaring. Se punkt nedenfor
Obs snegleeiere:
Georginer er favorittmat for snegler. Rett og slett.
Jupp. Jeg er fan av georgienene :D
Jeg pleide å ha mange, men har sluttet med de. Når hagen er 46m2 stor så kan man ikke ha alt, og jeg får fint mitt behov for georginer dekket både av minnene, og ikke minst av min mors spektakulære georginebed! Jeg var der ute i dag og tok disse bildene, og fikk (som alltid) med meg en stor favn hjem, så i morgen tenker jeg jeg deler noen bukettbilder på Instagram og Facebook. Husk å følge meg der :)
PS: Som nevnt i går så har jeg kranglete øyne for tiden. Det betyr bla at øynene mine ikke er så samarbeidsvillige når det gjelder å se på en skjerm. Jeg kan holde på litt, men ikke så lenge om gangen, så jeg håper du unnskylder om jeg ikke følger opp like godt på kommentarer ol :)
Noe av det beste med å blogge er at jeg får så mye direkte tilbakemelding. Faller ett innlegg i smak så kan jeg se det på besøksstatistikken, og på antall liker/ hjerter/ kommentarer. Denne direkte koblingen mellom dere og meg er hyggelig for meg personlig, og uvurdelig for å bli en flinkere formidler.
For jeg skriver jo ikke for et vakum, jeg skriver for DEG! Fordi jeg ønsker å dele gleden, spre kunnskapen. Og er det noe jeg har lært de siste ti årene så er det at det er ikke nok å bare vise frem noe jeg synes er fint, jeg må gjøre det på en slik måte at det treffer deg som leser, så du virkelig kan ta del i opplevelsen og engasjementet.
Uten responsen fra dere hadde jeg vært helt sjanseløs på å forstå hva dere liker og hvordan presentere det så det fenger. Og ikke minst når dere egentlig vil høre om hva. Uten responsen hadde jeg ikke kunnet vite hvilken vanvittig hit islykter er, jeg hadde ikke visst at dere gjerne vil høre om høstblomstrende stauder på sommeren men er uinteressert i det på høsten, og jeg hadde heller ikke hatt kunnskapen som ga meg klokketrua på at jeg kunne ta med hagebloggen videre på en balkong.
For daglig så følger jeg med på statistikken, og på kommentarer og på hva som får og ikke får liker/hjerter. Og i høst fikk jeg nok en respons å følge: Jeg har kunnet se (litt av) hva dere helt faktisk velger å anskaffe dere!
Jeg har nemlig den siste måneden jobbet med nettbutikken Hageglede.no, som har fått nye eiere og ønsket å bli mer synlige i markedet. Jeg har både levert poster på Moseplassens blogg, Instagram og facebookside, og lagt ut på Hagegledes egen facebookside. Og så har jeg kunnet følge med på statistikken til nettbutikken og se hvordan de ulike fremstøtene ble tatt i mot. Både ved å se på besøk, og ikke minst se hva som faktisk ble handlet.
Og det var jammen interessant!
Den mest målbare responsen kom med min absolutte favoritttulipan Tulipa turkestanica. Denne har jeg blogget entusiastisk om i snart ti år, men jeg har aldri sett noe bevis på at den er spesielt populær for dere. Men, når jeg skrev om den i innlegget hvor jeg løftet frem favoritter hos Hageglede så eksploderte nettbutikken :) Tulipa turkestanica gikk fra å ikke bli handlet i det hele tatt, til å bli sesongens mest solgte løk! Dette gleder meg enormt, for jeg veit det er en blomst som gir glede i årevis til de som har plantet den.
Den neste vinneren er rutelilje. Den var opprinnelig ikke en del av sortementet, men fordi jeg veit hvor populær den er når jeg viser den frem på våren så foreslo jeg for Hageglede at de burde legge den til i nettbutikken. Og når jeg så la ut en Instagrampost så gjorde nettbutikken nok et byks, og vips så ble ruteliljen en bestselger.
Det er også interessant å se når mine fremstøt ikke skaper respons. For det skjer naturligvis også. Da er det viktig å vurdere om det var planten, eller fremstillingen, eller timingen som er grunnen til at det ikke gav målbart resultat. Jeg ser for eksempel at dere slettes ikke er interessert i min favorittperleblomst indigoperleblomst, og ei heller den skjønne lyserosa snøstjernen ‘Pink Gigant’. Snøstjerna er jeg ganske sikker på at har et potensiale på sikt, jeg må bare finne ut hvordan få dere til å forstå hvorfor den er så genial. Indigoperleblomsten har jeg innsett at rett og slett ikke er en leserfavoritt. Jeg kommer til å fortsette å blogge om den naturligvis, hehe, favorittene mine er jo favorittene mine, men den vil ikke bli løftet frem i et kommersielt samarbeide igjen.
Jeg liker godt å jobbe med annonsører slik jeg har gjort nå siste måned, det gir nye og spennende utfordringer. Jeg er jo meget selektiv på hvem jeg vil jobbe med, og når jeg tar på meg å løfte frem produkt så er det interessant å finne ut hvordan jeg kan gjøre det på best mulig måte. Målet er naturligvis oppdrag som gir nytte for både de som hyrer meg og for dere som leser innleggene, og i jobben med å forstå hvordan jeg får til det, så lærer jeg ofte noe jeg kan bruke i bloggingen ellers, nettopp fordi det kommersielle samarbeidet kan gi meg en annen type respons.
For ja. Altså. Respons! Jeg er ufattelig heldig som har denne muligheten til å kunne dele mine opplevelser, og så på ulikt vis få respons fra dere. Jeg kan ikke se for meg at jeg hadde holdt på med hageformidlingen uten tilbakemeldingene. Delvis fordi responsen fra dere gjør det mulig for meg å bli en bedre formidler, men mest av alt fordi responsen fungerer som verdens beste drivstoff :D
Akkurat nå transformerer villvin mang en kjedelig vegg og gjerde til forykende høstfest. Så, jeg har knipset litt i nærområdet mitt, og tenkte å fortelle deg om de tre vanligste villvinene!
De tre artene:
* Den vanligste: Klatrevillvin,Parthenocissus quinquefolia
* Den som ligner på klatrevillvin men ikke har “sugekopper”: Alminnelig villvin,Parthenocissus vitacea (syn inserta)
* Den som har helt andre blader: Rådhusvillvin, Parthenocissus tricuspidata
KlatrevillvinRådhusvillvin
Stell og stull: Villvin er veldig lite kravstor. All villvin kan stå både i sol og skygge, men den får uten tvil flottest farger i sol. Tar det den får av jord og fukt, men vil naturligvis gro mer entusiastisk om den får jevnt med vann og næring, enn om den er på slankekur ;)
Jeg finner ikke igjen busk-og-trær boka mi så jeg har ingen sikre kilder på herdighet, men klatrevillvin er svært så tøff og greier H6-H7 (dvs hos de fleste av dere). De andre er noe mindre tøffe, men nøyaktig hva de tåler veit jeg altså ikke, internett er ikke enig med seg selv.
Villvin er løvfellende. De mister bladene på høsten, og skyter på våren fra gamle grener, eller fra bakken. Kan beskjæres når det passer deg best, rett og slett.
Klatretråder…
Advarsel:
Klatrevillvin og rådhusvillvin har begge imponerende klatreevner. De har klatretråder som kan når de møter fast underlag utvikle noe jeg i mangel av bedre ord vil kalle sugekopper. Disse gjør at planten sitter dønn fast direkte på husveggen. Alminnelig villvin mangler disse.
Det høres jo flott ut med gode klatreegenskaper og planter som kan feste seg selv, ikke sant? Vel. det er også potensielt problematisk. For når villvinen borer seg inn i underlaget for å få feste, så medfører det også potensielt skade på overflaten. Spesielt panel, men også mur kan lide under dette, fordi det fører fukt og frostspreng inn i kledningen.
I tillegg så er villvin en så ivrig klatrer at den gjerne sender grener under panelet, og inn i veggen, og disse grenene presser seg så ut på de minst passende steder.
Så: Ikke la villvin klatre direkte mot en vegg! Vil du den skal dekorere ett hus så la den klatre på et espalie som du holder i god klaring til veggen. Eller la den klatre på et gjerde, eller over en pergola, eller mot fjell, eller opp i ett tre :)
BILDERAS: Rådhusvillvin først:
For meg ser det ut til at (iallefall i starten) har rådhusvillvin en lysere rødfarge enn hva klatrevillvin får. Spesielt på huset nedenfor (uranienborghjemmet), er fargen helt magisk vakker rosa!
Rett på vegg!
Klatrevillvin:
Her ser du det både som “hekk” (over et gjerde). Og mot husveggTett i tett med gamle grener bakBåde klatrevillvin og alminnelig villvin får pene sorte bær. Med sine røde grener så blir de veldig dekorative. Bærene er spiselige for fugler, men inneholder mye oksalsyre så vi mennesker bør ikke spise de.Jeg digger forøvrig villvin i trær! Du ser det jo ikke så godt gjennom sommeren, men så på høsten skinner de opp som små juveler :)
Jeg fortsetter min årlige kampanje for å synliggjøre hvor flott hager kan være om høsten, og dagens bidrag kommer fra gjengen i Bymiljøetaten.
Bildene er tatt på 7. juni plassen i Oslo, “over” Nasjonalteateret togstasjon. Der er det en enorm blomsterbedinstalasjon som det er en fryd å gå gjennom. Jeg må si at plassen ellers er ganske meningsløs, men bedene imponerer alltid, og i år var de i ekstremt godt fargesynkronisert med arkitekturen rundt.
Øynene mine krangler fortsatt. Og på toppen av alt så må laptopp på service…. Så: de to neste ukene blir det mest videoblogging, da slipper jeg å anstrenge øynene så mye. Men siden jeg må lage alt på mobilen og må være effektiv i skjermbruk så tror jeg at innholdet i stor grad legges direkte på Facebook og Instagram så følg med der! Jeg lover høstgleder, vinterforberedelser, laging av dekorasjoner og hva ellers faller meg inn :)
Men først: Bilderas for glede og inspirasjon!
Flott ikke sant?
Og, som dere ser. Ikke bare vi tobeinte som nyter Bymiljøetatens strålende innsats! :D
Gresskar er utrolig gøy å leke med, og med drill i hånda kan du prøve deg på nye kunsteriske sprang.
Jeg lagde disse for to år siden, og de falt i smak både for små og store gjester :D
Heng på så skal jeg guide
Så enklet dekorerer du gresskarlykt med drill:
1. Start med å ta hull i bunn eller topp, og skrape ut alt som er mykt og klissete
2. Lag hull med bor, alle mulige typer bor funker, inkludert hulltagere (som jo ikke er bor, men lager hull). Du kan spre hullene utover tilfeldig, eller lage mønstere.
3. Når du er ferdig med å perforere så skraper du over innsiden igjen så du får fjernet alt løst fruktkjøtt. Avslutt med å skylle hele saken med vann.
Sett i lys, og nyt!
Bonustips: slik lager du nabolagets kuleste fuglemater:
Naturligvis kan gresskar brukes til mer enn lykter! Om du vil ha en artig fuglemater, så er det rimelig enkelt. I stedet for å skjære ut topp eller bunn, så har jeg her tatt ut tre store hull i sidene på gresskaret. Så har jeg skrapet ut alt mykt, laget tre hull i toppen for oppheng, og avsluttet med å dekorere med drillen. Gresskaret ble hengt opp ved at jeg dro tau gjennom hullen, slik at tauet gikk ned ett hull, og ut ett annet, det ga et veldig stabil og greit oppheng.
Denne kransen er ikke vanskelig, men det er mange små biter så det er ikke den raskeste å lage. Jeg har brukt hortensia, lyng og equalyptus, du kan naturligvis bruke helt andre materialer!
Pst: Nå har jeg endelig fått igjen laptoppen!
Jeg har den siste tiden publisert primært til Facebook, blant annet denne videoen. Nå blir det å sørge for at det beste av det stoffet får innpass her på bloggen, slik at dere som ikke følger med der får se, og slik at jeg har det i bloggarkivet for fremtidige år. Så, bær over med at det blir litt dobbelt for noen av dere ;)
Dere som har fulgt meg noen år veit at jeg hver vår holder på med noe jeg kaller “juksevår”. Hvilket rett og slett betyr at jeg finner ulike måter å få våren til å starte tidligere på. For jeg er vanligvis ferdig med vinteren en god stund før den er ferdig med meg ;)
Perleblomster på balkongen i våres, og ja et snøfall er ikke et problem!
En måte å få vårstemning tidlig på er å kjøpe ferdigdrevet løk i potter. Perleblomster og krokus og påskeliljer og slikt. De første har jeg inne på sofabordet, men ganske raskt så setter jeg noen ut. Dersom de tilvennes utelivet så tåler en rekke løkblomster fint noen minusgrader, og blir det kaldere så kan jeg alltids løfte plantene inn noen dager.
Rutelilje
Men ja, for å komme meg til poenget. hehe. I år skal jeg lage meg noen egne juksevår-potter! Ikke for å spare penger, det blir nok ikke billigere enn å kjøpe løk ferdig drevet. Men for å få et mer spennende utvalg, og ikke minst fordi jeg har lyst til å prøve.
Krokus med kompis, de digger også juksevår!
Hva jeg gjør:
OBS: Dette er et eksperiment. Jeg aner ikke om min måte å gjøre det på er det smarteste.
Jeg planter (stort sett) ett og ett slag av løken i potter, relativt tett. Løken settes omtrent midt-dybde i potta. Da står småløken i korrekt høyde, og de store litt grunt. På denne måten får løken maks beskyttelse og godt med plass til rotnett. Jeg planter i sannholdig jord, god drenering er som nevnt i videoen viktig for løk. Så skal krukken gjennomvannes en gang, før de settes under tak (plate).
Noe av løken, før jord er fylt på. Perleblomster og krokus øverst, de er fordelt på to potter hver. Og på nederste rad er det svibel og tulipaner.
Pottene er så små at de vil være ekstra utsatt for svingende temperaturer, så når vinteren er her med stabil frost så kommer jeg til å pakke disse småkrukkene inn i isolerende materiale, og dekke med pressening, slik at det blir vind og vanntett. Ved å vente til krukkene har fryst så slipper jeg å å forvirre plantene med at det blir for varmt, eller gjøre det for vått, inni innpakkingen. Hadde jeg hatt utebod så hadde jeg satt den der, men det har jeg altså ikke.
I februar regner jeg med å pakke ut og hente frem noen potter som jeg tar inn for å drive frem for blomstring inne, og noen jeg setter i kjellerboden til de har fått spirene opp av bakken før jeg så setter de ut i minidrivhuset på balkongen. Og så henter jeg nok frem resten av pottene i puljer utover februar og mars. Får se hvordan vinteren utvikler seg, det er jo halve poenget at jeg lager en fleksibel løsning ;)
Krokus ‘Firefly’
Pst 1: Ja, vinter må til
Viktig at pottene får stå kaldt i en periode, ellers skjønner ikke løken at det har vært vinter. Det er derfor neppe en god ide å sette pottene direkte i kjeller, da skal du ha en virkelig kald kjeller..
Pst 2: Til deg som allerede har vinter (frost)
Det er en stor fordel om løkene kan få sette røtter før de opplever vinteren, så om du allerede har frost så kan du sette pottene dine frostfritt i noen uker, før du så setter de kaldere igjen.
Yee, vinter og vår side om side! Alt er mulig med juks ;)
REKLAME:
(egentlig ikke for jeg har ikke betalt for å skrive dette, men jeg har fått betalt for å skrive om de tidligere i høst, sådaså)
Rabattkoden hos nettbutikken hageglede.no fungerer fortsatt! Så om du bruker rabattkoden Moseplassen så får du 20% avslag. De har fortsatt endel løk igjen, og sender på en-to dager (max 49 kr frakt, gratis om du handler for 500kr).
Og du, Hageglede har det kule jordboret jeg viste i løk-i-krukkervideoen. Anbefales virkelig om du har kompakt jord!
Det er jo så kos med besøk på balkongen!
Og jeg tror jammen besøket koser seg de også :)
En av balkongens mange trær og busker er svartsurbær (aronia, les om busken her). Det er en oppstammet busk, og vil etterhvert få trefasong, (en stamme, krone på topp), men foreløpig er det ganske spinkle greier man må legge mye godvilje til for mene er ett tre. hehe. Uansett, bær har den, og svarttrosten er superhappy over å komme på fruktslang :D
Og når de først er her så forsyner de seg gjerne av nypene også. Som førøvrig er ren juks. En nypegren er rett og slett strippet for blader og stappet ned i en krukke. Pent å se på, og nyttig for fuglelivet :)
Forrige uke spurte jeg dere på Facebook hva slags kranser dere ønsket å se fra meg fremover, og ett innspill var kranser for gravstedet. Jeg synes vel igrunnen man kan få de fleste typer kranser til å fungere på en grav, men jeg har valgt ut noen ulike som jeg tror passer litt ekstra, for de av dere som ønsker å binde en krans til å pynte graven før allehelgensaften.
Alle kransene har skrittvise forklaringer i seg, så klikk deg videre!
For meg er det ingen blomst som gir mer julestemning enn julestjerna :D
Julestjerna er upretensiøs og koselig, og den kan brukes på så mange ulike måter.
Så, da Opplysningskontoret for blomster og planter tok kontakt så julbet jeg ja! Jeg har nemlig til min store overraskelse oppdaget at mange tror julesterna er for “kjedelig” for meg. Og det er så feil som det kan få blitt! For julestjerner har en magisk evne til å passe inn i høyst ulike settinger, og nedenfor vil jeg inspirere deg til å se nytt på stjerna.
Både til deg selv, og som gave. For, hva er vel mer passende enn å gi en julestjerne til noen som er en stjerne i ditt liv?
Julestjerne i islykt
Snakk om å løfte hverdagen! Julestjernene blir sjokkerende vakre i is. Genial inne på festbordet, på trammen, eller på gravstedet. Disse skaper begeistring som intet annet :)
Jo flere vi er sammen… :) En imponerende måte å bruke blomster på er å ha mange like sammen. Her har jeg satt tre julestjerneplanter ned i en bolle, enkelt og effektfullt. Kanskje du har en stemningsfull bolle stående, eller hva med en koselig gammel kakeboks?
Og ja, julestjerner er jo ikke bare røde…!
Det har de senere årene virkelig begynt å komme et spennende utvalg av farger. Rosa og lilla skiller seg jo mye ut, men det er også mange ulike nyanser av rødt å finne, og av hvit. Jeg er ekstra svak for disse renhvite, som altså ikke har det gulskjæret som de eldre hvite hadde.
Julestjerne i vase!
En enkel måte å gi julestjernen et helt nytt utrykk på er å sette den i en vase. Jeg er glad i å plassere de en og en i små glass som her. Da gjør det ikke noe om stilkene er korte, og hver enkelt blomst kommer godt frem, og de er enkle å kombinere med annen pynt i akkurat den stil som passer deg. (Både strie og glitter kan fungere!)
Du tar rett og slett en vanlig potteplante og klipper opp. Dersom du ønsker at de skal stå lenge bør stilkene behandles slik at de slutter å blø, det gjør du slik:
1. Klipp av en stilk
2. Fjern de nederste bladene
3. Hold stilken i 60grader varmt vann i ett lite minutt (unngå å få damp på selve blomsten).
4. Sett den så i kaldt vann, og det er det.
En annen måte å behandle de på er å holde stilken over varmen av et stearinlys (varmen, ikke flammen). Jeg har prøvd begge deler og synes det er enklere med det varme vannet.
Hvordan stelle julestjerner:
1. Julestjerner er varmekjære og alt under 15 grader er et problem. De dør ikke nødvendigvis øyeblikkelig, men de vil sture og begynne å miste blader osv. Pakk de godt inn, selv “skal rett ut i bilen med den” kan bli for kaldt!
2. Julestjerner er litt som gamle tante Agate, de tåler ikke trekk. Så derfor bør du aldri ha julestjerna nær et vindu du åpner.
3. Julestjerner hater jevn fukt og bør derfor vannes sjeldent. Hvor ofte vil avhenge av hvor varm stue og hvor liten potte, men god gjennombløyting en-to ganger pr uke er god tommelfingerregel.
Julestjernene er fantastiske sammen med naturmaterialer. Her med mose, neverstjerne og små røde nyper
Helnorsk funfact:
Visste du at praktisk talt alle julestjerner som selges i Norge er produsert her? Norge har en lang og stolt tradisjon som julestjerneprodusent, og våre er ekstra flotte! Absurd nok kommer dette av at vi har det så mørkt i Norge… Dette er absurd fordi julestjerner trenger lange lyse dager for å få klare farger, men fordi vi i Norge uansett MÅ ha lys i drivhusene for å i det hele tatt få dyrket noe på vinter så kan vi også gi de mange nok dagslystimer, med klare farger som resultat, mens land lengre syd som har nok dagslys for det meste annet av produksjon ikke så lett kan få til dette.
Betongpotte med et bånd som er festet med en knappenål fremfor knytt. Perfekt om du ønsker å gi hverdagskrukken et lite høytidsløft.
Hvem er stjerna i ditt liv? 12. desember er julestjernens dag, og hva er vel mer passende enn å gi en julestjerne til noen som er en stjerne for deg? Noen som gjør dagen din bedre, og som du ønsker å glede!
Min største stjerne er min mor. Jeg har sittet i hele kveld og forsøkt å sette ord på hvorfor, og kommer helt til kort. Det blir for smått, jeg greier ikke favne hele henne. Men, for å gi dere et konkret eksempel så er min mor ufattelig til å stille opp for meg, og til jul er hun litt ekstra av ei stjerne, ei skikkelig julestjerne som lager julestemning de lux med deilige julekaker, julemat og et julepyntet hus det gjør godt å besøke. Så, hva er vel mer passende enn at min julestjerne får en favn med julestjerner??? :) Glad i deg mor, gleder meg over å kunne bidra til julehuset ditt!
Jeg har betalt av Opplysningskontoret for blomster og planter (obp) for å skrive denne bloggposten. Alle meninger og bilder er som alltid mine egne. OBP har som mål å løfte frem norskproduserte blomster, og du finner mange gode artikler på deres nettside, og ekstra med tips på denne julestjernesiden. Husk også å følge obp-blomster på Instagram og Facebook :)
Ting tar tid med meg. Dette hadde jeg tenkt å ha klart for en måned siden, men…
Nuvell, jeg er da i gang og det er da heldigvis mye igjen av vinteren, så her er noen bilder fra takterrassen slik den er akkurat nuh!
For ja, jeg liker å ha det fint ute også nå som jeg ikke er så mye ute. Hvorfor? Jo, fordi jeg jo ser ut på det innenfra! Og av og til når lysten tar meg så trer jeg på meg ulltøy og tar med meg en tur ut på en liten vintervandring i min lille hage. Fordi jeg kan :)
Og ja, dette er ikke julepynt! Dette er vinterpynt. Den skal stå til slutten av februar, da fjerner jeg alt baret, og så lar jeg mosen og grener og litt slikt få lage vårbalkong sammen med alle trassige små løkblomster.
Jeg er veldig glad i å bruke krukkene som underlag for diverse vintergrønt fra skogen. Da får jeg flotte krukker gjennom vinteren, og slipper å ha en kjedelig vintergrønn i de om sommeren… I krukkene over har jeg stukket ned eller lagt på toppen: blåbærlyng, tyttebærlyng, furugrener, granbargrener og mose og lav.
Og så har jeg laget ett juksetre med en fantastisk lerkegren. Det er den fremst i bildet her, med kongler på. Den er bundet fast til rekkverket. Jeg har planer om å sette opp flere andre trær og grener på samme måte, det er fint å få noe av dekorasjonene opp i høyden, det er pent ute, men enda viktigere er det at det da blir mer synlig innenfra.
Planen videre er å fylle på med mer vintergrønt i dette området jeg har bilder fra, her skal det også opp noen flere kranser og annen stæsj, pluss lys. På andre siden (skogsbalkongen) har jeg ikke tenkt å sette til vintergrønt, men jeg har tenkt å leke meg med ulike typer av lys.
Koser meg veldig med å pusle med dette! Om du følger meg på Instagram-story så får du drypp underveis, og så skal jeg da få gjort noen oppsumeringer her på bloggen også naturligvis.
For for meg er nøkkelen til et godt liv å være fornyd med det livet jeg faktisk har. Og det greier jeg bare om jeg føler at jeg strekker til, og det greier jeg bare om jeg har et realistisk mål om hva jeg kan få til. Sette en normal som er min normal nå, ikke sånn jeg var før, eller hva som er normalen i samfunnet.
Jeg er ganske sikker på at de aller fleste av dere kan kjenne dere igjen i dagens lille hjertesukk. For meg er det helsen som er utfordrende, men det er plenty andre parametere som påvirker hva vi kan forvente.
For noen år siden fikk jeg en kronisk sykdom som drastisk endret hva jeg kan gjøre. Det er knalltøft å kun greie en liten andel av det man er vant til å få til. Jeg har måttet lære meg å tenke nytt på hva jeg skal være fornøyd med å ha fått til i løpet av en dag, hva som er min “normal”.
Du kan vel også kjenne på den ikke sant? At du ikke synes du strekker til? Har du da også tenkt over at det i stor grad er du selv som definerer hva som er nok? At om du legger lista rett sted så får du flere gode dager enn om den legges for høyt?
Å ha de rette forventningene er nøkkelen.
Og nå ser jeg at jeg har vært litt ute og sykle på egne forventninger. De siste ukene/månedene har jeg vært mye frustert over at jeg ikke har strukket til. Jeg har hele veien gått og unnskyldt meg og sagt til meg selv at det er unntakstilstand pga “den og den helsedritten”. Og det er jo sant, det har vært mye rar helsedritt i høst, som har kommet i tillegg min kroniske sykdom, men samtidig så har jeg nok også skrudd opp forventningene mine for høyt til hva jeg skal få til. For random helsedritt må det være plass til når man har en sykdom som gjør at en liten helsedritt blir en big deal.
Eneste som kan sette forventningene på rett sted er jeg selv. Jeg er heldig sånn, jeg har ingen som henger over meg og maser om at jeg burde ditt og datt. Men, det er uansett ikke så lett å i år etter år holde dressur på behov, drømmer og ambisjoner.
Så, nå sier jeg høyt at jeg har en liten utfordring, så håper jeg det er det som skal hjelpe meg over kneika. Skinne lys på trollene så de sprekker. Sånn at jeg kommer tilbake til å være fornøyd med dagens innsats, ikke konstant gå å kjenne på at jeg også burde ha gjort ditt og datt…
Takk for at du hørte på, og klem til deg som kjenner litt på de samme utfordringene :)
Vinterbalkongen :)
Mitt store koseprosjekt, hvor naturligvis er viktig at det blir hyggelig å være ute på balkongen, men viktigst er det at det blir pent og interessant å se ut på den innenfra.
Dagens prosjekt var å utvide balkongen litt, med visuelt juks!
Og har du gjennomsiktig rekkverk så er dette superenkelt å kopiere, enten det er på en balkong, eller terrasse eller rekkverket ved trappen din.
Gjennom stuevinduet
Dagens innsats var å binde fast noen store grener med edelgran til rekkverket slik at de strakk seg ut på utsiden av rekkverket. Dermed oppnår jeg både å få myket opp og gjort det grønnere der ute, samtidig som jeg får balkongen til å se mye videre ut enn den er!
Miljøtips: Bruk naturtråd (feks hamp) slik at det ikke gjør noe om du får med tau når du plukker ned og kaster grenene på slutten av vinteren. Syntetisk tau har ikke noe i komposten (eller naturen) å gjøre! Bruk absolutt aldri fiskesener, for om noe av den forviller seg så kan den gjøre stor skade om fuglene finner den og bruker som redemateriale (har selv sett babyfugler som er døde fordi de ble sittende fast i redet).
Her valgte jeg å la basen på grenen stikke et stykke inn på balkongen, og så kamuflerer jeg grenen ved å sette kassen fremfor (kassen fungerer som bord/utstillingsplass).
Det er virkelig viktig å binde grenene godt fast, for det kan blåse godt på en balkong og du vil ikke at din gren faller ned på noen.
Store grener er enklest å få mye volum av naturligvis. Noen grener ligger langs med ytterkanten av gjerdet, og andre stikker rett ut. Det kan også være aktuelt for deg å binde grener så de stikker rett opp, det skal jeg gjøre litt lengre opp ved terrassedøren, og det er det jeg har gjort med lerkegrenen.
Og så har jeg dandert ut lys på grenene. Det er også bare på startsnivået, men jeg tror jeg nå kommer til å ha lyslenker på grener som stikker utenfor, men ikke på krukkene. I de vil jeg heller ha islykter og annet. Fint med variasjon!
Laange lyslenker er forresten enkle å vikle opp når man bor i 6. etg og kan slippe de utfor ;)
Dere som har fulgt meg siden jeg startet å blogge for snart ti år siden har vel fanget opp at jeg har en pussig juletrevane. Jeg vasker treet mitt!
Jeg hadde nemlig i mange år en nese som fikk panikkangst av helt vanlig juletreduft. Jeg hadde (har til en viss grad fortsatt) et vel overaktivt sanseapparat, og om det blir for mye duft så får jeg rett og slett vondt.
Så, første julen dette var et problem røyk juletreet rett ut, og endte opp med å starte den fantastiske tradisjonen med fuglejuletre. (se også her)
Den neste julen felte vi juletreet i egen hage. Verdens søteste og spinkleste furu fikk komme inn og være festens midtpunkt. (Hvor mye bar det er på et tre er naturligvis avgjørende for hvor mye duft/problemer det gir). Og det var denne julen jeg (etter tips fra bloggleser) startet det som siden ble en tradisjon: å spyle treet.
Siden dess har treet gradvis blitt mer og mer volumiøst i takt med at nesen min har taklet mer, men jeg fortsetter å spyle treet. For det er latterlig enkelt og temmelig smart.
Ikke mobb treet mitt! Jeg synes faktisk dette var ybersjarmerende :)
Slik vasker jeg juletreet:
Juletreet settes inn i dusjkabinettet, enten direkte i juletrefot eller i en skurebøøtte, og blir så dusjet med lunkent vann. Enkelt og greit. Noen blir forvirret av at jeg sier jeg vasker og tror jeg bruker såpe, det gjør jeg naturligvis ikke. Det er kun snakk om å spyle treet med vann. Og fordi jeg er makelig anlagt så består en god del av den vaskingen av at jeg setter treet under dusjen, setter på dusjen, og så kommer tilbake ca 10 min etterpå, kanskje rotere det så en ny bit får vann på seg. Og så til sist bruker jeg hånddusjen på de delene av treet som ikke har blitt dusjet skikkelig.
I eneboligen hadde jeg romsligere bad og gang enn jeg har her nede i leiligheten, så der pleide jeg å ta av plaststrømpen, (de årene vi hadde kjøpetre). Men i år var badet lite og treet volumiøøst, så da ble strømpen på. Funker finfint det også, lot bare treet stå lengre i dusjen.
Igjen: Fordi jeg er makelig anlagt så blir treet stående i dusjen til det er passelig tørt. Det er ikke nødvendigvis så fest å flytte ett dryppende vått tre, så hvorfor styre med det?… hehe.
Fordeler med å vaske juletreet:
* Du får dusjet vekk pollen, svevestøv, sprøytemiddel og annet som har lagt seg på barnålene og stammen
* Du får dusjet vekk noe av alt det som bor i ett tre. Jeg er opptatt av at vi ikke skal lage trøbbel ut av noe så naturlig som kryp, men for noen er dette et argument.
* Du fremstår som eksotisk om noen kommer på besøk
Ulemper med å vaske juletreet:
* Det tar ett kvarter av livet ditt
* Dusjen er opptatt mens treet tørker
* Du fremstår som kokko om noen kommer på besøk
PS: Jeg har jo snakket om denne vaskingen i mange år, og har hørt fra flere lesere som av ulike grunner ikke tåler trær så godt at de også har glede av å spyle treet. Det er ikke dermed sagt at det løser dine problemer, men det kan være noe å prøve om du eller i noen i familien din reagerer på å ha ekte tre inne.
Bonusmateriale: Hvordan få juletreet hjem når man ikke har godt av å bære: Bruke tralla naturligvis! Jeg har en “sekketralle” med ekstra stort brett som jeg bruker for å frakte alt mulig, de flira godt borte i juletreskogen på Vestkanttorget når jeg kom ruslende med den :)
Har du ikke kjøpt alle julegavene dine enda? Da synes jeg du skal vurdere boken min Fuglefryd :)
Det er en gave som gir og gir, for i tillegg til å romme rommer gode historier og bilder fra min hage, så gir den leseren råd om hvordan få flere opplevelser i sin egen!
Har du lurt på hvem som besøker deg? Hurtigguiden bakerst i boken gjør det enkelt å få oversikt
Har du lurt på hva fuglene liker å spise? Boken har tabell
Har du lurt på hvilken fuglematere som er bra for hva og hvem? Jeg forklarer
Har du lyst til å lære mer om gjestene dine? Jeg forteller
Har du lurt på hvordan få mer besøk? Jeg gir gode konkrete råd om både hagedesign og foringsstrategi :)
I tillegg er fuglefryd pepret med bilder og historier fra mine opplevelser, som bringer deg tett på fuglene og deres ulike personligheter.
Ja, også er det rett mye om den skjønne fuglen ekornet, hehe ;)
Jeg lagde denne boken fordi jeg ønsket å bidra til at flere skulle få øynene opp for hvilken herlige opplevelser som ligger og venter på dere rett utenfor vinduene, og tilbakemeldingene har vært overveldende positive, så nå tar jeg meg den frihet å rett og slett anbefale den. I all beskjedenhet..
Boken kan kjøpes her:
Fysiske bokhandler:
Fuglefryd er en par år gammel så ikke alle lokale bokhandel har den inne lengre, men spør!
Disse bokhandene har “klikk og hent”, hvilket letter jakten for deg:
* Nordli (viser hvem som allerede har inne) OBS Nordli har den på SUPERTILBUD akkurat nå, til 100kr!
* Notabene (viser hvem som allerede har inne)
* Tanum (viser hvem som allerede har den inne)
* Ark (fungerer som bestilling, så om ark ikke har den på lager så bestiller de den inn)
Bokhandel på nett:
Bøker er absolutt genialt å handle på nett. Der er utvalget overlegent, og de fleste steder har gratis frakt, så det blir ikke dyrere, faktisk er ofte nettbokandel billigere :)
Direktelenke til boken i trygge nettbutikker. (I rekkefølge etter utsalgspriser)
* Nordli SUPERTILBUD akkurat nå, til 100kr!
* Natur og fritid
* Adlibris
* Notabene
* Haugenbok
* Bokkilden
*Ark
Heihei!
Håper du har en fin jul! At du er omgitt av slikt som bringer deg glede, som senker hvilepulsen din, som gir deg latter og kos og ro :)
Jeg har det i alle fall godt selv. Jeg har vært en par dager ute hos foreldrene mine, i verdens koseligste julehus. Med familie og tradisjoner og snø og god mat og julepynt og gode minner. Og masse småfugler, hehe, det var faktisk utrolig koselig at det både på gården hos foreldrene og oppe rundt huset til min bror og hans familie er så mye småfugl. Spesielt oppe hos Jens-Helge var det livlig, med blant annet meiser, sisik, stilits og en skjønn flokk med sidensvans. Et resultat av noen års jevn innsats med foring, og til stor glede for oss alle.
Nå er jeg tilbake på sofaen i Oslo, og nyyyyyter Frogner-roen. I kveld skal jeg more meg med å pynte en kransekake (jeg har litt ambisiøse planer…. blir bloggpost om jeg lykkes, men følg med på Instagram-story så får du se underveis uansett åssen det blir). I morgen håper jeg å få tatt en tur til en onkel, og så får jeg se hva resten av romjulen bringer. Forhåpentligvis orker jeg både å få med meg noen hyggelige sosiale kaffeslabberas og å lage meg noen islykter og kranser ol med tilhørende bloggings. Vi får se, lave skuldre og lav hvilepuls er viktigst ;)
Jeg har lekt meg med å tegne med melis :)
Det kan du også om du vil, alt du trenger er en kransekake, melis, egg og en liten plastpose.
Ja, det er litt fiklete, men jeg vil hevde at dette ikke er vanskligere å få pent enn den tradisjonelle glasuren. Prikker er forresten skikkelig enkelt, lange linjer mer krevende. Uansett, det behøver ikke bli perfekt for å bli fint, som du jo selv ser av bildene ;)
Gode tips for å pynte kransekake:
Glasuren:
* Bland melis med eggehvitte, ikke vann. Rør nøye og godt så du får ut alle klumper. Slå opp en eggehvitte og prøv deg frem på mengde melis til du har en glasur som glir lett, men også holder litt fasong.
* Bruk en liten plastpose (ala frysepose) fremfor den tradisjonelle kremmerhus i matpapir. Plastposer er mye enklere å holde på med. De tåler mye mer, og tørker ikke så lett ut.
* Fyll i en tredjedel av glasuren i posen, ikke fall for fristelsen å fylle mer, det er enklere å jobbe med en liten pose.
* Klipp av bitte-bitte litt på tuppen a posen. Lite hull = mye enklere å lage detaljert dekor, så kan du heller holde tuppen lenge ett sted for en større perle.
* Tetter posen seg så bare kniper du over tuppen av posen med fingeren og drar ut klumpen
Pyntingen:
* Pynt en og en ring av kransekaken før montering, det er enklere. Noen ble pyntet mens de lå på bordet, noen på på en bolle satt opp ned så jeg fritt kunne bevege handa, og noen pyntet jeg mens jeg holdt i de. Prøv deg frem!
* Bomma du på noe? Skrap det vekk og legg på nytt, funker så fint så :)
* Ikke gå helt bananas med melisglasuren, det kan bli for søtt… Jeg har kun dekor på kransekakens ytterside, dermed blir det mindre melis totalt.
Brekkasje og montering
* Har en ring brekt? Lim den sammen med glasur (ha en god dært i såret og trykk de sammen) (reparasjonen gjør du før du dekorerer)
* Vent til melisglasuren har tørket nok til at den tåler å bli tatt på før du setter kransekaken sammen.
* Bygg sammen nedenfra og opp
* Ikke lim de ulike ringene for godt sammen da blir den vanskelig å brekke opp for å spise. Jeg synes det holder med to-fire gode punkt med melis pr ring.
Takk til Mat på bordet for inspirasjonen
Takk til mor for kransekaken :)
Og husk: