Quantcast
Channel: Moseplassen
Viewing all 861 articles
Browse latest View live

På forsiden av Hagegleder!

$
0
0
hageglede-2017

Fil 05.02.2017, 18.05.40I dag fikk jeg meg en overraskelse på Snapchat. Satt og åpnet meldinger, og så plutselig dukket det opp bilde av meg selv. På forsiden av ett blad!

Ble først litt forvirra, og så kom jeg jo på at jeg hadde gjort et intervju med Nelson Garden sitt kundeblad Hagegleder i sommer. Nå er tydeligvis bladet ute i hyllene, med meg på forsiden :)

Det er et hyggelig intervju. Du kan lese det på nett her, eller stikke innom en butikk som har Nelson-frø og plukke opp en papirutgave.

Klargjøring:
* Jeg sier det er logisk at små tomater er enklere å dyrke enn store. Det er det jo ikke, det som er logisk er at små tomater modner raskere enn store. Derfor er det enklere å lykkes med små tomater.

* Jeg er litt springende i teksten, så jeg vil gjerne få forklare dette med å så til rett tid. Frøpakken har ofte en ganske romslig såperiode oppgitt, feks mars-april. Følg pakken, og tilpass tidspunktet til utstyret du har og lokalt klima. Det er ikke nødvendigvis sånn at du får bedre plante av å så tidlig, du må ha gode forhold for planten mens den er baby, har du ikke det bør du vente til slutten av perioden. Og det er ikke nødvendig å styre med å forså noe som kan såås direkte ut, flott med blomster på sensommer og høst også!

Journalist Heidi Røsok-Dahl og fotograf Sara Johannessen var her i august på en av de åpne hagedagene, en av sommerens flotteste dager, på flere enn en måte. På bildet under ser du jentene sammen med en av hagegjestene, og den alltid like populære ‘Vanilla Fraise’ som jeg like gjerne lenker til først som sist, hehe.

apenhage-journalist-fotograf

The post På forsiden av Hagegleder! appeared first on Moseplassen - livet i hagen.


10 blomster og fugler på samisk!

$
0
0

I dag er det samenes nasjonaldag, og jeg fikk lyst til å bruke anledningen til å løfte frem det samiske språk. Så jeg har funnet frem til noen hagegleder og deres samiske navn. Jeg kunne ingen fra før, men skal i det minste pugge oarri :)

blaklokker

Biellorássi
Blåklokke, Campanula rotundifolia

 

ballblom

Boallorássi
Ballblom, Trollius europaeus

 

ekorn

Oarri
Ekorn, Sciurus vulgaris

 

rødkløver

Ruksesluovvar
Rødkløver, Trifolium pratense

 

smorblomst

Fiskesrássi
Smørblomst, Ranunculus acris

 

hjemmelaget meisebolle og kjøttmeis

Fiskesgaccet
Kjøttmeis, Parus major

 

hvitbladtistel-5

Alitdiehpperássi
Hvitbladtistel, Cirsium helenioides

 

geitrams

Horbmá
Geitrams, Epilobium angustifolium

 

sidensvans-2

Bealljerástit
Sidensvans, Bombycilla garrulus

 

bringebaer

Váran
Bringebær, Rubus idaeus

 

 

Språkkilder:
Bla Luondu ja biras , og Din ordbok
J
eg er klar over at det finnes flere ulike samiske språk, og at det helt sikkert i tillegg finnes lokale navn som avviker fra det jeg oppgir her, men jeg håper jeg har fanget opp de mest vanlige. Dersom du synes jeg burde endre noen av navnene så blir jeg glad for tips :)

The post 10 blomster og fugler på samisk! appeared first on Moseplassen - livet i hagen.

Lag islykter!

$
0
0
islykt-hjerter-2

Hurra! Nå har jeg fulgt med på værvarselet i flere måneder, og endelig sier yr at det er kaldt nok for islykter både her i Oslo og store deler av landet ellers :)

Jeg har blogget mye om islykter og har arkivet fullt av gode tips og mengder med inspirasjon!

Den mest populære islykt-metoden er uten tvil ballong-islykten. Alt du trenger er en ballong og minusgrader. Jeg forklarer hvordan:

Flere tips for å lage islykter med ballong i denne bloggposten, der forklarer jeg bla hvordan få flotte fasonger på de.

islyktform-tulipan-2

Du kan også lage islykter på disse måtene:
Lag islykt med en bøtte eller bolle
Lag islykt med to bøtter, slik at du lager din egen islyktform, og dekorere den!
Lag islykt med islyktform
Lag islykt med stoff (må være skikkelig kaldt)

islykter-inne

Et lite utvalg andre gode is-poster:
– Slik lager du vannoppsamling så du kan ha islykten inne
Lag en iskrans
Lag isdekor, festes utenpå lykter

 

iskrans-3

islykt-ballonger islykter-moseplassen islykt-inne

anne-islykter

Pst! Lager du islykt så vil jeg gjerne se! Legg feks inn bilde på Moseplassens facebookside :)

– og synes du det er gøy med islykter så tips gjerne vennene dine om guidene mine!

The post Lag islykter! appeared first on Moseplassen - livet i hagen.

Kråke – fryd og fakta

$
0
0
krake-2

Den første fuglegjesten på den nye takterrassen ble en kråke! Og siden jeg ikke allerede hadde blogget noe om den, så var jo det ganske perfekt. For selv om den er av de minst populære hagegjestene, så er den ganske klok og kul!

Aller først: “Kråke” kan bety hele kråkefamilien, Corvus, selv om det mest presise tolkningen er den konkrete kråkefuglen Corvus cornix. På engelsk heter denne fuglen (bla) Hooded Crow, på svens grå kråka og dansk gråkrage.

Kråke er en relativt stor fugl, 46 cm lang i grått og sort. Hekker over hele landet og er monogame. Har store åpne reder, gjerne i bartrær. Ganske altetende, og veldig klok, noe som fører til at den gjerne forsyner seg av avlinger, lagre og søppelbøtter…. I tillegg er den en ivrig redeplyndrer, og spiser ådsel.

Kråke ble i gammel folketro ansett som et varsel for død. Når man så legger til dens inteligens, og dens lyst på søppel og annen ferdig mat, så er det ikke egentlig så rart at kråken har dårlig omdømme. Sjøl har jeg ingen sterke meninger om kråken, og jeg synes nå den er langt å foretrekke fremfor måker  i alle fall… ;)

krake-4

Artige forskningsartikler om kråkefugler:
En oppsumerende artikkel om kråkers intelligens
– Kråker og åtteåringer er like smarte!
Hawaiikråker kan lage og bruke redskap!
Kråker kan fartsgrenser og tilpasser takeoff ut fra dette, ikke hvor fort bilen faktisk kjører
 Kråker har god hukommelse og kan være skikkelig langsinte
 Kråker kan vente med å spise, for å få noe bedre. Like smarte som aper!

Kråker er regnet som god mat, og er jaktbare. Les om kråkejakt hos Harvest

Andre norske kråkefugler:
– Kornkråke, kaie, lavskrike, nøtteskrike, nøttekråke, ravn, skjære og svartkråke.

krake-3 krake

Og i tillegg til å være klok, så er den tydeligvis også litt jålete. Det forplikter å bo på Vestkanttorget, må holde antrekket i orden ;)

Bannertest1

The post Kråke – fryd og fakta appeared first on Moseplassen - livet i hagen.

Hvordan skrive plantenavn:

$
0
0

Har du lurt på hvorfor jeg noen ganger skriver plantenavn i kursiv? Hvorfor det er ‘ tegn rundt noen navn? Kanskje du lurer på hvorfor jeg oppgir både norske og de “latinske” navnene? Her er en liten innføring i navneskriving!

Vitenskaplige navn (Latinske navn/ botaniske navn):
Alle planter har et internasjonalt navn. De fleste kaller dette det latinske navnet, men det mest korrekte er å kalle det det vitenskaplige navnet, og for planter kan man si det botaniske navnet. Det vitenskaplige navnet er delt opp i mange ledd og sier noe om hvem planten er i slekt med. Navnene kan være ganske lange, men det vanlige er å ha med bare de to siste leddene: slekt og art.

Slekt og art skrives i kursiv, med stor forbokstav på slekt, og liten på art. Feks slik: Hortensia paniculata. (På norsk syrinhortensia, se bildet under)

syrinhortensia-oppstammet

 

Norske navn
Når planter har en viss bruk i Norge så får de vanligvis et norsk navn. Men, dette er en uformell prosess og en plante kan godt ha flere ulike norske navn ut fra hvor en bor i landet (feks er hestehov og leirfivel samme blomsten). Vi har ikke noe formelt navnregister for norske plantenavn.

Vær vennlig oversett aldri ett utenlands plantenavn direkte til norsk. Bruk da enten det utenlandske eller det vitenskaplige, ellers blir det fort feil. Feks er ikke bluebells og blåklokker den samme planten, overhode ikke! Om jeg ikke finner dekning for at arten har fått norsk navn så bruker jeg helst det vitenskaplige, og oppgir det norske slektsnavnet i tillegg.

blaklokke-bluebell
Bilde: Til venstre: Blåklokke, Campanula rotundifolia
Til høyre: Bluebell, Hyacinthoides non-scripta , norsk navn klokkeblåstjerne.

 

Hybrider:
Når man krysser en art med en annen så oppstår det en hybrid. De fleste tilfeller av hybrider er menneskeskapt, men de kan skje naturlig. Hybridisering kan vises i det vitenskaplige navnet ved at det settes inn en X etter slektsnavnet. Så avhenger det litt hva som kommer etter x-en, og i noen tilfeller droppes hele greia. Dette er for komplekst til at jeg greier å informere, det holder å vite at x i navn = hybrid, men at ikke alle hybrider har x ;)

Navnsortsnavn:
Gartnere har gjennom mange hundre år jobbet med å krysse frem nye varianter av plantene. Det kan være et mål å få til en bestemt farge, få fylte blomster, eller få plantene høyere eller lavere. Slike varianter kan få registrerte navn, og da kaller vi de for navnsorter. Navnsorter skrives i mellom enkle fnutter ‘…’ (aner ikke hva tegnet heter). Det skal være enkle fnutter, ikke anførselstegn!

Navnsortsnavn skrives med store forbokstaver.

mr-morse-5

Bilde: Forglemmegeisøster, Brunnera macrophylla ‘Mr. Morse’

“Markedsførings-navn”
Av og til møter du på planter som har ett navnsortsnavn, men også kalles ett annet navn. Klematisen ‘Paul Farges’ er et slikt eksempel. Produsenten synes vel ikke ‘Paul Farges’ var ett sexy eller beskrivende navn, så den ga planten ett nytt navn for å bruke i markedsføring: Summer Snow.

Det samme gjøres for rosene David Austin utvikler. De har ett registrert navn (navnsort), og ett utstillingsnavn/markedsføringsnavn. For eksempel er navnsortsnavnet til Pilgrime ‘AUSwalker’.

summer snow paul farges klematis

Bilde: Klematis, Summer Snow

Eksempler på hvordan et navn kan skrives:
Forglemmegeisøster, Brunnera macrophylla ‘Mr. Morse’
Blåveis, Hepatica nobilis
Klematis, Clematis, ‘Paul Farges’. Eller Klematis, Summer Snow
Praktmagnolia, Magnolia × soulangeana
Hestmynte eller etasjeblomst, Monarda ‘Blaustrumpf’ (eller Monarda x ‘Blaustrumpf’ eller også Monarda hybrid ‘Blaustrumpf’).

'Blaustrumpf'

‘Blaustrumpf’

Hvorfor er det så nøye med navnene? 
Vel, for de fleste av dere er det ikke så nøye hvordan dere skriver ned navn i egne gjemmer. Men skriver du som meg noe andre skal lese så er det alltid bra å gjøre det riktig, og det er fordelaktig med den ekstra informasjonen som ligger i de vitenskaplige navnene. Selv bruker jeg veldig ofte vitenskaplige navn om jeg skal søke opp frø i en frøbutikk, eller om jeg skal lete opp informasjon på google. Mer treffsikkert og mer informasjon. Og så er det litt praktisk å kunne de vitenskaplige navnene, for de gir informasjon i seg selv, bla ser jeg lettere slektskap og det kan ofte si noe om plantens egenskaper. Og ikke minst, det er veldig globaliserings-vennlig. Lettere for meg å lese om planter på engelsk, og lettere for en svenske å lese min blogg.

:)

The post Hvordan skrive plantenavn: appeared first on Moseplassen - livet i hagen.

En hilsen til ekornmor på morsdagen!

$
0
0
ekorn-gravid

Ekorn er flinke og pliktoppfyllende mødre 💚

De er faktisk alenemødre, far gjør ikke mer enn å sette liv i gang og så stikker han sin vei. Så ordner mor med bolig, bærer barna frem i stadig voksende mage, og mater og steller og passer på de frem til de kan greie seg selv.

Ekornmor får ett til to barnekull pr år (jeg har dog opplevd at ekorn i hagen har fått tre på ett år). Hun går drektig i fire-fem uker, og føder vanligvis 3-4 barn pr kull. Ekorn fødes nakne, og etter omtrent tre uker har barna pels og åpner øynene. En uke etter det begynner de på sine første små utforskningsturer utenfor boligen. Ekornets bolig heter bol, som er lukkede “kvistreder” eller utforede innhule stammer. Du kan lage en ekornkasse og henge opp i hagen, jeg har oppskrift på det her.

ekornkasse-3

Ekornmor er omsorgsfull, og passer godt på de små. Dersom hun føler seg utrygg så tar hun barna med seg til en nødbolig hun allerede har gjort i stand. For noen år siden opplevde jeg faktisk en slik barneflytting når fuglekassen hun hadde bosatt seg i ble for liten.

ekorn-flytter-barn

Ekornbarna dier av sin mor til de er 8-12 uker gamle, men så er det slutt. Da flytter mor ut av boligen, og søskenflokken blir værende igjen.

to-ekorn

Det er ikke alltid innlysende hvilket ekorn som er en mor, men hun pleier å se litt sliten ut… hehe. Jeg tuller faktisk ikke! Nesten alle ekorn jeg ser med synlige patter, har lite hår på ørene og ofte litt variabel pels på kroppen. Dette henger natuligvis mest sammen med at de skifter fra vinter til sommerpels, men jeg tror ekornmødre bruker egen pels til å kle bolet slik at de får mindre pels enn jeg ser på gutta. Kan godt være noe jeg innbiller meg dette, og den sanneste markøren er naturligvis pattene, de er ofte synlige i perioden hvor ekornbarna dier.

ekorn-mamma-patter

Så. Hurra for ekornmor! Hun er en av de flinke i dyreverden og stiller opp for sine små :D 

Andre bloggposter du kan like:
Ekornbarnet ville ha kos, mor ville ha fred…
Mer fakta om ekornbarn
– Hvordan få flere ekornbesøk i hagen!

ekorn-mor-barn

Bilde: Ekornbarn til venstre, ekornmor til høyre. Du kan se forskjell i pels, profil på hodet, og naturligvis størrelse.

The post En hilsen til ekornmor på morsdagen! appeared first on Moseplassen - livet i hagen.

Se meg på TV2 i morgen tidlig!

$
0
0
Syrin

I morgen tidlig litt over ni blir jeg å finne smilende på God morgen Norge, TV2. Det er ganske lenge siden sist jeg var på TV nå, så jeg gleder meg veldig!

Dagens tema blir å drive frem grener. Hvordan ta de inn, hvordan lykkes med å få de til å springe ut, og ikke minst så skal jeg jo vise frem noen eksempler på alt det fine man kan drive frem. Så, skru på TV2 i morgen tidlig for en dose våååår! Sendeplanen sier ti over ni, men erfaring tilsier at det kan skyves på både ene og andre rettningen så skru på ni så er du sikker på å få det med deg. (Eller, om du ikke er så keen på å se morgentrøttentusiastiske meg: du kan lese denne gamle bloggposten for the basics)

gullbusk-bukett-1

Pst:
God morgen Norge ringte meg om dette kl 12 i dag! Hull i sendeplanen trengte å fylles og jeg er ikke vanskelig å be. Det blir derfor ikke så mange blomster i studio (selv ikke løfter om å få komme på tv får en knopp til å springe ut på en dags varsel..), men jeg supplerer de primært nakne grenene med bilder av utsprungne grener så jeg tror da det blir inspirerende lell. (Om noen på Nordstrand tilfeldigvis har en ferdig utsprunget bukett grener å låne vekk så si da endelig i fra).

Heldigvis var jeg allerede på Nordstrand, det er nemlig her de fleste vasene er. Så blir det litt spennende hva jeg finner i garderobeskapet, for alle de beste hverdagsklærne er på Majorstua. hehe, litt flyttekaos hører med, og skader ingen :)

The post Se meg på TV2 i morgen tidlig! appeared first on Moseplassen - livet i hagen.

Sol opp og sol ned, noen fordeler er det å ha to boliger!

$
0
0
soloppgang-vestkanttorget

Jeg er midt mellom boliger for tiden. Delvis på Majorstua, og delvis på Nordstrand. Og den perfekte kombinasjonen er å ta kvelden på Nordstrand, og morgenen på Majorstua :D

Noe av det fineste med Nordstrand har vært de aldeles fantastiske solnedgangene jeg får der. Store vestvendte stuevinduer og så mye himmel man bare kan drømme om, (og masse fin forurensning som solen kan farge..)

solnedgang-januar

solnedgang-nordstrand

Soloppganger derimot har aldri vært eiendommens styrke, på grunn av skråningen den ligger i. Men her på Majorstua blir det andre boller! Her har jeg store vinduer mot øst, og interessant forgrunn med arkitektur og trær. (Og minst like mye forurensning… hehe.) Det har ikke vært så fotogent enda så jeg har bare det ene bildet på topp, men plutselig en dag letter gråværet, og da er jeg skuddklar ;)

Så var det solnedgangene da. Foreløpig gjemmer solen seg bak huset når den går og legger seg. Men til sommeren tror jeg nok jeg kan få farget ansiktet og blomster i den vakre varme kveldssolen igjen, og i mens gleder jeg meg over å våkne med sola!

Syrinhortensia badet i kveldssol

Syrinhortensia badet i kveldssol, det blir reprise på denne på takterrassen!

The post Sol opp og sol ned, noen fordeler er det å ha to boliger! appeared first on Moseplassen - livet i hagen.


Konkurranse: Vinterhagen!

$
0
0
frostbilder-2

Jeg liker årstider!
Jeg liker at vi i Norge får oppleve endring gjennom året, og hver årstid har noe å glede seg over.

Akkurat nå tryller frost med vann og lager frost, is og snø. Og jeg vil gjerne bidra til å løfte frem det vakre i vinterhagen, og håper du blir med på det!

frostender-7

Så: Derfor startet jeg i går en helt uformell konkurranse på facebooksiden. Den er så improvisert og uformell at jeg ikke har fått skaffet premie enda, men det ordner seg nok på mandag.

Hvordan delta:
Legg inn ditt mest fascinerende/ inspirerende/ vakreste bilde i denne facebooktråden. Påmelding åpen ut onsdag (ja, jeg sa først mandag, men jeg ser jeg trenger mer tid så jeg flyttet det). Når påmelding er stengt bruker jeg en par dager på å se gjennom bildene, og plukker ut noen finalister som jeg presenterer, og så stemmer dere frem en vinner!

Målet her er som alltid å få folk til å dele sine hagegleder, det som gleder deg gleder nemlig også andre. Håper du blir med!

Det er allerede 50 bidrag, se de her, og legg inn din egen vinterskatt :)

frostbilder frostbilder-4

The post Konkurranse: Vinterhagen! appeared first on Moseplassen - livet i hagen.

Skjønne anemoner!

$
0
0
boblen-vase-2

Jeg har fått noen av vasene av produsent

Anemoner er en av mine favorittblomster å kjøpe i snitt (fancy ord for bukett). De er så herlig uformelle! Ingen stiv standardisert fasong i sikte, her bølger og bukter og leves det!

anemone-7

Det er jo ikke bare de dansende stilkene som er vakre, jeg er like forelsket i de store kronbladene, og de absolutt gørrvakre svarte knappene i midten. Mye å glede seg over!

Anemoner er å få gjennom store deler av vinteren. Du må på en blomsterbutikk med litt utvalg, og det er ikke den billigeste blomsten, men fordi hver blomst gjør så mye av seg så kommer du langt med noen få i en vase. Jeg har en slank høy grønn emaljevase som tryller tre til en festbukett, eller du kan ha en og en i små vaser, strødd utover festbordet.

 

boblen-vase-6

Du vet kanskje at blomsterbuketter holder lengre om de får stå i lave temperaturer enn i høye? Hvor stor forskjell temperaturen har på holdbarhet varierer noe med art, og anemoner er så absolutt en av de som stortrives litt kjølig. De blå anemonene i denne artikkelen fikk jeg 3. februar, og de står fint i dag, 17 dager senere! Dette er jo ren juks for de har bodd mer i kjøleskapet enn på stuen, men dog, bra er det uansett. (De står nemlig på Nordstrand og settes inn i kjøleskapet de dagene jeg bor på Majorstua).

 

boblen-vase-5

Disse tre skjønnhetene har hatt flere vase-liv. De startet ut i høy slank vase, det er min favorittform for de for så kommer stilkene så fint frem. Men, ganske raskt kollapset en av blomstene grunnet en råteskade på en stilk, og da skar jeg ned hele gjengen og satt de i en lav vase. Og så mens jeg jaktet etter vaser til tirsdagens tv-opptreden oppdaget jeg til min store forundring at jeg faktisk har tre små Bobler, og de formelig ropte etter å bli brukt :)

boblen-vase-3

Boblen er altså en av vasene til Finn Schjøll, som produseres av Magnor Glassverk. Jeg har fått disse småvasene på ulike pressevisninger oppigjennom, og ble veldig glad når jeg nå oppdaget at de jo passer fint sammen, og at de passer så godt til anemoner.

Men, altså, alt kler jo den smukke ;)

anemone-6

anemone-lilla

 

The post Skjønne anemoner! appeared first on Moseplassen - livet i hagen.

Ha det bra, fine hagen!

$
0
0

Litt emosjonell i kveld
I dag var det overtagelse på hus&hage, og det er jo naturligvis litt rart. Ikke direkte trist, men allikevel litt trist.. hehe. Vrient å forklare, men emosjonelt dekker det da i alle fall ;)

Heldigvis så er det en helt fantastisk familie som skal ta over. Kjempehyggelig ungt par med en baby og en smårolling. De ser ut til å se det som er av sjarme, og også se muligheter i det som Hallstein og jeg aldri fikk tatt tak i. Jeg ønsker de bøttevis med herlige opplevelser i sitt nye paradis, og håper de kommer til å trives maksimalt mellom blomster og spiselige skatter og humler og ekorn.

Så, i dag byr jeg på minner fra den gamle hagen :)

Og for meg er en ny epoke allerede i gang! Jeg er nå på plass i min nye bolig, den nye laptoppen har omsider kommet, og jeg gleder meg til å ta opp igjen bloggingen etter et ufrivillig fravær. 
– pst: Jeg er i gang med å lage vårstemning på terrassen allerede… regner med å vise dere til helgen, så følg på! 

 

 

 

 

 

 

 

 

(bildet over er fra en sen kveld en høst, det er helt undervurdert å sitte godt inntulla i ull når flaggermus og møll er på jakt!)

Du finner mer fra gamlehagen, og også fra inni huset, i denne posten fra salgsprosessen.

Og om du lurer på hvor jeg skal bo heretter så kan du se litt av det her. 

The post Ha det bra, fine hagen! appeared first on Moseplassen - livet i hagen.

Takk!

$
0
0

Onsdag var en fin dag, og en dag med mange følelser.
Det var overtagelse på hus og hage, og jeg delte på kvelden en bloggpost hvor jeg tok farvel med hagen og sa at jeg var litt emosjonell. For det var jeg jo naturligvis.

Jeg satt strek for ett liv. En ting er jo at jeg flyttet fra hagen som er så kjær, men mer ladet er det jo at dette avslutter nok en ting mellom Hallstein og meg, (min x-mann). Jeg har med meg gode opplevelser fra gamlehagen og jeg kommer alltid til å tenke tilbake til den hagen med kjærlighet. Og nå tar en ny fin liten familie over stafettpinnen der, og jeg fortsetter livet mitt med nye flotte muligheter her på Majorstua.

 

Jeg er så heldig at jeg har mange rike opplevelser å se tilbake på. Og enda flere spennende opplevelser i vente!

Jeg er også så heldig at jeg i stor grad greier å kjenne på at det er litt sorg og savn for det som ikke ble, uten at det blir overveldende. Jeg ønsker å stå i følelsen litt, erkjenne at den finnes, og at det er ok. Og så går jeg videre, ser frem og gleder meg oppriktig over muligheten til å skape noe nytt :)

 

Så jeg blogget kort om at jeg var emosjonell, og fikk sånn en fantastisk respons! Det varmet! Utrolig hyggelig at dere lesere tok del i dagen med meg, at noen av dere delte egne erfaringer rundt dette å flytte fra et kjært sted, og at andre heiet på for de nye opplevelsene som kommer. JEG ER SÅ PRIVILIGERT!

Det betyr så utrolig mye for meg å ha dere med på reisen. At dere er interessert i å delta i mine opplevelser, og at dere bryr dere om hvordan jeg har det. Så tusen takk for det!

Klem Anne :)

Pst: Bildene er av vårblomstrende løk. De er fotografert i gamlehagen, og kommer nok også til å glede meg her i nyhagen. Løkblomstring som automagisk starter nytt liv, som øser av seg selv og gir oss gode opplevelser.
Fra øverst: Krokus ‘Prince Claus’, Tulipa turkestanica, Perleblomst (akkurat denne Muscari latifolium), rutelilje (fritillaria meleagris), og til sist en fuglestjerne (Ornithogalum).

The post Takk! appeared first on Moseplassen - livet i hagen.

Vinterhagen! Avstemning

$
0
0

Herlige vinteren!
I forrige uke satt jeg opp en enkel konkurranse på Facebook. Du kan se alle bidragene her og her. Jeg har gått gjennom og valgt ut 9 finalister (ikke lett skal jeg si, måtte tilslutt trekke lodd blant topp 17), og nå kan du stemme frem en vinner! Vinneren får ett eksemplar av min bok Fuglefryd.

(og jeg beklager at det tok tid fra utlysning til nå, men jeg har hatt store dataproblemer).

Her er finalistene, avstemningen er nederst, – husk å stemme!

Bilde tatt av: Torill Vissebråten

Bilde tatt av Tina Saatvedt

Bilde tatt av Maria Strøm

Bilde tatt av Birgitte Johannessen

Bilde tatt av Mariann Svingen

Bilde tatt av Diana Madeleine Kalvatn

Bilde tatt av Else Marie Lida

 

Bilde tatt av Bodil Udstuen

Bilde tatt av Maria Kyhn

Avstemning:
– merk av ved det bildet du vil stemme på, og trykk så Vote nederst. Avstemningen er åpen ut helgen, vinner annonseres mandag.

Oppdatert: Jeg ser at avstemningen dessverre ikke oppfører seg pent i alle nettlesere… Dersom du ikke får opp en boks å klikke ved siden av navnet på kandidaten, så stemmer du ved først å klikke på selve navnet, og så klikke på “Stem!”


Oppdatert: Jeg ser at avstemningen dessverre ikke oppfører seg pent i alle nettlesere… Dersom du ikke får opp en boks å klikke ved siden av navnet på kandidaten, så stemmer du ved først å klikke på selve navnet, og så klikke på “Stem!”

Herlig med ekte vinter, eller hva! Men ja, nå er jeg klar for våren, i løpet av helgen skal du få se hva jeg har satt i gang med på terrassen :D

The post Vinterhagen! Avstemning appeared first on Moseplassen - livet i hagen.

Bruk lykten til blomster, og gjør mer ut av lite!

$
0
0

Jeg er i gang med å møbler til den nye balkongen min! Det er så gøy og jeg skal snart vise frem, men i dag fikk jeg lyst til å vise deg et lite og veldig enkelt triks for å få sesongens første blomster til å gjøre mer ut av seg!

Men først om dette med å sette planter ut nå…
Ja, det er jo litt tidlig enda å begynne å sette ut planter, men i de mildeste delene av landet er det mulig om du er villig til å ta risikoen (og eventuelt løfte de inn i de kaldeste periodene).
* Her finner du en oversikt over 23 tøffe planter
* Her kan du lære om hvordan herde plantene så de ikke får sjokk av å bli satt ut i vinternatta

 

Så, tilbake til trikset mitt: Jeg setter blomster inn i lykter!
Hvorfor? Jo fordi:
1. Det er pent og tryller om lite til mye! Lykten og blomsten (eller pønt) danner en enhet, og vips så har en liten potte blitt til noe som virkelig synes.
2. Lykten beskytter mot vind. Vind kan være veldig avkjølende, planter som står lunt tåler lavere målt temperatur enn de som står åpent. Dette kommer av hva man kaller effektiv/følt temperatur. Kald vintervind er meget avkjølende, det vises ikke på gradestokken, men plantene kjenner det, og du har sikkert også opplevd at det er kaldere når det blåser.
3. Lykten er enkel å løfte inn om det skulle bli meldt skikkelig kaldt

Disse lyktene har fått primula i seg. Jeg har andre lykter på terrassen med kun mose i, og en med løkblomster i. Så trikset kan tilpasses dine preferanser og temperaturen der du bor!

Lykten setter du der du ser den mest. Feks ved inngangsdøren, eller rett utenfor terrasse/ balkongdøren.

Er du våryr og klar for mer inspirasjon, så titt innom stikkordet mitt Juksevår! Og på søndag (eller mandag om ikke solen dukker opp i morgen heller) så deler jeg fra resten av terrassen!

The post Bruk lykten til blomster, og gjør mer ut av lite! appeared first on Moseplassen - livet i hagen.

Driver grener: Syrin og kastanje har sprunget ut!

$
0
0

For litt over to uker siden tok jeg inn noen kastanje- og syringrener i forbindelse med sendingen på TV2. De ble faktisk ganske bereiste disse grenene, og de to siste ukene har de stått her på Majorstua og gledet meg med å gradvis folde ut blader og blomster.

Og for en glede!

Kastanjegrenene er nok for unge til å lage blomster, men den byr jo på de kuleste bladene. Og syrinen har virkelig stilt opp med mange små herlige blomsterdusker, og duft!

Så, i dag deler jeg noen bilder av vidundrene, og håper du blir inspirert til å ta inn en gren eller fem. Absolutt alt mulig kan tas inn, noe får blomster og noe får blader, prøv med det du har og følg spent med på hva de byr på!

Du finner tips til hva du kan drive og hvordan lykkes maksimalt med drivingen i denne bloggposten.

TIPS :
Når du driver grener slik så kan du oppleve at blader eller blomster tørker ut. Det skjedde etterhvert på disse syringrenene, planten hadde nok med å trekke opp vann til syrinblomsten så den pensjonerte bladene. Helt greit det!

For å unngå uttørking er det viktig med rent vann i vasen, skarpt snitt på grenen, at grenene ikke står over panelovn, og heller ikke i sydvent vindu som har mye sol. Du kan dusje grenene med vann, men jeg er littegrann usikker på hvor mye effekt det egentlig gir for uttørking, men det kan gjøre at knoppen bryter raskere ut. I teorien er det også bedre med korte grener enn lange, men jeg har kjørt noen sammenligninger og kan ikke se at det gir stort utslag, det er viktigere å holde grenen unna solsteika og panelovnen.

 

 

Har du tatt inn grener? Vis gjerne frem dine skatter på Moseplassens facebookside, eller på Instagram med taggen #juksevår. Jeg digger å se hva dere driver med, og veit dine hagegleder kan glede mange andre også! :)

The post Driver grener: Syrin og kastanje har sprunget ut! appeared first on Moseplassen - livet i hagen.


Første bit av vårbalkongen på plass!

$
0
0
takterrassen i motlys

Inneholder sponsede produkt

Endelig kan jeg vise dere litt fra det nye balkonglivet mitt! Dette er jo bare en liten start, men det gjør godt å komme igang. For selv om det er for kaldt til å sitte lenge ute, så er det koselig å være der i en par minutter, og ikke minst herlig å se ut på og glede meg til at været blir varmere! (Og aller best må jeg jo innrømme at det er å pusle sammen oasen min, hehe).

Men aller først en liten annonsering: Vinneren av konkurransen om Vinterhagen ble: Maria Kyhn! Gratulerer! Jeg har sendt deg en direktemelding på Facebook, og så får du etterhvert ett eksemplar av boken min Fuglefryd i posten. Håper boken kan bringe deg glede, og takk for at du spredde glede med ditt vakre bilde! 

Så, tilbake til min vinterhage. For ja, hehe, på tross av at det er litt vår inni hodet mitt, så er det jo fortsatt vinter ute… ;)

Takterrassen, balkongen, verandaen, eller hva du nå vil kalle den har fått seg en dose med møbler, mose og stæsj, og noen ganske få trassige planter. Poenget nå er å få på plass noen rammer, og så ettersom været varmer til fylle på med mer og mer planter. Det kommer mer stæsj også… bla har jeg planer om å lage div dekor med bjørkegrener, og ikke minst få hengt ting opp ikke bare lene det på toppen av annet.

Sittegruppen er fra Sundays Design. Jeg har fått møblene av produsenten, de er med andre ord sponset. Jeg er nå i min fjerde sesong med disse møblene og jeg kunne ikke vært mer fornøyd!

Trolig kommer jeg til å vri sofaen og sette den på tvers etterhvert (det vil gjøre at balkongen virker bredere), men det er litt styrete (håndløperen går så langt ut i rommet at jeg det ikke er plass til å tre sofaen ned ovenfra, så den må skyves inn fra hjørnet på terrassen). Jeg venter med det til jeg har grunnstrukturen for området bak sofaen. Der skal det nemlig bli bakgrunnsoase med store plantekasser.

Små og store potter har fått mose på seg

Og noen små keramikkkrukker har fått løkplanter i seg. Løk kan tåle overraskende mye om de er godt tilvent kulden og står lunt (5-10 minusgrader), de bør også ikke ha kommet langt før de settes ut, jo lavere jo bedre.

Her har jeg satt løkene inn i en stor lykt, som fungerer som minidrivhus. Jeg viste frem denne ideen i bloggpost i forrige uke, se den her. Vil minne på at det ikke egentlig blir varmere innenfor, fordi lykter jo har mye ventilering og null varmekapasitet, men det blir lunere og det i seg selv gjør stor forskjell.

Jeg har et skikkelig minidrivhus også, der blir det faktisk varmere. Men den er mest egnet for å jevne toppene, etter noe tid vil det bli samme temp som utenfor.

Med unntak av de småplantene så er alt du ser her er med fra gamlehagen. Inkludert dette herlige dyrehodet som fulgte med kjøpet på Nordstrand. På en måte burde den vært igjen der og gledet nye beboere, men nope. Hodet er nå ett av mange fine minner fra en flott tid, og perfekt for den frodige og løse stilen jeg liker, og viktig bidragsyter for å få myket opp den veldig harde arkitekturen.

Du ser også at jeg bruker mye trekasser. De er geniale for å løfte planter og pynt opp i øyehøyde, og skaper mye miljø. Jeg får ofte spørsmål om hvor slikt kan kjøpes, og du må nesten spørre på ditt lokale hagesenter eller blomsterbutikk. En billigere og enda kulere løsning er å lage de selv, gjerne med gamle materialer for så får du øyeblikkelig patina.

Bare for å vise hvordan det var før jeg begynte å fylle på

Og slik er det altså nå!

Dette er jo bare en bit av takterrassen min, og jeg skal jobbe mer med dette området før jeg fortsetter videre. Neste store grep her blir å fjerne noen av platene i rekkverket, det gleder jeg meg til, for å er det temmelig”bur” her nå.. Og så blir det fint å få hengt ting opp, og satt til noen flere dekorasjoner, og etterhvert fylt på med litt mer planter, og vips så er våren her…. :D

Herlig tid!

 

The post Første bit av vårbalkongen på plass! appeared first on Moseplassen - livet i hagen.

Fra “bak scenen” på Sommerhytta, TV2 (+ info om annen hage på tv)

$
0
0

Det har vært så mye som har skjedd den siste måneden at jeg ikke har greid å henge med på tv. Så det var først i dag jeg fikk satt meg ned med Sommerhytta, og oppdager at de jammen er inne i sin siste uke!

To siste program går onsdag  kl 19.30 og torsdag kl 20.30, + diverse repriser, inkludert reprise på dagens episode i morgen kl 1800.

Dersom du i likhet med meg ikke har fått med deg alt underveis så ligger alle 40! episodene av Sommerhytta på Sumo (betaltjeneste)

Jeg var faktisk på opptaket den nest siste uken i høst. Det var blitt bikkjekaldt, og ikke akkurat sommerlig, men veldig gøy å se hva deltagerene hadde fått til (wow!) og få meg en prat med dommerene: Finn Schjøll, Aina Steen og Lars Fossum.

 

Nå er jeg spent på å se hvem som vinner. Det var så artig å overhøre dommerene når de oppdaget at deltagerne gikk inn i finaleuken av Sommerhytta med tre hammere hver seg, den var slettes ikke manipulert slik om noen skulle finne på å tro det. Det ligger an til spennende innspurt!

 

Legger ved noen bilder tatt underveis i filmingen, håper dere også kan synes det er litt moro å få det hele fra et nytt perspektiv :)

(gaaah! den blå porten der, kan noen skaffe meg en sånn, ferdig patinert?)

Herlige sjarmører på sett :D

Morro at de ulike lagene løste inngangsområdet sitt så ulikt!

Legg merke til hva produksjonsteamet har på. Stakkars dommerene prøvde tappert å late som om ingenting, men varmt var det IKKE. Jeg sto med lue og vinterjakke og hakket tenner…

Sommerhyttas tre dommere, fra venstre: Lars Fossum, Aina Steen og Finn Schjøll.

Nå gleder jeg meg til å se hvem som vinner!!

 

Pst: Sommerhytta er ikke eneste hagetv-program som går nå. Monty Don er i gang på den norske kanalen Vox med sin Liten hage, store planer, (Small gardens big ideas).

Går torsdager kl 20.30 til 21.50, anbefales!

 

The post Fra “bak scenen” på Sommerhytta, TV2 (+ info om annen hage på tv) appeared first on Moseplassen - livet i hagen.

Blomster til balkongen: Rosa

$
0
0

Jeg koser meg for tiden med å planlegge hvilken planter jeg skal ha på den nye balkongen. Fordi jeg liker roen det bringer så blir de ulike områdene utdelt hovedfarger, og borte ved hovedsitteplassen (som jeg viste frem tidligere i uken) så blir hovedfargen en rekke nyanser av rosa, alt fra det helt lyse og over mot de mørkere burgunder og lilla.

Så, her er noen blomsterplaner for balkongen, og til de av dere som nå blir forvirret og tenker: Jammen, dette kunne jo like gjerne vært planene for et bed.. så JA, det stemmer! Vi må slutte å la oss begrense til å ha sommerblomster i krukker! Busker, trær og stauder er også egnet for krukkeliv, du må bare unngå de tørsteste plantene, sørge for at krukken er romslig, og gi de god jord. (se her for flere tips om hvordan lykkes med krukkene).

 

Blodbeger, Rhodochiton atrosanguineum
En flerårig klatreplante, Er ikke vinterherdig og brukes ofte som sommerblomst, eller kan overvintres inne.
Får et fantastisk dryss med blomster, som består av en mørk trompet, og en lysere klokke. Klokken er høyblader og holder seg på etter at blomsten har blomstret av, noe som gir planten meget lang og overveldende blomstring.
Kan såås, men det er litt i seneste laget nå. Selges som planter på velasorterte hagesentere.

Entusiastisk på å slynge seg og skal få vokse langs rekkverket :)

 

Hagepoppelrose, Lavatera trimestris ‘Silver Cup’
Lettsådd, lettstelt og trassig ettårig plante. Har ikke hatt den på noen år, men i år må den få være med igjen! Kan såås direkte ut i april-mai, blir ca 60 cm høy og får rosa blomster med stenk av sølv i. Har ikke prøvd den i krukker, men ser ingen grunn til at den ikke skal takle det helt fint, men må muligens støttes opp litt.

Les mer om hagepoppelrose her

 

Julerose, Helleborus (hybrid)
Staude som blir omlag 30 cm høy, har vintergrønne blader og blomster i ulike toner av hvit og rosa. Blomstrer meget tidlig på våren, og er høyt elsket av humler og andre pollinerende insekter. Vakker rett og slett, og tøffere enn mange tror, så denne kan dyrkes i mange hager, og i krukker (H5)

Jeg hadde svært mange juleroser i gamlehagen, noen av de har fått bli med hit til balkongen og jeg gleder meg til blomstring!

 

Silkepeon (hagepeon), Peaeonia lactiflora
Gammeldags og folkekjær staude som blomstrer i juni-juli i nyanser av hvitt og rosa og blir 70-100 cm høye. Ish. Peoner er ikke plantene som presterer lengst, men naturligvis har jeg plass til juveler som gnistrer en par uker! Det fine med krukker er jo at de kan flyttes på og dermed dyttes inn i bakgrunnen når de er kjedelige, og peonene har igrunnen fint bladverk, så klart jeg må ha med denne skjønne stauden! Her er dog støttesystem et absolutt must.

Mange tror at peoner er tandre. Det er de ikke, silkepeonene er faktisk herdige til H7. Men de liker ikke at du tafser på røttene dems så la de stå i ro i en krukke du ikke planter om. Les mer om peoner og stell av de her. 

 

 

Middagsblomst, Dorotheanthus bellidiformis
Jeg jobbet på ett lokalt handelsgartneri (hagesenter med produksjonsenhet) når jeg var barn, og en av de for meg rareste sommerblomstene vi solgte var middagsblomst. De ser ut til å ha gått helt av moten, men de er virkelig kule og verdt å dyrke og i år skal jeg prioritere å så de igjen!

Spiselige, lav og teppedannende, og visstnok tørketålende. Tipper den havner som bunndekker under ett av trærne, eller kanskje i planteveggen…  Les mer om middagsblomsten her, ikke vanlig i salg så denne må du selv så (mars-april). Impecta og T&M har frø.

 

Valmuer
Oki, her måtte jeg jukse litt, for bildet over viser en staudevalmue, mens jeg egentlig har tenkt å så meg noen ettårige valmuer. Har masse frø liggende, som aldri har blitt sådd…

Det finnes mengder av herlige valmuer, i fargenyanser fra hvit til gul til rosa, rød, orange og lilla. De har de kuleste knoppene, vidunderlige vaiende blomster, og artige frøkapsler. Humlene liker de så lenge du holder deg til de åpne (ikke fylt).

Valmuer liker ikke å bli tafset på røttene sine. Så denne bør såås direkte ut der den skal vokse, eller i single potter. Ikke planter å breddså for prikling.

 

Alunrot, Heuchera
Denne luringen er ikke på lista på grunn av sine blomster, selv om de også er ganske fine i nyanser av rosa og hvitt. I dag er alunrot en populær plante blant mange hagedesignere fordi man har kultivert frem så mye spennende bladverk. Den kommer i alt fra ulike nyanser av grønn, inkludert de lyse lime tonene, men også ulike nyanser av rødt, både mot det orange og mot det lilla. Samt at noen av bladene har tegninger i sølv.

Alunrot er en staude, og rimelig herdig (H6), men ikke den mest trofaste. Den har en uvane med at den vokser seg opp av bakken, og de mest fancy bladfargene kan være vanskelige å få til å overleve fra år til år. Så ikke ett sikkert kort, men vel verdt en sjangs.

.

Oki. De to siste her vil jeg ikke nødvendigvis anbefale en nybegynner med bitteliten balkong i solsteiken, de er nemlig i følge boka litt tørste. Men. Har du litt skygge, og/eller er flittig til å vanne så ser jeg ingen grunn til å ikke ha de. Jeg har selv hatt syrinhortensia i krukke i flere år, gikk brillefint, og akeleie gror jo som ugress så hvor tørst kan den egentlig være?

 

Akeleie, Aquilegia vulgaris
Romantiske, villige, gammeldagse og vidunderlige. Akeleier tror jeg ikke er den første planten folk tenker på for balkong, litt med rette for den liker ikke å tørke ut. Men den er ellers veldig herdig (H8, dvs absolutt alle hager i Norge), bladverket er pent (klipp det ned etter blomstring så får du nytt friskt bladverk som danner bakgrunn resten av året), og den er humlemagnet, og slik får du en ekstra dimensjon til uterommet ditt.

Jeg kommer til å la den stå i en romslig krukke, gjerne ikke i mest solstekende plass, og regner med at det går fint. Heng på så får vi se!

Les mer om akeleier her. 
(og hehe, ja, det ble visst med innkjøpet av frø, fikk aldri somla meg til å så. men frøene er fortsatt gode de, og jeg fikk ikke med meg noen akeleier fra Nordstrand så nå blir i alle fall de frøene sådd!)

 

Syrinhortensia, Hydrangea paniculata
Jeg skal naturligvis ha både busker og trær på min lange takterrasse, de er viktige for å skape volum og miljø, og den mest selvskrevne av de alle er syrinhortensiaen. Jeg maser om dette hvert eneste år: Kjøp skikkelige hortensiabusker, ikke de buketter-på-rot greiene som roper så høyt og fristende. Bukett-på-rot er fint en måned eller to, mens skikkelige busker er fine år etter år etter år, og blir mange ganger så stor… (kan beskjæres om de blir for store)

Personlig sverger jeg til syrinhortensia fremfor annen hortensia fordi den er hakket lettere å lykkes med, men det finnes også andre gode hortensiaer, snakk med ditt lokale hagesenter. Obs. Generelt er hortensia en tørst plante. Gi den en stor krukke, og la den gjerne stå med litt skygge.

Bildet viser en av mine favoritter ‘Vanilla Fraise’, den er med fra gamlehagen :) Les mer om syrinhortensiaen i denne artikkelen.

 

 

Det var noen av mine kjæreste rosa venner. Del gjerne dine favoritter i kommentarfeltet!

The post Blomster til balkongen: Rosa appeared first on Moseplassen - livet i hagen.

Ta vare på løkblomstene og primulaen, de er gratis hageplanter!

$
0
0
Anne med krukke med perleblomster

Påskeliljer, perleblomster, rutelilje, krokus, iris, svibler og det meste annet av løkblomster du koser deg med i små potter gjennom vinteren kan plantes i hagen eller bakgården og gi deg glede i mange år fremover! Det samme gjelder primulaen og julerosene.

Nå:
Det eneste du gjør foreløpig er å glede deg over blomstringen.

Når de har blomstret av:
* Når påskeliljer, perleblomster, krokus, iris, rutelilje og svibel lar du visne ned naturlig, og så kan du sette vekk hele potta frem til våren, gjerne i en utebod.
* Primula, julerose, vinterblom, klosterklokker og snøklokker må du fortsette å gi vann og lys inne frem til det er greit utplantningsvær, (i de mildeste delene av landet er det allerede ok å flytte de ut).

Til våren:
Når våren er her så skal skattene plantes. Enten i egen hage, i en bakgård, eller du kan donere de til et offentlig areal nær deg. Jeg veit det er noen geriljahageintitativ på dette rundt om i landet, feks her på Frogner samler og planter de løk i Tinkern. Del gjerne tips om lignende initiativ kommentarfeltet!

Plantene herder du først før du setter de ut, les om det her. Løkpottene kan du dele opp og så plante dypere, les hvordan dele og plante løken her. Og vips så har du gratis blomster som kan glede deg i mange mange år fremover!

 

LES MER:

The post Ta vare på løkblomstene og primulaen, de er gratis hageplanter! appeared first on Moseplassen - livet i hagen.

Jeg skal på Tv i morgen og snakke om småfugler som terapi!

$
0
0

I morgen tidlig (altså tirsdag) ca kl 08.40 skal jeg på God morgen Norge, TV2 og snakke om hvor verdifult det er å få naturen tett på livene våre. Det er nemlig gjort forskning som viser at det er bra for mental helse å daglig se småfugler og grønne utemiljø! Innslaget gjøres sammen med Håkan Billing som leder Oslo og Akershus Ornitologisk forening.

Forskning:
Universitetet i Exeter, UK, publiserte nylig forskning som viser at personer som hadde grønne utemiljø med rikt utvalg av fugler rundt huset sitt hadde lavere nivå av stress, angst og depresjon enn de med mindre slik kontakt!

Du kan lese pressemeldingen deres her, og det norske referatet på forskning.no her.

Det nye her er at man har fokusert på nytteverdien i fuglelivet. Det foreligger allerede mye forskning som viser at grønne utemiljø har stor helsegevinst. Både for mental helse og fysisk helse! Å kunne se ut på levende naturlige uteareal er rett og slett sundt. Det senker behovet for smertestillende medisiner, og gir reduksjon i liggedøgn på sykehus! Jeg skrev en lengre artikkel med forskningsreferanser for to år siden, du kan lese den her. 

 

Det gjør godt å komme tett på naturen!
Jeg har personlig meget god erfaring med å bruke det grønne for å finne ro, og opplevelser. Det gjelder både når jeg bodde i villaen på Nordstrand, men vel så mye her i leiligheten i sentrum. Det overrasker vel ingen at jeg hadde som kriteria at det skulle være balkong, men jeg stoppet ikke der. Jeg var meget bevisst på at utearealet utenfor vindu og balkong skulle være “givende”, hvilket i hovedsak ville si at jeg jaktet på eiendommer med nærhet til store trær. For, har du først ett tre, så har du ikke bare selve treet, du har noe for vinden å lage lyd i, snøen å legge seg på, sola å trylle med, og fuglene å bo i.

Jeg merker at jeg finner roen, jeg er mer tilstede, jeg kobler ut. Nå er det jo så populært å snakke om mindfulness, og det å sette av tid i hverdagen til å nyte blomster, fugler, ekorn, humler og annet grønt er virkelig en herlig måte å oppnå det på.

 

Men tenker du, dagen er for travel!
Neida. Du må ikke ut i skogen for å oppnå kontakten med natur, du trenger ikke være ute engang! For noen er det ikke vanskeligere enn å snu kontorpulten så man ser ut vinduet, eller hva med å flytte lesestolen frem til vindu på stua? Heng opp en mater utenfor (les her om hvordan få en populær foringsplass). Og så mens du skriver eposter, ser på tv så gløtter du av og til ut vindu, og når det er en gjest ta deg ett minutt eller to til å seee på gjesten, koble ut, koble av, og koble på :)

Uansett så håper jeg du kobler på tv tirsdag morgen kl 0840!
– Sees?

Lenke til omtale av boken Fuglefryd, annonse

 

The post Jeg skal på Tv i morgen og snakke om småfugler som terapi! appeared first on Moseplassen - livet i hagen.

Viewing all 861 articles
Browse latest View live