Quantcast
Channel: Moseplassen
Viewing all 861 articles
Browse latest View live

Utfordring: Kunne jeg finne noe fint i en grå novemberhage?

$
0
0
novemberhage-2

Det er ingen sak å finne hagegleder når det er sol og sommer. Men når det er grått og vått, og brunt og dødt, er det da fortsatt noe å glede seg over der ute?

Det lurte jeg på i dag. Og fant ut at det var da en strålende utfordring! Jeg ville ikke engang “jukse” med å vente på solen. Så ut med nysgjerrig blikk og varme klær, og her er det jeg fant:

novemberhage

Løvmunn. Genial sommerblomst!

novemberhage-3

Ringblomst, sår seg selv, blomstrer til frost :)

novemberhage-5

Physalis, inni der gjemte det seg et bær, som var spiselig!

novemberhage-6

Hjemmelaget meisebolle (oppskrift her), i hjerteform. Var opprinnelig fire ganger større, men har facinerende nok blitt spist nesten opp uten å miste hjertefasongen sin :)

novemberhage-4

Chilli. Jeg hadde ikke overskudd til å høste før frosten kom, men så gleder de meg med sine fine farger nå. Jaja, aldri så galt at det ikke er godt for noe ;)

 

Kanskje du i løpet av helgen vil dele noen bilder fra novemberhagen/ -balkongen/ -parken/ -gaten din? Med eller uten sol, jeg vil gjerne se! Legg det inn på Facebooksiden :)

The post Utfordring: Kunne jeg finne noe fint i en grå novemberhage? appeared first on Moseplassen - livet i hagen.


Sank naturmaterialer: Lav

$
0
0
lavkrans

Lav er ett evighetsmateriale. Nesten. De fleste lav tåler meget godt å tørke, og kan oppbevares i årevis uten å miste sin sjarme. Både i sin naturlige form, og i ferdige dekorasjoner.

Mange blander sammen mose og lav, noe som er forståelig, men bør unngås. For de to plantene er virkelig veldig ulike (både i voksemåte og i bruk i dekorasjoner), og de er ikke det minste i slekt. Faktisk er lav dannet av sopp og alger som samarbeider!

Det finnes mange slag lav. Nedenfor viser jeg noen av de vanligere lavtypene, og nedenfor det får du tips for plukking og oppbevaring av laven. Og til sist en dose inspirasjon til dekorasjoner :)

reinlav

Reinlav.
Det finnes en rekke ulike typer reinlav. Den mest brukte i dekorasjoner heter kvitkrull og ser litt ut som myke runde skydotter, svært vakker, og enkel å jobbe med (til venstre i bildet). Men de andre reinlavene er også verdt å plukke. For i tillegg til at det er fint med variasjon på fasong, så kan de også avvike litt på farger, så ha med deg øynene og plukk det du liker.

Vokser mye på fjellet, men også i åpne skogsområder kan du finne reinlaven.
Populært kalt reinmose, men det synes jeg vi skal slutte med, lav er som sagt ikke en mose ;)

lav-islandlav

Islandlav/ Brødlav:
Er visst vanlig over store deler av landet, men jeg kan ikke si at jeg har sett den noengang selv. Men jeg fikk for noen år siden en kasse av superkreative Kari Rudi (hun med bloggen Atelier Kari), og det er virkelig en lav som er verdt å plukke om du finner! Det beste med islandlav er at den har både flott fasong, og en annen fargenyanse, og så henger den godt sammen og kan brukes på masse varierte måter. Se feks her og her

lav-rabbeskjegg

Skjegglav
Trådaktig lav som vokser på gamle grener, og/eller på fjell. Finnes masse slag. Dessverre er noe av den utrydningstruet, og jeg synes ikke det er lett å se hvem som er hvem av de. Den flotteste skjegglaven har tynne lange tråder, og en av de er den nær truede gubbeskjegg. Om en av dere tilfeldigvis er biologer og kan gi tips om hvordan i felt se hva som er greit og ugreit av de som (i mine øyne) ligner på gubbeskjegg så vil jeg bli glad for tips, for nå tør jeg ikke plukke de og lar hele hurven henge enda så fine de er..

På bildet ser du rabbeskjegg. Den er klassifisert som livskraftig og kan plukkes med god samvittighet, (om du har spurt skogeier og ikke er i verneområde).

lav-5

Lavkledde grener
På gamle grener kan det etablere seg lav, bla skjegglav som nevnt over, men også andre. Noe av laven som vokser på grener blir så omfangsrik at den kan plukkes løs, men stort sett så lønner det seg mer å rett og slett ta med grenen også. Grenene kan så brukes hele, eller klippes opp i mindre biter.

 

OM SANKING AV LAV
Aller først: Du skal faktisk spørre skogeier før du sanker lav, og mose, og lyng og bar. Det trenger ikke være så vanskelig, sving innom en bonde og spør om du kan få sanke i skogen hans, så får du nok ja eller tips om hvor spørre. Husk også på at du når du samler bør vise omsyn til andre som går tur, så ikke lag store sår rett ved en tursti. Og til sist: Ta mye av det det er mye av, og lite av det det er lite av, da ødelegger du ikke bestanden.

I selve sankingen så er mitt beste tips at du unngår lav full av nåler… Seriøst, bruk fem minutter mer når du sanker, så sparer du deg for mye irritasjon når du bruker ;)
Ellers: Prøv å sammle i flak eller dåtter, da er den enklere å bruke etterpå.

OM OPPBEVARINGER AV LAV:
Lav kan oppbevares både ute og inne. Den tåler godt å tørke, så du kan tørke den helt og ha den inne, eller i garasjen. Er den helt tørr kan den ligge i tette poser. Eller du kan la den stå ute i godt drenerte kasser, da trenger du naturligvis ikke tørke den. Det du ikke kan gjøre er å la våt lav ligge dagevis i tette poser, da blir den slimete og kjip og råttner.

 

NOEN DEKORASJONER MED LAV:

lavkrans-2

Lavkrans. Denne er laget med reinlav, islandlav og rabbeskjegg. Jeg viser hvordan her
(og du, bildet over er tatt i dag, men kransen er tre år gammel!)

 

lavhjerte

Kanskje det artigste jeg lager med lav er slike hjerter. Det kan du også, med reinlav og pepperkakeform! Se hvordan her.

 

georg-jensen-adventsstake

Lavkledde grener som dekor til adventstake. Se flere adventsdekorer her.

 

DIY-kvistkrans

Kvistkrans med lavkledde grener. En helt annen teknikk enn den første kransen, se video som viser hvordan her.

 

Dette var fjerde post i en serie om å sanke naturmaterialer. De tre andre kan du lese her:
Sank mose
Sank tyttebærlyng og blåbærlyng
Sank kongler

Del gjerne dine favorittbruksmåter for lav i kommentarfeltet, og husk å ta innsamlingsturen før snøen legger seg! 

The post Sank naturmaterialer: Lav appeared first on Moseplassen - livet i hagen.

Drømmer om kolonihage :)

$
0
0

hjemmet-kolonihage

I Oslo har vi et knippe små hverdagsparadis. De heter kolonihage, og er den perfekte måten å kombinere det å bo sentralt og kompakt, med hageglede :)  Dette er naturligvis meget populært, og ventelistene er uuuuurlange.

Jeg har drømt om kolonihage i mange år. Men nå som jeg planlegger å flytte i leilighet igjen, så er drømmen naturlig nok enda sterkere. Tenk så kjekt det hadde vært å hatt min egen kompakte hage, med et lite mikrohus :) Det hadde fylt behov både for meg personlig, og gitt meg mulighet for masse spennende og inspirerende formidling, både ute og inne.

peon

akeleie

rose

syrin

løytnantshjerte

 

Jaja. Drømmer er fine å ha, og mens jeg drømmer og venter er jeg jo hjertelig velkommen til å vandre gjennom kolonihagene. Stiene er åpne for allmenheten i sommersesongen, og som du kan se er det koselig også utenfor gjerdene :)

 

hjemmet-kolonihage-gjerde

Første og siste bilde er tatt i praktfulle Hjemmet Kolonihage på Sagene :)

The post Drømmer om kolonihage :) appeared first on Moseplassen - livet i hagen.

Inspirasjon for årets adventsstake!

$
0
0
adventstake-tall

Til helgen er det 1. advent! Allerede :)
Jeg har begynt å tenke på hvordan jeg vil ha årets adventstake, og kanskje du gjør det samme? Litt senere i uken viser jeg hvordan årets stake ble, men i mellomtiden kan du dykke ned i tidligere års adventsstaker, jeg er sikker på at du finner noe inspirasjon der både til lysholdere og pyntingen :D

 Adventstake med oasiskrans, equalyptus og levende blomster  og forklaring

En adventsstake pyntet på seks ulike måter

20 ulike lysestaker og adventslysestaker med diverse stylingtips

Leserenes adventstaker 2015

 

Pst: veldig morsomt om du etterhvert vil dele bilde av din adventstake! Legg den inn på Facebooksiden, det er der jeg har best oversikt nå (jeg greier dessverre ikke å holde meg ajur på Instagram for tiden, men det kommer vel snart på plass det også).

adventlysestake-2

The post Inspirasjon for årets adventsstake! appeared first on Moseplassen - livet i hagen.

Takk fine drivstoffet mitt!

$
0
0
anne-kamera

Forrige tirsdag la jeg ut en liten proklamasjon på at jeg nå var i gang med fast blogging igjen. Litt skummelt å si for det setter en forventning, og jeg synes alltid det kjennes rart/brysomt å skrive om ikke-hage-ting, men veldig veldig godt å få snakket om motgang og fremgang.

Jeg har oppdaget at jeg ofte får mer ro når jeg velger å fortelle litt om hva jeg strever med, og hva jeg prøver å oppnå. For mange lesere er det jo ikke så interessant hvordan jeg har det. Men, mange av dere føler en forbindelse til meg og opplever at jeg snakker med dere, ikke bare er en tilfeldig skribent i et tilfeldig blad. Og jeg ser at når jeg først deler noe personlig, så kommer det en stor varm bølge med støtte.

Jeg pleier å si at tilbakemeldingen jeg får fra dere lesere er drivstoffet mitt! Når noen kommenterer, legger ut bilder, trykker liker eller på annen måte aktivt viser at de får noe ut av det jeg deler, ja da blir jeg glad. Da blir jeg motivert til å fortsette. Da får jeg kunnskap om hva som er viktig for dere, og hvordan jeg kan levere bedre :)
– det er jo dette som er det viktigste. Å gi dere godt stoff.

Men jeg må jo si at når kommentarene ikke bare går på at dere liker stoffet jeg deler, men at dere bryr dere om meg. Ja da blir jeg rørt. Og litt satt ut. Det er jammen ikke mange som får gleden av å føle så store omfavnelser som dere gir meg!

Så: TAKK! Takk til deg som beriker livet mitt ved å få meg til å føle meg sett og verdsatt, både/enten som innholdsprodusent og som menneske :D ,
DU er gull, DU er drivstoffet mitt!

hjerte-moseplassen

The post Takk fine drivstoffet mitt! appeared first on Moseplassen - livet i hagen.

Inspirasjon fra Blomsterhagens julemarked!

$
0
0
blomstergaarden-jul-4

Jeg kan ikke få sagt hvor glad jeg er for at det finnes dristige sjeler som driver hagebransjen fremover! Folk som tørr å satse utradisjonelt, som beriker oss med bredere utvalg og nye perspektiv og varer vi ikke ante vi savnet. Og gir inspirasjon i bøtter og spann :)

Blomsterhagen på Abildsø er en slik bedrift, ledet av fantastiske Anja og Ina, og deres dyktige medarbeidere og støttespillere. Deres “greie” er kortreist økologisk blomsterproduksjon, og nå i julen  står de for noen av de flotteste kranser jeg har sett til salgs. Laget med norske materialer :)

blomstergaarden-jul-5

Blomsterhagen holder til i Oslo. Nå i førjulen kan du kjøpe varene deres på julemarkedet som holdes i morgen (søndag 27.11) på Abildsø Gård (les mer om det her), eller du kan handle i nettbutikk (se her).

blomstergaarden-jul

blomstergaarden-jul-6

I tillegg til ferdige kranser og blomsterbuketter mm, så kan du også kjøpe diverse lag-en-krans-selv materialer :) Jeg anbefaler sterkt den tråden som heter buljongtråd og som er en blomsterdekoratørmust, men litt vrien å få fatt i for privatpersoner. Ikke la prisen avskrekke deg, en snelle varer i årevis!

blomstergaarden-jul-3

Designet til kransene Blomsterhagen selger i nettbutikken er utviklet av blomsterdekoratør Kirsten Westergaard, utrolig lekkert! Jeg digger spesielt hvordan hun har fått tørka blomster til å bli fresht og trendy!

blomstergaarden-jul-2

Hurra, snart jul! :D 

The post Inspirasjon fra Blomsterhagens julemarked! appeared first on Moseplassen - livet i hagen.

pfrrr!

$
0
0
ekorn-snoe-meisebolle-1

Pfrrr er den lyden jeg tenker ekornet lager over å få så mye små fjoner på værhårene sine… TENK så irriterende det må være, og så er det i tillegg spiseplikt på restaurant, og null sjangs for take-away…

Livet altså! ;)

ekorn-snoe-meisebolle-6

Pst: Bildene er hentet i arkivet. Kom over de og kan ikke se at de er publisert, så da synes jeg det var på tide. Det er foreløpig bart i Oslo, men det går nok over om en uke eller tre.

Maten er hjemmelagede meiseboller (oppskrifter her eller i boken min Fuglefryd). Jeg har laget boller/klumper, som så er lagt inn i meisebolleholder (du får lignende holdere på hagesentere).

ekorn-snoe-meisebolle-2 ekorn-snoe-meisebolle-3

ekorn-snoe-meisebolle-5

The post pfrrr! appeared first on Moseplassen - livet i hagen.

Endelig vinterhage-oppryddning!

$
0
0
novemberhage-brun

Jeg var ganske dårlig i oktober så hagen måtte seile sin egen sjø. November var bedre, men det har vært mye annet som trengte overskuddet mitt. Men, nå har jeg fått unna det mest prekære, så denne uken skal jeg, med litt hjelp, få hagen i vinterstand :)

Ikke egentlig så mye som skal gjøres, men det er viktig å få det gjort. Det viktigste er jo å få inn det som ikke tåler frost, og å sørge for at ting ikke fryser fast ved å sette alle krukker mm opp på treklosser. Og utover det så rydder og danderer jeg slik at hagen er pen å se på også i vinterdrakt.

novemberhage-brun-3

Vesentlig i den danderingen er at utekrukkene miste sine brune blader og i stedet får en topping med vintergrønt fra skogen. Det er en vidunderkur for krukker som gjør de vakre vinteren gjennom, spesielt når jeg så etterhvert setter islyktene på de :D

novemberhage-brun-2

Jeg fikk tatt noen bilder på terrassen midtveis i den første opprydningen. Det er jo fint nok dette, men med litt komplett kostnadsfri justering så skal det bli finere, forhåpentligvis i løpet av helgen :)

novemberhage-brun-5 novemberhage-brun-4

Og ja, putene ligger fortsatt ute. Tar de vel inn snart, men ingen hast, har ikke grunn til å tro at litt lett frost skader de. Bordet måtte jeg bære inn til tining i dag fordi krukken hadde fryst fast til det… hehe.

The post Endelig vinterhage-oppryddning! appeared first on Moseplassen - livet i hagen.


Tulipan + skog = genial bukett :D

$
0
0
bukett-skog-tulipan-2

Jeg er meget svak for å mikse blomster med skogsskatter :) Det kan løfte en helt hverdagslig blomst opp til festnivå, og tilfører både personlig preg og en følelse av sesongen eller høytiden.

Denne buketten er laget av tulipaner, einer og lavkledde grener. Du kan oppnå det samme med feks furu, lyng eller barlind. Nedenfor viser jeg skrittvis hvordan buketten er bundet:

bukett-jul-2

1. Klipp alt i omtrent like lange lengder, og fjern blader/nåler nedenfor bindepunkt (der du holder når du binder)
Jeg har valgt å fjernet de fleste tulipanbladene da jeg synes det var finest for akkurat denne buketten, du kan beholde flere om du foretrekker det.

bukett-jul

2. Binde buketten: Start med en fyldig gren grønt, og legg så noen blomster på toppen. Prøv å la stilkene ligge helt paralelt, eller i kryss i samme rettning (slik at de danner en spiral). Dersom stilkene ligger slik er det enklere å justere buketten.

binde-bukett-jul-3

binde-bukett-jul-2

3. Fortsett med å legge på nye grener og blomster til du er fornøyd. Er du riktig avansert kan du rotere buketten rundt i handa mens du legger på, da er det enklere å få den jevn, men det blir bra nok med å bare legge på uten å rotere.

bukett-skog-tulipan

4. Knyt rundt med en hyssing eller sløyfebånd, og kutt av stilker i sånn omtrent samme lengde :)
Vips så har du noe vakkert til stuebordet, eller den perfekte gaven!

bukett-skog-tulipan-4

The post Tulipan + skog = genial bukett :D appeared first on Moseplassen - livet i hagen.

Julepip!

$
0
0
flaggspett-vinter

Dompapen er jo kjent for å være den store julefuglen, men jeg synes nå i grunnen flaggspetten fungerer like bra med sine flotte røde fjær. Eller hva?

Jeg tror faktisk flaggspetten er vanligere gjest rundt i julehagene enn hva dompapen er. Dompappen vinner i fugletellingen. men det tror jeg er fordi flere kjenner igjen dompap enn flaggspett.

flaggspett-vinter-2

Men nå veit da iallefall du hva denne flotte damen heter! Flaggspetten er en liten hakkespett. Den er ganske altetende, men foretrekker absolutt meiseboller. Det som er litt morsomt med flaggspetten er at man enkelt kan skille kjønn og aldre. Menn har nemlig rød nakke, barn har rød panne, og damene har ikke røde tegninger på hodet. Men alle har julerød mage :)

Pst:
* Her finner du oppskrift for meiseboller. Kvalitetssikret hverdagskost!
* Her finne du oversikt over vinterhagens vanligste gjester, hyggelig å vite hva de heter :)
flaggspett-jul

Fuglefryd-banner2

The post Julepip! appeared first on Moseplassen - livet i hagen.

Vakre vinterkrukker

$
0
0
vinterkrukker

Å forskjønne vinterhagen trenger ikke koste noe :)

Jeg er veldig glad i å fylle krukkene jeg kan se innenfra eller som står ved inngangspartiet med vintergrønt og annet vakkert fra skogen og hagen. Det er pent i seg selv, og et flott underlag for lys, feks islykter når det blir kaldt!

vinterkrukker-2

Tips1: Krukkene
Jeg er svak for å sette flere ulike krukker sammen. Krukkene bør klinge sammen i farge, men kan med fordel ha ulike høyder og fasonger. Bruk kun krukker som tåler vinterens herjinger. Og sett krukkene opp på noen klosser/pinner slik at de ikke fryser fast. Det er bra både for krukkene og underlaget, og for deg sånn at du kan dandere om viss du ønsker.

vinterkrukker-14

Tips 2: Naturmaterialene:
Du kan naturligvis mikse flere ulike typer grener sammen i en stor krukke, men har du flere enn en krukke så anbefaler jeg at du holder deg til ett materiale pr krukke. Det er enklest, og blir veldig flott. Jeg forsøker å bruke så ulike materialer som mulig, da løfter de frem hverandre. I mine krukker finner du blåbærlyng, einer, furu, mose, reinlav, tuja og en vintergrønn hagebusk jeg ikke aner hva heter. Ja, også er det lavendelplanter i en, de var fortsatt dekorative. (noe skeptisk til at de overlever vinteren i krukka, men går det så går det).

vinterkrukker-10

Tips 3: Dekorer på toppen
Vinteren er lang, så tenk på det grønne som en base, og sleng så på dekor etter lyst og behov. Nå til jul kan du jo stikke inn noen nypegrener, legge på julekuler eller sette røde bånd på krukken.

 

vinterkrukker-5
Tips 4: Forankring (aka, ikke vent til desember…)
Det er enklere å fikse krukkene fine om jorda i krukka ikke har fryst enda. Da kan du stikke grener ned i jorden, eller stikke ned kramper laget av tykk ståltråd slik at du kan holde dekorasjoene på plass også i vindkast. Men, verden er jo ikke perfekt, så om du som meg har ventet så lenge at jorda har fryst, så kan du legge naturmaterialene på topp, eventuelt binde de litt sammen og sette en lykt på toppen for å veie de ned litt. Eller du kan løfte krukken inn så jorda tiner.

vinterkrukker-7

vinterkrukker-9

The post Vakre vinterkrukker appeared first on Moseplassen - livet i hagen.

Krans med mose og levende tulipaner!

$
0
0
krans-mose-tulipan-4

Bind en krans med skogsskatter og levende blomster :)
Genial både på festbord, inngangsdøra og gravstedet.

Levende blomster har naturligvis begrenset holdbarhet. Alt fra noen dager til noen uker avhengig av hvor godt du steller de og hvordan temperatur de står i. Og ja, du kan godt ha levende blomster ute om det er minusgrader, når de er stukket inn i krans slik så vil tulipaner og roser rett og slett fryse og holde seg pene en god stund. Fargede blomster er litt mer tilgivende enn hvite i frost, ettersom de hvite kan bli brune.

krans-tulipan

Materialer: 
– Oasiskrans. Spør etter på hobbybutikker og blomsterbutikker
– Tynn metalltråd til å surre fast mosen
– Tulipaner (du kan også bruke roser)
– mose

binde-krans-mose

Slik binder du kransen:
– Legg oasiskransen i lunkent vann, la den ligge til vannet har trukket helt gjennom
– Gjør mosen fuktig slik at den er myk og hyggelig å jobbe med

– Legg på mosen i flak eller dotter, og surr fast med metalltråden. Pass på at mosen ligger helt tett, når den tørker vil den trekke seg litt sammen og det er ikke pent om du da kan se underlaget gjennom.

binde-krans-mose-tulipan-2

Når hele kransen er dekket så skal herligheten pyntes. Du kan gå rett på å stikke inn blomster, eller legge på annen dekor først.

Jeg la noen lavkledde grener på kransen, de er festet ved å surre rundt med den tynne metalltråden.

binde-krans-mose-tulipan-3

binde-krans-mose-tulipan-4

Så stakk jeg inn blomstene. Kutt de først i passende lengde, finn ut hvordan du vil fordele de, og stikk så blomstene inn. Lag hull i moselaget ved å stikke inn en pinne før du stikker tulipanen.
NB: det er ikke det enkleste å dandere tulipaner så det blir fint fordelt, men prøv deg frem, og bruk gjerne annen pynt sammen så er det enklere å få pen fordeling. Bildet under viser en litt tidligere variant av kransen, jeg flyttet på noen av tulipanene for å få bedre balanse.

krans-mose-tulipaner

Pynt videre etter lyst. Du kan for eksempel bruke nyper, kongler eller pyntefigurer. Eller si deg fornøyd :)

krans-mose-tulipan-2

Skal du ha kransen inne så må den vannes jevnlig (feks ved å legge kransen i oppvaskkummen og fyller kummen med fem cm vann). Er den ute må du se ann været, er det varmegrader kan den trenge litt vanning. Når blomstene blir stygge kan du fjerne de, og eventuelt erstatte med annen pynt.

krans-mose krans-mose-tulipan-3
Pst: Lyst til å lage noe helt annet? Klikk her så får du se mine beste juledekorasjonstips – masse bra!
Oppskrifter på juledekorasjoner

The post Krans med mose og levende tulipaner! appeared first on Moseplassen - livet i hagen.

Bli med ut i Snøfall-orakelets hage: Havlyst park

$
0
0

NRK sin nye julekalender Snøfall har en frodig hage, og orakelets del av hagen er filmet i Havlystparken, på Ramme gård (Hvitsten gods). Det er et praktfullt hageannlegg som jeg besøkte for noen år siden, og så tenkte jeg at kanskje det er flere enn nisser som hadde synes det var kjekt med solfylt hagevandring midt i vinterhufsa?

Så, bli med ut på en liten svipp rundt i Snøfall-orakelets hage:

orakel-hage-snofall

Ser du godt etter så skimter du paviljongen bak der, det er altså der orakelet bor ;)

Havlyst-9

Havlyst-6

Havlyst er ikke fremmed for skuespill, det har faktisk sitt eget Shakespeare ute-teater!

Havlyst-park-2

Og det kuleste toalettet

Havlyst-2

Og lommer for å slappe av :)

Havlyst-4 Havlyst Havlyst-8

Havlyst-park

Havlyst-3

Sånn, nå er du varm og kan slippes ut i julværet igjen, eller hva? 

 

The post Bli med ut i Snøfall-orakelets hage: Havlyst park appeared first on Moseplassen - livet i hagen.

HeiHei :)

Jeg er stolt av boken min, og synes den er et bra julegavetips!

$
0
0
anne-fuglefryd-bok

I fjor ga jeg ut en bok om fugler og ekorn i hagen, Fuglefryd. En bok som er ment å gi glede og inspirasjon av å bare bla i, samt god kunnskap om fuglene og om hvordan få mer besøk i hagen. Jeg har fått masse flott tilbakemelding om boken, fra blant annet ornitologer, forfattere, fotografer, lærere og vanlige folk i alle aldere og erfaringsnivå. Det var skummelt å gi ut bok, men det er veldig veldig gøy at den er godt likt og har solgt godt :)

bilde av stær

Så da tenkte jeg helt ubeskjedent at jeg skulle stikke hodet frem og foreslå den som julegave. Vil du handle i fysisk bokhandel så er det smart å ringe de først så kan de bestille inn om de ikke har. Og så finner du boken i alle nettbutikkene (som jo vanligvis har gratis frakt). Veiledende pris er 399kr. Et utvalg butikker med hyggelig rabatt:
*  Ark. Supertilbud via nett: 179kr! Du kan både bestille til butikk og få sendt hjem
* Bokkilden 363kr
* Haugen bok 349kr
* Adlibris 341 kr

fuglefryd-innhold

Aller sist så fikk jeg lyst til å legge til en av de mange hyggelige tilbakemeldingene jeg har fått, denne tikket inn for en par dager siden:
“Jeg kjøpte Fuglefryd for å gi i julegave, men neida, denne blir nok hos meg. For ei fantastisk bok, både estetisk, og ikke minst alle gode tips.
Hilsen Arna”

Les mer om boken her, med blaeksemplar :)

ekorn-matkasse1

The post Jeg er stolt av boken min, og synes den er et bra julegavetips! appeared first on Moseplassen - livet i hagen.


Drømmeboligen er landet :)

$
0
0
takterrassen-desember-3

Det fleste jeg snakket med om boligønskene mine synes nok at jeg hadde vel luftige planer, selv om alle taktfullt hold kjeft om akkurat det…hehe. Men jeg sto på mitt og lette trassig videre. Og til slutt fant jeg, og vant jeg, drømmeboligen :)

Jeg har fra dag (etter at det ble klart at Hallstein og jeg ikke lenger skulle bo sammen) visst hva jeg hadde mest lyst på: En takterrasse med leilighet til, i en grønn og urban del av byen. Det er ikke det mest “fornuftige” valget, men det var der hjertet mitt lå. Jeg hadde ikke lyst til å bo i suburbia med mer hus og hage enn jeg kan rå over uten hjelp, og et hjem ment for flere. Jeg hadde lyst på noe som var optimalt for meg og min livssituasjon i dag. Med rom for å være syk, uten at sykdommen definerer alt. Jeg hadde rett og slett lyst til å vinne tilbake litt av den jeg var før jeg ble syk.

takterrassen-desember-2

For selv om jeg elsker hager, selv om jeg synes det er herlig å komme hjem på gården, og selv om jeg stortrives i naturen. Så er det i byen jeg vil bo.

Og nå skal jeg det!
I februar flytter jeg inn i leilighet på Majorstua i Oslo. Vis-a-vis Vestkanttorget, i ett av sentrums grønneste strøk med skjønne forhager og mange små og store parker. Jeg har privat takterrasse på 45m2, og en leilighet på 69m2. Leiligheten har to soverom, ett bad og stor stue med kjøkkenkrok. Takterrassen er langsmal og går i vinkel rundt leiligheten, med masse muligheter for ulike rom. Perfekt!

takterrassen-desember-4

Det kommer masse-masse mer om leilighet og takterrasse fremover, naturligvis (og annet vanlig hagestoff også, absolutt). Jeg lover dere en spennende vår og sommer med å bygge opp ute og inne fra ittno til oase :) Det blir tanker om hvordan organisere en balkong eller terrasse slik at den både er funksjonell, spennende og vakker, det blir plantetips og dingstetips, og stelletips. Og ikke minst så blir det sterkt fokus på hvordan skape frodig miljø. For meg er det å få det frodig første prioritet, slik at man er i det grønne/blomstrende, ikke bare ser på det.

Jeg er så utrolig fornøyd over å ha kommet meg gjennom salg og kjøp av bolig, og gleder meg vilt til å skape drømmehjemmet, og til å ta dere med på ny reise :D 

(Pst: Jeg oppdaget akkurat at Vixen har inkludert meg i sin beste interiørblogg-kategori. Jeg må si jeg er en tanke skeptisk til at de lar en hageblogg vinne, men men, det hadde vært innmari moro å starte ett nytt år med noe slikt! Så, om du vil fortelle juryen at jeg er verdt å lese, så stem gjerne på meg.)

takterrassen-desember-5

The post Drømmeboligen er landet :) appeared first on Moseplassen - livet i hagen.

Rimfrost legger seg over utedekoren :)

$
0
0
vinterterrassen

Rimfrost er en favoritt. Det er så vakkert når den legger seg utover på denne måten, det løfter selv en grå dag til vinterfest :)

Og apropos løft. Tusen takk for alle koselige kommentarer på de to siste bloggpostene! Først masse hyggelige tilbakemeldinger om boken min Fuglefryd, og så enda flere hyggelige hilsener i forbindelse med at jeg fortalte at jeg har kjøpt drømmeboligen. Og så en hel del som forteller at de har stemt på meg for Vixen. Dere er herlige, og løfter dagen enda mer enn selv det skjønneste dryss med rimfrostglitter kan :) *klem*

vinterhage-rimfrost-6

vinterhage-stylet-2 vinterhage-stylet-3

vinterhage-rimfrost-4 vinterhage-rimfrost-2

vinterhage-rimfrost-5

vinterhage-stylet

The post Rimfrost legger seg over utedekoren :) appeared first on Moseplassen - livet i hagen.

Dompapen plystrer julen inn :)

$
0
0
dompap-jul

Jeg har hørt den i noen dager, men det var først i dag de ville vise seg frem. To par dompaper kunne jeg telle, trolig er det nok flere i flokken.

Dompapen er en koselig gjest med sin karakteristiske og veldig hyggelige plystrete sang, og sin trinne gode figur. Litt ekstra stas med hannen, det er han som er rød, men hu mor er vakker og ønsket hun også. Favorittmaten her er solsikkefrø, langt å foretrekke ovenfor korn, men den spiser også korn om det er det eneste du byr på ;)

dompaphanne

En liten kuriositet: Det litt merkelige navnet har base i det gamle tyske ordet Dompfaff, som betyr domherre – en katolsk geistlig som bruker sterkt røde kjoler og kapper under bestemte seremonier. Så jeg har geistelige som plystrer julen inn. Helt ok for meg det!

Pst: Bildene er “juks”, altså fra arkivet ;)

Pst: Lyst til å lære mer om andre fugler? Jeg har laget en plakat over de vanligste gjestene på fuglebrettet nå på vinteren, og samlet informasjon om alle de ulike fuglene her. 

Annonse for boken Fuglefryd

The post Dompapen plystrer julen inn :) appeared first on Moseplassen - livet i hagen.

God jul!

$
0
0
jul2016-3

Huset er fylt med granbar og einer og furu og kongler og julekuler og lys. Gangen er full av tomesker, vaskerommet full av vedesker, og jeg er full av glede :)

Jeg håper din julefering blir koselig, rolig og god. Med senkede skuldre og fokus på det som er viktig for deg.

GOD JUL!

jul2016-2 jul2016

The post God jul! appeared first on Moseplassen - livet i hagen.

Slik har jeg maksimert hageopplevelsen fra stua:

$
0
0
Munkerudaasen-33-inne

Faste lesere har vel fått det med seg? I februar flytter jeg fra villa med hage, til leilighet med takterrasse :) Både takterrasse og leilighet er fine, men nakne, og nå trenger de omsorg for å bli oaser. Så. Fremover mot våren blir det en serie med planleggingsposter. Hovedfokus blir utearealet, men det blir litt om interiørvalg også.

Men, før jeg går løs på det så vil jeg gjerne si litt om et vesentlig moment for godt bomiljø:  Kontakten mellom inne og ute.

Det handler om å slippe lyset, været, tiden, farger og bevegelse inn i hverdagen vår. La boligen være en del av miljøet, ikke en lukket satelitt.

stuevindu-M33-meglerbilde

Som arkitekt er jeg brennende opptatt av dette. At vi koster på oss å tenke på hvordan man kan trekke utsiden inn når man er inne. (Ikke bare slenger opp ett vindu, men reflekterer over  plassering og utforming med fokus på hvilken kvaliteter vinduet kan være katalysator for). Men vinduer er ikke eneste verktøy, det handler vel så mye om hvordan boligen plasseres, og rom fordeles, hvor møbler settes, og ikke minst hva man gjør med utearealet, enten det er en hage, naturtomt, terrasse eller balkong.

stuevindu-M33

Så, som eksempel har jeg valgt stua her på Nordstrand. Utgangspunktet var meget bra, en stor glassflate med skyvedør mellom stue og terrasse. Jeg har så møblert innenfor og utenfor slik at ute og innerommet støtter opp under hverandre – for å si det enkelt så har jeg satt sofaen slik at jeg har optimal sikt ut, og så arrangert hagen slik at den er maksimalt interessant fra sofaen. Dette gir enormt med livskvalitet!

stuevindu-M33-3

stuevindu-M33-2

 

Slik har jeg maksimert hageopplevelsen fra stuen:
1. Stort vindu. Ikke mitt grep, det var allerede slik, men hadde jeg ikke hatt stort vindu så hadde jeg søkt kommunen og gledelig brukt penger på en lignende løsning… Så lenge du har mulighet til å skjerme for innsyn fra veg og nabo så ser jeg ingen grunn til å ikke ha store vinduer på stuen.

2. Møblering: Jeg tilbringer 90% av dagen i sofaen, og sofaen er derfor plassert slik at jeg får maks opplevelser. Og, til daglig står det ikke stoler rundt sofabordet, de flytter jeg inntill først når jeg får besøk.

fuglenes-vinterbufet

3. Naturlig del av dagen, ikke noe jeg må oppsøke: Jeg har organisert meg slik at jeg når jeg holder på på laptopp eller ser på tv, samtidig har utsiden i øyekroken. Det betyr at jeg veldig lett oppdager når det skjer noe spennende ute, uten at jeg må sitte og nistirre ut…

4. Hagen som teaterscene: Jeg har plassert terrasseguvl, bed, gjerde, beplantning, krukker, fuglemater og møbler slik at de jobber sammen med været og gir meg et rikt utvalg av opplevelser. Dybde er forresten viktig når du formgir slik, at det er noe spennende både helt oppe ved vinduet, og lengst bak i hagen, det gjør at hagen oppleves større og mer engasjerende.

hage-regn-2

5. Noe som frister meg ut…! Vel å bra at hagen kan nytes innenfra, men det er også viktig at den frister deg ut og at det er enkelt å agere på fristelsen, feks med en hagedør direkte fra stuen og ut i hagens hjerte. Og, når du vel kommer ut så er det andre opplevelser å finne, som du ikke kan fange innenfra.

terrassen-fra-doer

The post Slik har jeg maksimert hageopplevelsen fra stua: appeared first on Moseplassen - livet i hagen.

Viewing all 861 articles
Browse latest View live


Latest Images

MERKUR I RETRO!

MERKUR I RETRO!

MERKUR I RETRO!

MERKUR I RETRO!

Beijing–Oslo blir helårsrute

Beijing–Oslo blir helårsrute

Kansellerer seks flighter mandag

Kansellerer seks flighter mandag