Quantcast
Channel: Moseplassen
Viewing all 861 articles
Browse latest View live

Tett på fuglemor!

$
0
0
introbilde-9

Se så utrolig sjarmerende!
Annette og Christian Thorsbye lager fantastiske interiørartikler for norske og utenlandske magasin. Noen av bildene deler de på sin blogg Annette & Christian, som jeg anbefaler helhjertet å følge. Men livet deres, og bloggen, er jo ikke bare interiør! De to bor på et småbruk litt sør for Oslo, sammen med en liten hund og en rekke fuglefamilier, og dette deler de også fra.

Det bor småfugler innunder hustak, i hule trestammer og i fuglekasser, og Annette og Christian kommer imponerende tett på. Bildene her er hentet fra en bloggpost de la ut på søndag. Den rommer flere bilder, og en supersjarmerende video hvor du får innblikk både i mat og et lite glimt av bleiestell – ja for du veit vel at småfugler bruker bleie? Jeg tuller ikke, faktisk :)

Her er lenke til bloggposten, og som en hyggelig bonus kan du sågar vinne ett eksemplar av min bok Fuglefryd, så klikk deg over nuh!

smaafugler

Og til siste bildet vil jeg si: Det kan bli for mye mat for en liten krabat…. ;)

The post Tett på fuglemor! appeared first on Moseplassen - livet i hagen.


Løytnantshjerte!

$
0
0

loytnantshjerte-2

Helt utrolig, men jeg har nå prestert å blogge i over åtte år, uten å skrive om løytnantshjerte! På tide å rette på det :)

Løytnantshjerte tror jeg er en av de vanligste staudene våre, med rette. En skikkelig bestemorblomst som også finner veien inn i moderne hager. Den er vakker, den er unik, den takler både sol og halvskygge og den er herdig helt til H8.

De fleste kjenner løytnantshjerte som en rosa og hvit blomst, slik du ser på bildet øverst. Du kan også ganske lett finne i salg en som har hvite blomster og et lysere bladverk under navnet ‘Alba’. Veldig vakker. Min erfaring er at ‘Alba’ er noe mindre voksevillig enn sin rosa søster. I tillegg finnes det en rekke ulike navnsorter med røde, rosa og kremgule blomster, og med gulere bladverk. De er nok vanskelig å finne til salg her i Norge, men her er noen navnsorter: ‘Gold Heart’ og ‘Valentine’.

loytnantshjerte-4

Hvordan dyrke løytnantshjerte:
– Trives både i sol og halvskygge, trolig kan den greie mer skygge enn halv også.
– Det naturlige habitatet er i skogbunn hvor det er løs jord og rikelig med fukt og næring, men god drenering. Den trives fint i vanlig hagejord, men tørr skrinn jord vil ikke være egnet.
– Herdig til H8 (les om herdighetssoner)
– Blomstrer mai-juni, blir ca 60-70 cm høy
– Bladene visner tidlig ned. Dersom du klipper vekk alle blader etter blomstring så skyter den nye friske blader, og du kan være så heldig å få en bonusblomstring på høsten. Om du ikke klipper ned så bør den stå sammen med andre planter som fyller ut plassen dens.
– Har litt sprøtt rotverk, men kan godt deles.

loytnantshjerte-5

Navnet!
Det norske navnet er løytnantshjerte, som er likt svenske löjtnantshjärta og dansk løjtnantshjerte. Engelskmennene har gått for en egen variant: Bleeding Heart. Navnene kommer direkte fra blomstens fasong. Det norske navnet henspeiler visst på at det er en liten liten jomfru i dydig hvitt undertøy inne i løytnantens røde hjerte, på engelsk refererer navnet til at hjertet har bristet og blør, og det finnes flere andre små historier hvor man plukker fra hverandre blomsten og ser små symboler.

Og når jeg først snakker navn så får jeg jo nevne at blomstens vitenskaplige navn har endret seg. Det var tidligere Dicentra spectabilis, det er nå Lamprocapnos spectabilis. Relativt ny endring, så ikke så rart om dette er nytt for deg.

loytnantshjerte

Jeg har ikke løytnantshjerte selv, men i dag fikk jeg en stor bukett på døren fra min mor, som har en par store tuer i hagen. Synes de ble aldeles praktfulle i en stor gammel vase/krukke, eller hva? :)

The post Løytnantshjerte! appeared first on Moseplassen - livet i hagen.

Aïcha ble årets første rose!

$
0
0

aicha-rose-9

Det er alltid spennende å se hvilken av rosene som springer først ut, og i år var det veldig overraskende ‘Aïcha’ som vant. Plutselig sto hun der med sine store gule blomster og skinte om kapp med selveste solen. Damen er smart og hadde lagt noen grener ned mot muren hvor det er litt varmere, og dermed fikk hun æren av å åpne ballet.

‘Aïcha’ er en av hagens nyere roser så jeg har ikke så mye erfaring med henne, men hun skal være en bra dame som ikke er hverken sær eller har lett for å bli syk. Sånt liker jeg! Hun ble til i Danmark i 1959, av den danske roseforedleren Valdemar Petersen, og roseklassifiseringsmessig så er hun en pimpinellrosehybrid.

aicha-rose-3

Fakta hentet i “rosebibelen”
(Rosor för nordiska trädgårdar, buskrosor. Tror ikke den er i salg lengre)
– Herdighet H6
– Kan bli opp til 2.5 meter høy (men kan naturligvis holdes lavere)
– Relativt store doble gule blomster med nydelige støvbærere
– Hovedblomstring fra juni og inn i juli, og så en svakere 2. blomstring på slutten av sommeren
– Dufter
– Frisk og lite kravstor
– Sinnsvakt tornete grener

aicha-rose-7

aicha-rose-5

Pst: Husk at roser med åpent matfat, altså slike hvor du kan se støvbærerene, er strålende matplanter for humler. Velg enkle og doble roser fremfor fylte, så får du en ekstra nytteplante i hagen :)

aicha-rose-6

Hurra for sola, både den på himmelen og den i bedet :)

The post Aïcha ble årets første rose! appeared first on Moseplassen - livet i hagen.

Vipa, bonden og traktoren. En gladhistorie :)

$
0
0
Flickr-Smudge9000-3

For en par uker siden fikk jeg telefon fra min bror. Han holdt på med å så, også lurte han litt på om jeg hadde lyst til å se bilder av noen vipereder han styra med å berge. Klart jeg ville se! Jeg har jo hørt om de dumme vipene før, og er veldig stolt av min bror for at passer godt på de.

Men la oss spole litt bakover.

Vipe er en halvstor vadefugl som liker seg i åpne landskap, og legger reder rett på bakken. Det innebærer at den rett ofte velger å ha redene sine på jorder. Helt åpent, men akk så usynlig! Vipa sin forkjærlighet for å hekke på jordet er trolig en av hovedgrunnene til at det blir stadig færre av de, vipene har fått plass på rødlisten som sterkt truet. Og det er altså her min bror bonden kommer inn i bildet.

Flickr-Smudge9000-5
Dette bildet, bildet øverst og alle andre i bloggposten som viser fuglen er tatt av Flicker bruker Smudge 9000, under Attribution-ShareAlike 2.0 Generic (CC BY-SA 2.0) Alle disse bilder er klikkbare til kilden.

 

Jens Helge, som broderen altså heter, veit av erfaring at det ofte hekker viper på noen av jordene. Han vil gjerne at det fortsatt skal være viper i området, så når han er ute med traktoren på våren, så følger han godt med for lettende fugler.

Han kan nemlig ikke se vipe-redene, men om han følger med så kan han se hvor fuglene flyr opp fra. Når han skjønner at han nærmer seg et rede så stopper han traktoren og går ut og leter til han finner redet, og så setter han ned en markør. Og så pløyer, harver og sår han rundt. Bildene av jorde og rede er tatt av bror.

Vipereder-traktor

vipeeggredeSom du kan se er egg og rede usynlige på avstand, og jammen ikke lette å se nær på heller.  Jeg er imponert over at han finner redene, og ikke minst at han tar seg tid til det. Det er nå forresten å foretrekke å få gjort unna jobben på jordet før ungene klekker, for nøstene er ikke akkurat lettere å se…

Og ja, vipene lar seg ikke skremme vekk av den buldrende traktoren. Foreldrene kommer raskt tilbake til redet :)

Flickr-Smudge9000-1

Fakta om vipa:
– Vitenskaplig navn: Vanellus vanellus. Svensk navn: tofsvipa, dansk navn: vibe.
– Ca 28 til 33 centimeter lang
– Vipe er en vadefugl, og spiser primært insekter som den plukker opp fra bakken
– Holder primært til i Sør-Norge. Trekkfugl.
– Liker seg i åpne landskap og lager reder på bakken.
– Les mer om vipe hos Borge i Norge

 

Flickr-Smudge9000-4

Dette bildet og alle andre i bloggposten som viser fuglen er tatt av Flicker bruker Smudge 9000, under Attribution-ShareAlike 2.0 Generic (CC BY-SA 2.0

The post Vipa, bonden og traktoren. En gladhistorie :) appeared first on Moseplassen - livet i hagen.

Allium ‘Purple Sensation’

$
0
0
purple-sensation-2

Prydløken ‘Purple Sensation’ står så fint i bedet nå at de måtte få sin egen bloggpost :)

‘Purple Sensation’ er vel den vanligste av prydløkene, som vi altså også kaller allium. Den er en kirgisløk, med vitenskaplig navn Allium x hollandicum. I følge boken Hageselskapets knoller og løker så har den herdighet på H5, trives i sol og godt drenert jord, og blir 100 cm høy.

Den selges på høsten i løkposer i alle hagesentere. Store løker som gir en blomst pr løk. Ikke så dyr i innkjøp :)

purple-sensation-4

Blomstene fremstår som halvstore baller på høye stive stilker. De greier stort sett å stå av seg selv hos meg, men om du vil ha de riktig rett, eller det blåser der du bor så du vil støtte de opp, så gjøres det finest ved å dytte en stang/pinne ned i bakken relativt nær (men ikke rett i løken) og så binde en stilk til en stang.

purple-sensation-3

Alle prydløkene får stygt bladverk rekordfort og bør derfor plantes sammen med noe som dekker bladverket, uten å være så høyt at det konkurrerer med blomsterhodene.

purple-sensation

Jeg har de senere årene prøvd noen ulike alliumer. Blant de hvite har jeg veldig god erfaring med ‘Mount Everest’ som er vidunderlig og kommer flittig igjen.  Kuleløk, Allium spaerocephalon, har også kommet godt igjen, eneste utfordring med den er blir så høy at den alltid må støttes, og så synes jeg den ser så dust ut med de små hodene på de laaange stilkene, men det kan komme av at jeg ikke har mange nok sammen.

Jeg prøvd endel ulike lilla. ‘Giganteum’ var herlig første året, men ikke så interessert i å stille opp årene etter, det samme gjelder ‘Mars’ og en par andre jeg ikke lengre husker navnet på. Men ‘Purple Sensation’ ser ut til å ha større stayerevne.

Hvorvidt løken kommer igjen fra år til år kan jo være tilfeldig ut fra løker og plassering. Så om du har denne og/eller andre prydløker/allium, så vil jeg gjerne høre fra deg i kommentarfeltet hvilken du synes er fine, og om du får de til å komme igjen eller ikke!

purple-sensation-5

Og ja, humla er også fan!

Vil du se mer av mine ulike prydløker så finner du en samling bloggposter her. 

The post Allium ‘Purple Sensation’ appeared first on Moseplassen - livet i hagen.

Hageprogram uke 23

$
0
0

Oppdatert oversikt over hvilken hageprogram som går på tv denne uken :) Alt er serier som går til omtrent samme tid i ukene fremover.

NRK: Hygge i hagen (Trädgårdstisdag) 2015
SVT sin hageserie hvor vi er med Pernilla, Taylor og Tareq ut i hagen og får både plantetips, hagestelltips, og oppskrifter.
Kan sees på nrk-netttv
Sendes søndager 18.30.
Dette er fjorårets sesong, ikke tidligere vist på NRK. Du kan se årets sesong på SVT (se lengre ned)

NRK: Hagekampen (Trädgårdskampen 2014)
Vi følger ti hageentusiaster mens de gjennom åtte episoder kjemper seg frem til finalen. Det bygges opp små hager, og det konkurreres i både plantekunnskap, hagedesign og ikke minst evnen til å gjennomføre egne planer.
Sendes ny episode hver lørdag kl 0910 (vist på nrk også i fjor)
Kan etter sending også sees på nett-tv.

NRK: Hygge i Strömsö
Finsk-svensk interiør/mat/hobby/hage program. Sendes de fleste hverdager kl 09.10, og enkelte dager 13.30
Programmet kan også sees på NRK sin nett-tv
Og du kan besøke Strømsøs egen nettside her. 

 

TV3. Hageliv. (Outdoor room with Jamie Durie)
Amerikansk serie hvor vi følger hagedesigner Outdoor room with Janie Durie mens han transformerer hager fra vilniss til oase.
Sendes søndager ca kl 12.00 og 12.30

13260240_718469084923268_3918931747927462357_n

SVT: Trädgårdstider 2016:
Svensk hageprogram med en herlig miks av hageinspirasjon og tips, og litt hagematslaging også.
Ny episode mandag kl 20.00. Men denne uken går ukens episode på en tirsdag (altså i dag)
Repriser denne uken:  natt til torsdag kl 00.45, og kl 0810 lørdag
Programmet kan sees på SVT sin nett-tv her
B
ildet over er av programlederene, lånt med tillatelse fra SVT.

 

SVT2: Grön Glädje (Orginaltittel Grønn glede)
NRK sin serie Grønn glede, 2009 sesongen. Hagemagasinprogram, litt om alt, burde vel være kjent for alle?
Går denne uken på lørdag kl 10.05 på SVT2, og neste tirsdag kl 1620 på SVT1 (ulike episoder). Husk, du kan se hele arkivet av grønn glede sesonger på NRK her!
Det lages ikke flere Grønn glede episoder/sesonger. NRK har en ny serie i produksjon, men den sendes først til neste år.

Svensk TV4 Äntligen hemma
Svensk magasinprogram om stort og smått til hus og hage.
Årets sesong har nye episoder på tirsdager kl 20.00, og så går repriser og andre episoder litt dann og vann ellers i uken (jeg forstår ikke systemet).
Du kan se klipp og ekstrainfo på deres nettside.

 

Sommar med Ernst:
Jeg får stadig spørsmål fra dere om ikke Ernst Kirchsteiger snart skal starte opp igjen, og jada, men i år starter han sesongen sent (men sikkert godt). 14 juli er årets første program av Sommar med Ernst å finne på svensk TV4, jeg lover å komme med en oppdatering/påminnelse i god tid før det :)

 

– Husk, synes du posten er nyttig, så er det alltid hyggelig om du vil dele den med andre :)

The post Hageprogram uke 23 appeared first on Moseplassen - livet i hagen.

Lyst til å hjelpe meg litt i hagen?

$
0
0

Selv om jeg har en hage som er mye enklere å stelle enn hva den ser ut til å være, så er det allikevel litt som må gjøres på våren. Men. Jeg innser at jeg i år er nødt til å be om hjelp skal jeg få unna vår-jobben… For nå er det sommer, og i bedene står fortsatt frøstender fra i fjor, sammen med ymse ugress, og stauder som roooper om å bli delt og sommerblomster som utålmodig venter på å bli plantet i krukkene.

Om litt under to uker får jeg besøk av NRK sin nye hageprogramsatsning, og før de kommer må jeg nesten ha hagen på stell. Men helsa strekker ikke til. Jeg er ikke duganes til så mye mer enn å peke for tiden.

sommerkaos-5

Hagen er ikke ille, men den er ikke noe å vise frem på nasjonal tv heller, og det hele har nå blitt såpass kjipt at jeg ikke synes det er morsomt å være i hagen lengre. Jeg ser bare alt jeg skulle gjort og får fnatt med tanke på at jeg ikke har sjans til å nå over en brøkdel av det.

Men er det en ting jeg har lært etter at jeg fikk en kronisk sykdom så er det at det er bedre å spørre om hjelp, enn å lide i stillhet. Kanskje en av dere faktisk har både tid og lyst til å spa litt i andres hage? Så da spør jeg da!

Er du ny hageeier så kan jeg lære deg noen små hagejobbtriks (som feks hvordan dele stauder). Eller kanskje du ikke har hage og lengter etter å stikke fingrene i jord?  – Kom til meg! Jeg kan ikke tilby betaling, men sender gjerne med deg planter, frø og bok. Og masse takknemlighet :)

Jeg bor i Oslo, mer presist Munkerudåsen på Nordstrand.

Send meg en epost på (anne @ moseplassen.com)(fjern mellomrommene), så tar vi det derfra!

Oppdatert: Dere er fantastiske! Nå har det ramlet inn et knippe tilbud, og jeg er skikkelig rørt over alle de fine tilbudene. Tusen tusen takk! Nå må jeg lese gjennom og svare alle, men jeg tror faktisk at jeg allerede nå har nok tilbud :)
– Tenk så heldig jeg er som har så flotte lesere!

juni

Og så håper jeg ikke noen synes jeg er frekk som ber om hjelp… Jeg veit jeg burde greie meg selv, og ikke burde ha en hage jeg ikke når over, og det blir det snart slutt på også, men det er en helt annen historie. 

The post Lyst til å hjelpe meg litt i hagen? appeared first on Moseplassen - livet i hagen.

Se så vakker ordinær “krydderplante” salvie er!

$
0
0
salvie-humle

Aller først: Liker du blomsterkranser? Klikk deg inn på Moseplassens facebookside kl ni i kveld, jeg sender live mens jeg binder en krans, og forklarer hvordan :)

Salvie har vist seg som en skikkelig genial hageplante hos meg. For noen år siden kjøpt i potte på matbutikken, plantet i bakken, og nå har den gladlig spredt seg og blitt delt og gitt vekk av flere ganger.

Det finnes flere ulike salvier, både krydderurter, sommerblomster og stauder. Den vi kaller bare salvie, og som vi bruker i som krydderurt til matlaging har vitenskaplig navn Salvia officinalis . Jeg er usikker på herdighet, men veit den tåler H5, kanskje mer? Del gjerne erfaring. Det er i allefall verdt å prøve, om du liker smaken, eller utseendet.

salvie

For ja, salvie er pen! Bladverket er kledelig grålig (ganske grønn nå, men blir gråere utover sommer og høst), og så har den aldeles bedårende blomster! Ikke like entusiastiske som prydsalviene, men absolutt pen, eller hva?

Salvie har litt buskaktig vekst, ala slik lavendel vokser. Du kan selv velge om du vil beskjære eller ikke. Jeg klipper halvparten av mine tilbake på våren, og lar den andre halvparten stå, de som ikke er klippet blomstrer nå, de andre først senere i sommer.

salvie-3

Selv liker jeg ikke smaken av salvie, men jeg synes som sagt den er pen, og humlene elsker den, så hos meg er salvien hjertelig velkommen. Hva med deg?

salvie-2

Pst: Flere flerårige urter som kan overleve ute en norsk vinternatt finner du her

The post Se så vakker ordinær “krydderplante” salvie er! appeared first on Moseplassen - livet i hagen.


Blomsterkrans!

$
0
0
blomsterkranser-

Blomsterkrans er hyggelig å binde og hyggelig å ha på, og det ser jammen ut til at det er hyggelig å se at andre lager de også ;) Iallfall ble det en herlig stemning på facebook på fredag når jeg bandt kransen ovenfor på direkten, og svarte på spørsmål underveis.

Du kan se opptak av facebook-sendingen like nedenfor. Om du heller vil ha en kortfattet forklaring så anbefaler jeg denne videoen jeg lagde i fjor, se den her. Og så har jeg summert opp mine beste tips nedenfor:

blomsterkranser--2

Mine beste tips for å binde krans:
– Den raskeste og enkleste måten å binde en krans på er ved å bruke en tynn ståltråd eller hyssing for å surre blomstene fast, jeg viser hvordan i videoene. Dette er mye enklere enn å bare bruke blomster slik jeg gjorde som barn!
– Vil du ha en krans som varer lenge så plukker du blomstene en halv dag før, helst ikke midt på dagen (pga sola), og setter de i vann i skyggen (inne eller ute). Jeg gidder ikke styre med det for en krans jeg skal ha på en sommerfest, men til en brud så er det smart.
– En tett krans holder seg pen lengre enn en hvor blomstene har lange stilker. Stilken visner nemlig ofte først, og da blir blomsten hengende med hodet.
– Du kan binde blomsterkransen dagen før, da dusjer du den med vann, legger i en bærepose og legger så posen inn i kjøleskapet.

Det var ekstremt hyggelig med direktesending denne gangen for folk var så aktive i kommentarfeltet! Var litt som å ha dere sittende i hagen med meg, så dette gjør jeg gjerne igjen. Kom med forslag til hva som kan passe som tema :D

blomsterkrans-jonsokblom-klatrehortensiaPst, denne kransen er TO dager gammel når bildene ble tatt!

 

The post Blomsterkrans! appeared first on Moseplassen - livet i hagen.

Slik planlegger jeg nye bed:

$
0
0
sammenplantninger-6

Forrige uke spurte jeg om noen ville hjelpe meg i hagen, og wow for en vidunderlig respons jeg fikk! Nå har Ellen, Jannike, Laila og Bjørn vært innom og lagt ned en strålende innsats, og i morgen og på torsdag kommer et knippe hjelpere til :)

En av jobbene jeg får hjelp med er å få orden på det store hovedbedet som ligger i terrassen. Dette er bedet jeg ligger og ser på dagen lang, og som blir med på de fleste bilder i hagen, og som blir supersynlig i NRK-sendingen. Et viktig bed med andre ord, og jeg merker at jeg har litt prestasjonsangst for å få det rett, hehe. Jeg synes faktisk det å komponere bed er supergøy, og supervanskelig!

I dag lå jeg her på sofaen og planla bedet, og så slo det meg at det sikkert var noen av dere som hadde synes det var fint å høre hvordan jeg tenker. Jeg er jo slettes ingen ekspert (på dette heller), men jeg kan jo dele mine tanker, så håper jeg dere lesere også bidrar i kommentarfeltet med deres tanker rundt tema!

Jeg skal dele konkrete bilder og planer fra hagen når de er ferdig, i dag har jeg illustrert med bilder fra berømte hager i Danmark og England.

Mine fire skritt for nye bed:
1. Bestemme hva jeg vil med bedet
2. Finne ut hva bedet skal inneholde av planter mm
3. Pusle meg frem til hva som skal hvor
4. Preppe og plante og vanne

dalbys drivhus
Bildet på topp og rett over er fra Claus Dalbys hage. I dette bedet/hagerommet har han valgt fargetema burgunder-lilla, og planter som er høye og luftige, plantet slik at det ser luftig og tilfeldig ut.

Bestemme bedets stil og form
Jeg starter med å tenke ut hvordan utrykk jeg vil at bedet skal ha. Lage et konsept. Hvor skal det ligge, hvordan er det formet, skal det være superordna, skal det ha et fargetema, skal det se tilfeldig ut, høyt eller lavt eller mikset? Når på året skal bedet sees?

Planlegge hvilken planter jeg bruker:
Så lager jeg en planteliste. Her tenker jeg både på hvordan blomstene ser ut i farge og fasonger og høyder, og hvordan bladverket er i farger, fasonger og høyder. Og jeg velger naturligvis kun planter som har forutsetning til å trives med solforhold, med jorda og med klima.

Denne gangen bruker jeg nesten bare planter jeg allerede har, og jeg har naturligvis eget utvalg i bakholdet når jeg planlegger listen. Det kan være planter som sto i bedet fra før, eller det kan være noe jeg vil flytte inn fra et annet bed, eller at har stauder som kan deles, dvs at jeg tar en plante og lager to av den.

Dersom jeg må skaffe planter så tenker jeg først etter om jeg kan så det selv eller bytte til meg fra en hagevenn sånn etterhvert. Om ikke så legger jeg en plan for å kjøpe.

Pst, jeg er forkjemper av å plante tett, fra dag en. Det gjør at ugresset ikke så lett setter seg (når jorden dekkes så reduserer du hvor mye ugress som spirer), og så ser det pent ut, og plantene og mikrolivet trives best med at jorden er dekket. En smart måte å få bedene tette fort på er å bruke sommerblomster første året. Enten noen du sår, eller at du kjøper inn noen. Da blir det fint med en gang. Så planlegg gjerne inn noen sommerblomster!

sammenplantninger-3
Her blir stolen helten i bedet, tilbehøret som skaper fokus, på tross av at blomsterfargene er så sterke.
Fra Hidcote Manor Garden

Planlegge tilbehør:
Skal bedet ha noe stæsj i seg? Eller en kant? Eller et klatrestativ? Eller tråkkheller?
Det kan være fint med kontraster mot alle plantene. Feks en stenkant, eller en stor sten ute i bedet, eller en skulptur.

Planlegge plassering:
Neste skritt er så å pønske ut hva jeg vil ha hvor. Dette er den vanskelige biten, her er noen element jeg tenker på:
– Hvor ser jeg bedet fra? Både i plan og i høyder. Det kan være veldig hjelpsomt å velge ut en eller to “her skal det se best ut fra” se-punkt.
– Er bedet så dypt at jeg må ha tråkkheller eller sti av noe slag? Hvor skal de gå.
– Plassere ut hovedrollene. Altså, hva er det som tar mest fokus. Et bed kan ha flere hovedrollefigurer som skinner til ulike tider på året, og det kan være både planter og dingster.
– Tenke ut gode sammenplantninger, planter som kler hverandre eller utfyller hverandre, og i det minste unngå de som konkurrerer. Tenk på hvor høye de blir, farger på bladverk og blomster og ikke minst når de blomstrer. Og, om planten får stygge blader, eller ukledelige føtter, så planter du den sammen med noe som kan hjelpe til å skjule skavankene. Feks er det fint å sette prydløk med en mellomhøy staude.

Det er mange ulike måter å organisere bedene på. Noen sverger til å ha alt høyt bakerst og alt lavt forran, noen vil ha hele bedet i samme høyde, mens jeg stort sett foretrekker at bedet har flere fjelltopper. Det vil si at høye kompakte planter danner fokuspunkt, og så planter jeg mindre rundt i litt uordna system. Fjelltoppdesign gir et mer tilfeldig utrykk, og gjør at bedet forandrer utrykk litt ettersom hvor du står. Det skal sies at dette kan være vrient å gjennomføre over tid, for plantene fyller jo gjerne ut i bredden, og vokser i andre høyder enn du tror, osv. Men jeg tar utgangspunkt i dette iallefall ;)

Jeg liker å plassere ut de høyeste eller største plantene først, og eventuelt stæsj. Dette blir altså mine hovedrolleinnhavere. Så plasserer jeg ut bi-karakterene, det er gjerne planter jeg kan lage drag med (store områder eller gjentagende flere steder i bedet), og så til sist justerer jeg inn alt det andre.

Dette gjør jeg på papir først, og med selve plantene etterhvert. Viktig å være villig til å ombestemme seg når man ser at planen ikke funker helt som man har tenkt. For det gjør den garantert ikke, hehe.

Det er også vesentlig at dette med hovedroller og statister mm er noe som skjer oppe i hodet mitt. I ettertid kan det godt hende det er umulig for gjestene å forstå hvordan du har tenkt, og det er helt greit! Det viktigste er at du finner en måte å organisere tankene dine på, et sted å starte, ellers blir det lett litt overveldende dette.

sammenplantninger-4

Legg merke til busken som svinger seg over bedet, og bladverket på gresset som danner kontrast med sin spisse form, og at tulipanene går som små elver gjennom det store bedet. Great Dixter.

Selve planteprosessen:
Nå er tiden inne for å begynne å plante. Og det er her hjelperne mine trår til ettersom jeg ikke har helse til det selv :)

1. Aller først så må jorda gjøres klar. Dvs spa den opp, luk grundig, tilfør næring, og unngå å tråkke for mye på jorden slik at den kompakteres. (spesielt viktig om du har leirjord)

2. Planter plasseres ut, og flyttes litt rundt på når jeg innser at jeg slettes ikke hadde tenkt lurt nok i planleggingsfasen

3. Det plantes

4. Det vannes og nytes!

Jeg legger forresten nå plan for hele bedet, men fordi NRK kommer om litt over en uke så endrer jeg bare deler av bedet nå, så tar jeg resten litt senere i sommer. Det er nemlig en rose midt i bedet, som er fin nå, men helt idiotisk plassert resten av året, og den vil jeg gjerne ha med for tv-opptaket, men ikke ha der ellers. Og jeg skal flytte peoner, og det gjør jeg aldeles ikke mens de blomstrer.

sammenplantninger-2

Ingen tingen i veien for å lage et bed med bare en blomst. Her er det rmikset tre ulike kultivarer av samme plante, judaspenge. I hagen til Barnsley House.

Angående å flytte planter i heteperiode i juni:
Det er slettes ikke ideelt å spa opp planter og flytte rundt på de nå som det er sol og varmt, og spesielt ikke om de er i knopp eller blomst. Det er mye bedre å gjøre slikt på vår eller sensommer/høst. Menmen, verden er skjelden ideel, og det suboptimale kan også funke om man tar forhåndsregler. Forhåndsreglene går i stor grad på at man ikke lar plantene tørke ut i perioden de er oppe fra bakken, og at man er supernøye med vanning både før og etter at de flyttes. Og så er det gull for planten om man klipper ned bladverk, om man har hjerte til det.

rutelilje-brunnera
Til sist et bilde fra hagen min egen, av min favoritt-sammenplantning. Forglemmegeisøster ‘Mr Morse’ sammen med rutelilje. Rutelilje er vakker, men mot svart jord forsvinner den litt i all sin slankhet. Her danner forglemmegeisøsteren bakgrunn for blomstene, og etterhvert dekker de over de nedvisnende bladene.

The post Slik planlegger jeg nye bed: appeared first on Moseplassen - livet i hagen.

Slik ble terrasse-bedet!

$
0
0
bed-terrassen-nytt

Inneholder omtale av sponsede produkt

Det store bedet i terrassen har ved hjelp av fantastiske hagehjelpere fått en make-over, og det ble så bra! Det er ikke ferdig enda, jeg skal jobbe mer med det etter at NRK har filmet, men nå ser det riktig flott ut i de rette vinklene, problemområdene synes ikke så godt på bilder :)

Jeg skrev en lang bloggpost tidligere i uken hvor jeg forklarte hvordan jeg tenker når jeg komponerer bed, den kan du lese her. Under har jeg skrevet om hvilken valg jeg har gjort for dette bedet. (Og det er produktinfo helt nederst)

terrassebed-ovenfra-2

terrassebed-ovenfra

Litt om bedet og planer:
DESIGN:
Det er mange måter å tenke hagedesign på. For meg er de tre hovedgrepene alltid
– bedets form og strukturerende element
– bedets farge
– bedets plantestil

Formen er lagt for lenge siden, det er definert av terrassen som danner vakre buer. Disse buene er helt vesentlig for hvordan hele hagerommet oppleves, og er det smarteste jeg har gjort i hele hagen. Tråkkhellestiene og gjerdet bak ol er også med som et element her.

Jeg (forsøker å) fargekoordinere alle bed. Dette bedet har jeg valgt at skal holdes i hvitt, rosatoner og mørk lilla. Det betyr ikke at det ikke kan være andre farger i bedet, men de må innordne seg. (og ja, de blå storknebbene bryter og skal flyttes ut når de er avblomstret). Husk, det er ikke bare blomster som har farge, en kan også få bladverk i andre farger enn grønt. Jeg har valgt å ha med noen planter som har “sølv” og mørkt bladverk, det skaper både interesse og flott bakgrunn.

Plantestil: Jeg ønsker tilsynelatende tilfeldig miks av høye og lave planter, som skaper et bed som lett og ledig og naturlig ut. Den fremre delen av bedet holdes stort sett så lav at jeg kan se kulene (med noen svevende blomster også der), den bakre får en miks av ulike høyder.

trimm-copenhagen-sekkestol

detaljer-bed

STÆSJ:
Dette er jo en del av et stort bed, og både av praktiske grunner (kunne gå i det) og for å skape kontrast, så har jeg noen stenelement.  Det ligger små skiferheller som tråkkstier, og noen store stenkuler som fokuspunkt. Stenkuler har jeg på lån fra Beer Sten. To av de er uthulede og fungerer som fuglebad, de tre andre er massiv stein. Sammen med den buedede terrassekanten og gjerdet bak så blir dette stramme rammer/kontraster for de myke plantene.

tråkkheller

bed-bue-juni

PLANTEVALG:
Jeg har utelukkende brukt stauder jeg allerede hadde i hagen + noen georginer jeg fikk av min mor og noen sommerblomster jeg egentlig hadde tenkt i krukker. Jeg lagde en liste over de fleste plantene, der har jeg notert inn høyder, farger og blomstringstid. Slike lister er fint hjelpemiddel for å få til variasjon. Og så det er sagt, dette er ikke å forstå som den ultimate sammenplantningen! Men jeg er godt fornøyd og gleder meg både til å se hvordan plantene vokser til, og til å utvikle bedet videre i bakkant.

planteliste

detaljer-bed-3

bed-juni-nyplantet

Kommersielle forhold:
Noen av produktene du ser har jeg fått, eller har på lån, fra produsenter.
– Terrassen, materialer av trelastprodusenten Bergene Holm. Les mer om terrassen her.
– Stenkuler. På lån fra Beer Sten som har utviklet disse som en liten test.
– Blå sekkestol: Fra Trimm Copenhagen, les om den her
– Hvit sofagruppe: Fra Sundays design, les om de her

bed-sundays-design

The post Slik ble terrasse-bedet! appeared first on Moseplassen - livet i hagen.

Villrose har sneket seg inn på stjerneplass!

$
0
0
steinnype-4

For lenge siden dukket det opp en frøsådd liten rose i hagen. Jeg er veldig glad når hagen gir meg gaver, og nysgjerrig som jeg er lot jeg den stå, og håpet det var noe spennende…

I fjor blomstret den endelig og avslørte at den slettes ikke var spennende. Vakker – ja absolutt, men rimelig ordinær :)

steinnype-2

Det viste seg at jeg, på hagens mest synlige plass, har ett eksemplar av den rosen mange kaller nyperose eller villrose, men som egentlig heter steinnype. Vitenskaplig navn er Rosa canina, og på engelsk kalles den derfor Dog rose.

Rosen har noen aldeles bedårende små blomster, akkurat denne i en lys rosa tone, men den finnes også i hvitt og sterkere rosa. Blomstene er enkle, med kun fem kronblader, og humlene eeeelsker den! Blomstrer nå og en liten stund fremover, men har ikke lang blomstring. Til høsten kommer det massevis av flotte røde små nyper, som naturligvis er spiselige.

steinnype

Selv om den er flott der den står nå, så skal ikke steinnypen skal bli stående i akkurat det bedet. Delvis fordi busken etterhvert blir for høy og uformelig og ikke interessant nok året gjennom, og delvis pga rotskudd. Men, oppe i “moseskogen” (naturtomta) passer denne rosen perfekt, så etter at den har blomstret av så klipper jeg den ned og flytter den dit.

Har du lyst på en omfangsrik rose som greier seg selv under karrige forhold så kan steinnype være et alternativ. Den er herdig til H6, og takler både god hagejord og temmelig skrinn og tørr jord. Og takler vind. Lite utsatt for sykdom, og generelt villig og grei. Danner rotskudd, så jeg anbefaler den altså ikke i bed, men som solitær kan den bli flott. Blomstrer på gamle grener, så den skal ikke klippes tilbake, men kan med fordel foryngelsesbeskjæres (hvilket vil si at når du beskjærer så tar du gamle grener helt ned til like over bakken)

steinnype-5

LES MER:
– Enkle og doble roser er strålende humlematfat! Se en rekke andre humlefavoritter her, og gjør ditt for å gjøre den viktige humlas liv lettere :)
– Skal du kjøpe roser i sommer? Her forklarer jeg hvor dypt du skal plante rosene, og viser veldig pedagogisk hvorfor det er så viktig å plante de dypt nok!
– Rosa står midt i bedet jeg har fått hjelp til å gjøre om nå i sommer. Om du ikke har sett bloggposten allerede, så anbefaler jeg den :)

steinnype-rosebusk

The post Villrose har sneket seg inn på stjerneplass! appeared first on Moseplassen - livet i hagen.

Fine og farlige lupin!

$
0
0
lupin-2

Lupiner er vakre :)
Det har jeg alltid ment, og det kommer jeg til å fortsette å mene. Og når det for endel år siden ble løftet frem at vegvesenets bruk av lupiner var uheldig, så ristet jeg (og vel trolig også du?) på hodet. Hva i alle dager kan da være feil med blomstrende skråninger?

Etterhvert har jeg blitt klokere. Jeg forstår nå at lupin er en av de plantene vi virkelig bør unngå i naturen, og om du har den i hagen bør du sørge for at den ikke sprer seg ut.

Hva er problemet med lupin?
1. De fortrenger mangfold av både dyr og planter
2. Er giftig for norske humler
3. Endring av jordsmonn

lupin-5

Mangfold:
Lupin er så kraftig og dominerende at den lett fortrenger våre markblomster. Dette er en ulempe både for mangfold blant plantene, OG, for mangfold i dyrelivet – lupin er nemlig ikke spesielt nyttig for insekter, spesielt ikke når det blir store områder med bare lupin hvor den fortrenger de blomstene som insektene faktisk hadde hatt glede av.

Giftig for humler:
Tidligere trodde man at lupin var en god plante for humlene, dette viser seg å ikke være riktig. Faktisk er det giftstoffer i lupin-pollen humlene ikke tåler så godt, det ser ut til å redusere antall barn de får.
Kilde: La humla suse og British Ecological Society
oppdatert: Jeg skrev først at det var nektaren som er giftig, det var feil, det er pollenet.

Endring av jordsmonn:
Lupin har jordforbedrende kvaliteter, den gjør jorden den står i rikere på nitrogen. Dette høres jo bra ut, men i naturen er det ikke det, for markblomstene er “designet” for næringsfattig jord. Når du endrer jorsmonn slik så endrer du også hva som kan gro i jorden, og det betyr at selv dersom du utrydder lupinen (vrient pga alle frøene), så tar det mange år og mye jobb å få tilbake blåklokkene og rødknapp, de blir fortrengt av brennesle og kveke som i næringsrik jord har kraftigere vekst.

lupin

Har du lupin i hagen eller veiskråning? Slik unngår du at den sprer seg:
Lupin er nå på forbudslista, som er hakket værre enn å bare være svartlistet, og betyr at hagesentre mf ikke har lov å selge lupin, hverken plante eller frø. Men om du allerede har lupin og ønsker å beholde den, så kan du det om du passer på at den ikke sprer seg.
– For det første skal du absolutt aldri kaste planterester utenfor hagegjerdet, hverken jord, røtter, eller plantedeler. Enten komposterer du på egen eiendom, eller tar med til kommunalt avfallsmottak hvor det varmkomposteres slik at planter og frø dør.
– Dernest må du sørge for at lupinen ikke kan få frø seg, og det gjør du ved å sørge for at du fjerner blomsterstanden før den får satt frø, gjerne allerede når den blomstrer så husker du det, (nyt de heller i vaser). Har du stor skråning så kan du rett og slett slå den før den setter frø, men husk å samle sammen det du har slått og komposter, ellers kan blomsterstendene utvikle frø mens de ligger og tørker.

Hva vil du helst ha? Kortsiktig glede for deg i det du suser forbi i bilen, eller et levende samfunn i veikanten med variasjon og interesse hele sesongen gjennom? Husk, dette gjelder ikke bare den ene skråningen du setter pris på. Nok sånne lupinskråninger fører til utryddelse av planter, og av insektene som er avhengige av de! 

blaklokker

The post Fine og farlige lupin! appeared first on Moseplassen - livet i hagen.

Humlas fem favoritter denne uken :)

$
0
0
humleblomster-juni

Det tok litt av i går med respons på lupinposten! Kjempegøy når det jeg deler engasjerer, og det inspirerte meg til å vise dere fem strålende planter for humlene. For denne uken har det virkelig summet i hagen. Tidligere i måneden var akeleiene favorittene, men nå er de nesten ferdige, og disse fem har tatt over som favorittmat for humla og vennene hennes :)

Nedenfor har jeg raskt presentert de fem, med noen tips til hvilken hager de passer i. Husk, om du ikke veit hva herdighetssone betyr, så er det smart å lese seg opp på det her, så kan du velge en plante som passer til hagen din! Jeg har (som jeg ofte gjør) brukt Hageselskapet/Tommy Tønsbergs Staudebok som kilde.

humleblomster-juni-4

Peon!
Vi starter med det største matfatet: de enkle peonene!
Jeg har både fylte og enkle peoner, de fylte er uten verdi for humlene for de kommer ikke ned til det som eventuelt finnes av nektar og pollen. Men de enkle byr på åpen buffet, og humlene kan holde på oppi de i evigheter.

Silkepeon trives best i sol, men kan fint stå i halvskygge. De blir 70-100 cm høye, blomstrer juni-juli og er herdige helt til H7!

humleblomster-juni-3

Ullsalvie:
Ullsalvie er egentlig flerårig, men kan ikke overvintre i norske hager og kalles derfor sommerblomst. Mine har stått i hagen siden ca 17. mai, og ble omsider plantet i krukker forrige helg av hagehjelper. Humlene er begeistret, jeg likte de bedre før blomstene begynte å visne… Men vi får se hvordan den utvikler seg utover sommeren, det kan hende den visner penere nå som den har bedre stell.

Bør stå i full sol og næringsrik godt drenert jord.

humleblomster-juni-6

Salvie:
Dette er helt vanlig krydderurtsalvie! Ja, sånn jeg kjøpte på en matbutikk en gang og plantet i et bed. Nå har jeg en haug av de, og de er aldeles nydelige! (Se et helt blogginnlegg om de her).

Trives best i sol og godt drenert jord, herdig til H5 (muligens mer), og er igrunnen et morsomt og mer herdig alternativ til lavendel! Synes jeg, og humlene :)

humleblomster-juni-5
Steinnype
Villrose som fikk sin egen bloggpost tidligere i uken, les den her. Ikke egentlig en rose jeg anbefaler deg å ha i staudebedet, bla fordi den skyter rotskudd. Men, om den kan få stå ett sted hvor det er litt kummelig, eller hvor du kan klippe rundt den med gressklipper så er den unektelig flott i all sin storbusketehet.

Herdig til H6, takler både god og rimelig skrinn jord.

humleblomster-juni-2
Storknebb
Storknebb finnes i et knippe arter, og ørten navnsorter. Alle sammen er populære for humlene, og andre bier som du ser her :) Akkurat denne storknebben er jeg ikke sikker på hvilken art er, trolig en engstorknebb.

Storknebb er fra fem cm til en meter høye, og blomstrer stort sett på forsommer-sommer. Herdighet varierer ut fra art, noen er herdig helt opp til H7! Noen vil stå i sol, andre kan trives i skygge. Mine er i overkant entusiastiske på frøsåing, så det kan være greit å klippe vekk visne blomsterstender så de ikke får spre seg ukontrollert.

– Det var mine humlers favoritter nå, hvem er de summendes favoritter i hagen din nå i juni?

The post Humlas fem favoritter denne uken :) appeared first on Moseplassen - livet i hagen.

Bli med ut på terrassen :)

$
0
0
terrassen-junisol-6

I dag har jeg hatt besøk av NRK sin nye hagesatsning :) Serien sendes først til neste år, og jeg skal fortelle mer om programserien og min lille snutt i den over helgen, men tenkte at dere i allefall skulle få se hvor fint det er på terrassen nå!

Jeg har jo fått hjelp til å komme i orden, både av dere blogglesere og av mine foreldre og en familievenn, så nå er det gøy å vise frem igjen :)

terrassen-juni-7

terrassen-juni

terrassen-junisol-2

terrassen-juni-2

Nordsiden av huset :)
– Se hvordan vi bygde den buede muren, med lecka, her.
Terrassegulvet kan du lese deg opp på her
– Vannfatet er egentlig en krukke, som kom uten hull i bunn.

 

terrassen-junisol

terrassen-juni-6

Midt mellom / sofakroken
Hovedsitteplassen i hagen, eller, for å være presis: hovedliggeplassen i hagen :)
– De hvite møblene er fra Sundays Design (sponset)
– Krukker er fylt med kun hvite blomster i år. Jeg får se hvor lenge det holder seg slik, men morsomt å prøve noe nytt. Lover å snart blogge om de!
– Legg merke til den ganske snart komplett fantastiske rosen i bakgrunnen. Lykkefund kommer til å bli et syn i løpet av helgen :D

 

terrassen-juni-3

terrassen-junisol-4

terrassen-junisol-5

terrassen-juni-9

Vestsiden av huset
Les om omleggingen av deler av det vestvendte bedet her.

Hyggelig at du ble med ut, håper det gir en liten smak av min hagelykke :)

The post Bli med ut på terrassen :) appeared first on Moseplassen - livet i hagen.


Hvilken hageredskap bruker du mest?

$
0
0
hageredskap

Hei!
Hektisk uke dette, for ikke bare hadde jeg tv-team her på onsdag, på mandag kommer DinSide hit for å filme fem korte videoer med hagetips! De skal sendes nå i sommer, og jeg sier naturligvis ifra når de publiseres :)

I en av videoene tar jeg for meg hageredskap. Målet er å gi tips om hvilken redskap man absolutt bør ha, med fokus både på jobben som gjøres, og å finne redskap tilpasset bruker. Og, for å gjøre tipsene så universale som mulig, så vil jeg gjerne høre fra dere lesere. Jeg håper rett og slett du vil fortelle meg hvilken hageredskap du ikke kunne greid deg uten!

Jeg er glad for alle tips, enten du dyrker på balkong eller har stor hage, om du er gammel eller ung, syk eller frisk, erfaren eller nybegynner. Bruk kommentarfeltet på blogg eller facebook, og fortell hva du liker, og litt kort om hvorfor :)

– På forhånd takk!

The post Hvilken hageredskap bruker du mest? appeared first on Moseplassen - livet i hagen.

Hei!

$
0
0
peonbukett-2

Nå har det vært stille fra meg en stund. Alt er greit, det ble bare litt mye aktivitet med hagedugnad, NRK og DinSide/Dagbladet, og da måtte jeg skjære ned der jeg kunne. Nå ligger jeg til lading på sofaen, og om jeg er heldig blir ikke baksmellen på de siste ukenes kjør for stor, så forhåpentligvis kommer blogginnleggene dryppende heretter :)

peonbukett-5

Når man ligger sånn på sofaen er det fint å ha noe flott å se på. Jeg har jo hagen i bakgrunnen, men blomster på stuebordet bringer det jo tettere på, og gir muligheter for variasjon. Men. Det er rart med det, å klippe inn de fineste blomstene i hagen og sette i buketter, det sitter litt langt inne… Jeg veit jo at de alltid står lengre i hagen enn på stuebordet, og det kjennes feil å korte livet deres, egoistisk på en bisarr måte.. Og slemt ovenfor blomstene faktisk…

peonbukett-3

Så da er det fantastisk å ha en gavmild mor med stor hage :)
Jeg har i to ladninger de siste ukene fått favnen full av peoner. Vakre vidunderlige peoner. Her står en raus bukett på bordet i hagen, der sto de kun så lenge det ble filmet der ute, så ble de flyttet inn på stuen hvor sola ikke fikk brent de av, og hvor jeg virkelig kunne glede meg over de konstant i nesten en uke.

Heldige meg som har gavmild mor, og gavmild hage.
Og så tror jeg at jeg har overbevist meg selv om at jeg kan gå ut og stjele meg noen blomster i regnet….. haha.

peonbukett

Pst: Har du lyst på peoner i hagen så sving innom den store peonbloggposten min, der finner du mye god informasjon :)
Pst2: Humler DIGGER peoner så lenge de ikke er mer fylt enn at de kommer til på “det gule” (aka pollen og nektar). Se her for flere herdige stauder som humlene digger

The post Hei! appeared first on Moseplassen - livet i hagen.

Eplehekken – epledyrking på smart måte :)

$
0
0
eplehekk-7

Epletrær kan klippes og formes og med det skape struktur i hagen, og ikke minst åpne opp for at også små hager kan få et utvalg epletrær!

Dette er ikke noen “late hager” greie, for det tar tre-fire år å etablere, og du må beskjære eplehekken to-tre ganger i løpet av året. Men med mindre du anlegger 100 meter av den så er det aldeles ikke noen stor jobb, og absolutt verdt innsatsen :)

eplehekk-2

Slik etablerte vi eplehekken:
Vi plantet vår eplehekk for tre år siden, jeg har forklart hvordan vi gjorde det her. 
 Der ser du både hvordan stativet trærne bindes til er bygget, og hvordan trærne er plantet.

– pst, et lite bonustips, jeg ser at trærne ikke er så interessert i å lage nye grener på nedsiden av der de allerede har grener. Så velg deg trær som har grener langt ned. Trolig kunne trærne ha latt seg overbevise til å lage grener lengre ned med drastisk beskjæring når vi plantet, men det ville jo ha forsinket hele prosjektet.

 

eplehekk

Slik beskjærer og former jeg epletrærne:
Det er vesentlig at du kun lar eplegrenene gå bortover langs wirene. Alle andre grener skal beskjæres vekk. Dermed holder hekken fasongen, og eplene får maks sollys og luft rundt seg.

Fest de utvalgte grenene inntill wiren på skånsom måte. Ikke surr hardt rundt grenen, det vil hemme vekst.

 

eplehekk-5

Alle skudd klippes av ca to blader over grenkløft. Da kan treet til neste år etablere epler på den avklippede stumpen.

 

eplehekk-6

Når to grener møtes midt mellom trærne, så beskjæres begge. Ikke la deg friste til å ha doble grener. Eplehekk = disiplin, ellers blir det busk ;)

Flor og Fjære anbefaler å brekke grenene, fremfor å klippe. Les hvordan de gjør det her. (Og om du lurer hvorfor jeg ikke brekker? Det henger mest sammen med at jeg har vært for sent ute så de har blitt for lange, og litt fordi jeg trenger at hekken ser ryddig og pen ut)

Og verre er det igrunnen ikke.
Epletrær kan la seg forme! La deg inspirere, og velg en høyde og lengde og plassering i hagen som passer for deg :)

eplehekk-4

The post Eplehekken – epledyrking på smart måte :) appeared first on Moseplassen - livet i hagen.

Lykkefund – hagens blomsterbombe

$
0
0
lykkefund-rose-6

Nå er den fantastisk, min kjære ‘Lykkefund’ :)
Både mennesker og humler flokker seg rundt den, det er alles favoritt, ja med unntak av ekorna da, som liker å løpe på håndløperen og vel synes rosen er litt i veien ;)

‘Lykkefund’ er en slyng/klatrerose. Når den har etablert seg så lager den laaange årsskudd (på det meste er de 4 meter), og dermed er den genial mot gjerder eller over pergolaer. Særdeles kraftig vekst og finest når den får utfolde seg i fri form, så ikke rosen om du skal ha en pyntlig sak opp en liten rosebue.

lykkefund-rose

Har kremhvite halvfylte blomster, med noe duft, og de kommer i mengder, alle nesten samtidig, slik at blomstringen blir kort og kraftfull. Danner nyper på høsten.

Herdigheten er satt til H4, les om herdighetssoner her.

lykkefund-rose-4

Rosen plages lite med sykdom, og går for å være grei å ha med å gjøre. Min brukte vel en par år på å etablere seg, og eksploderte så i en sky som dette :) Beskjæres med foryngelsesbeskjæring, dvs at du tar ut grener du ønsker å fjerne helt ned til bakken, og lar resten stå urørt utover å fjerne eventuelle tilbakefryste.

lykkefund-rose-7

‘Lykkefund’ er en ganske vanlig rose som en bør få fatt i på de fleste hagesenter. Kanskje utsolgt nå, men spør, og prøv eventuelt igjen til våren. Og du, om du liker ‘Lykkefund’ så tenker jeg du vil like ‘Bobbie James’ også, de ligner mye på hverandre! Eller Rosa Helenae hybrida, som jeg tror er et lite hakk mer herdig enn Lykkefund, og har enklere blomster.

lykkefund-rose-5

Og ja, som nevnt innledningsvis, Lykkefund er høyt elsket blant humlene :) Selvfølgelig, for humla har svært god smak på blomster og liker godt å besøke roser, så lenge disse ikke har flere kronblader enn at humlene kommer ned til pollen og nektar. Så enkle og doble roser er flott, fylte roser er uinteressant, for en humle.

lykkefund-rose-2

The post Lykkefund – hagens blomsterbombe appeared first on Moseplassen - livet i hagen.

Den så jeg ikke komme, – skal på Farmen gitt!

$
0
0
kjokkenhagen-rot-3

Nå har det jammen vært hektisk her en stund! I forrige uke var NRK her og tok opp for et innslag, denne uken var DinSide her og filmet, og i neste uke kommer jammen Farmen!

Utrolig moro! Jeg digger å lage tv :D

Og ja, jeg skal naturligvis ikke delta på Farmen som deltager. Men jeg skal få være med i et såkalt magasin-innslag, som filmes hos meg og skal gi seerene tips om hvordan de kan dyrke mat i egen hage og balkong.

Naturligvis takker jeg ja, selv om kjøkkenhagen ikke akkurat er i topp form. Faktisk ser er den ikke det minste presentabel ut for tiden. Bildene her juger så det renner av de, de er tatt slik at den viser seg fra sin fineste side, slik at pallekarmene skaper struktur og tar fokus. Jeg veit jeg burde vist kjøkkenhagen fra sin ekte side også, men det er så nedbrytende for moralen (min, sikkert bra for din) så det orker jeg ikke, hehe… Stakkars kjøkkenhagen ble jo komplett nedprioritert i våres når jeg knapt orket å gå ut i hagen, så grusen er full av ugress, og karmene mangler en masse matplanter.

kjokkenhagen-rot-2

Filmcrewet kommer allerede på tirsdag, så det er litt begrenset hva jeg kan få fiksa før det, men jeg får hjelp til å luke i allefall deler av grusgangen, det er igrunnen det mest prekære, ren grusgang gjør underverker. Og er jeg heldig så finner jeg en butikk med freshe grønnsaksplanter jeg kan ploppe ned i noen av mange tomme karmene, og i noen krukker.

– Så, om du har du tips til hvor jeg kan få kjøpt frodige friske fine grønnsaksplanter nå i Osloområdet så kom gjerne med de!

Heldigvis har jeg jo de flerårige urtene, eplehekken, druene og de hvite jordbæra, og vi skal snakke litt om å så også, så jeg tror nok jeg skal få laget god tv selv om jeg akkurat nå gremmes over kjøkkenhagen og nesten sa nei. Men jeg sier jo ikke nei til Farmen! For selv om jeg ikke selv ser på Farmen, så synes jeg dette var skikkelig artig, og jeg veit jo at litt oppryddning og smarte utsnitt kan trylle gråstein til gull :)

kjokkenhagen-rot

The post Den så jeg ikke komme, – skal på Farmen gitt! appeared first on Moseplassen - livet i hagen.

Viewing all 861 articles
Browse latest View live